Uninominalul a scapat cu bine din comisie, dar intra în Senat [1]

29

.08.2007

Proiectul de lege privind votul uninominal, initiat de Asociatia Pro Democratia (APD), va ajunge în dezbaterea Senatului. Parlamentarii din Comisia electorala au reusit, ieri, cu o saptamana înainte de începerea sesiunii legislative, sa ajunga la un acord în privinta actului normativ care elimina votul listelor de partid la alegerile generale.

Cu zece voturi „pentru” si doua abtineri, fara nici un vot împotriva, membrii comisiei si-au însusit proiectul Pro Democratia pe care l-au si trimis catre prima Camera sesizata. Conform procedurii, o data întorsi din vacanta, senatorii vor putea depune amendamente, iar, dupa dezbaterea în plen, legea va ajunge la Camera Deputatilor, care este si Camera decizionala.

Presedintele comisiei, liberalul Mihai Voicu, a precizat ca presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, va fi rugat sa urgenteze procedura depunerii de amendamente, în asa fel încat dezbaterile pe fond sa fie reluate cat mai repede cu putinta.

Odata cu însusirea proiectului Pro Democratia de catre Comisia electorala, celelalte propuneri pe tema votului uninominal au fost considerate respinse. Printre acestea se afla si cea a social-democratilor care viza introducerea votului uninominal pur pentru alegerea Senatului si a votului mixt pentru alegerea Camerei Deputatilor.

De altfel, pentru ca aceasta propunere nu a mai fost discutata si în semn de protest fata de proiectul Pro Democratia, deputatul PSD Anghel Stanciu s-a retras din comisie. Aceasta, desi, cu o zi înainte, PSD decisese sa sprijine initiativa (APD), alaturi de PNL, PD, UDMR si PC.

Saptamana trecuta, aceste formatiuni politice încheiasera o noua întelegere politica, în urma unei discutii desfasurate chiar la sediul Pro Democratia. Social-democratii s-au aratat atunci reticenti si au declarat ca-si sustin în continuare propriul proiect. Intre timp, situatia s-a schimbat astfel ca, de acum înainte, singurul text care va fi supus dezbaterilor prevede ca deputatii si senatorii vor fi alesi în colegii uninominale, prin scrutin uninominal, potrivit principiului reprezentarii proportionale.

Proiectul Pro Democratia mai stipuleaza ca, în cadrul fiecareia dintre cele 43 de circumscriptii electorale, se vor constitui colegii uninominale, pe baza dublului normei de reprezentare.


Publicat de : ---
Data publicării: 29 Aug 2007 - 04:56
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=26645&titlu=Uninominalul_a_scapat_cu_bine_din_comisie__dar_intra_in_Senat