Meșa prezidențială - temă de referendum! [1]

Ceea ce părea aproape de neevitat, s-a întâmplat: meșa președintelui nostru s-a zbârlit, amenințător și la primirea sa oficială de către cancelarul german Schroeder.

După ce același lucru s-a întâmplat la Washington și la Londra, exact pe axa atât de des invocată - și atât de familiară cancelarului german - începi să te întrebi care ar fi soluția acestei probleme care tinde să aducă atingere siguranței naționale.

Căci nimeni nu poate ști cum interpretează oficialii și cabinetele străine o astfel de manifestare: ca o provocare? Ca o lipsă de respect față de interlocutor? Ca o stare psihică, generată de sentimentul de inferioritate? E greu de definit, dar e clar că lucrurile nu pot continua așa.

După cum se știe, chestiunea a mai fost discutată și analizată, alături de alte aspecte de mare importanță pentru țară, în interviuri și talk-show-uri TV.

În ciuda semnalelor trase și a sfaturilor primite, președintele Băsescu refuză cu obstin ație să modifice ceva din această componentă a personalității sale.

Chiar cu riscul ca din ea să se tragă concluzii neproductive: ori că are vocație histrionică, distrându-se de pe urma efectelor ei, ori că exprimă nesinceritate, fiind evident că cele câteva fire de păr atent răsfirate nu pot să ascundă realitatea unei chelii autentice.

S-au făcut și diferite evaluări ale înfățișării prezidențiale în situația în care ar fi dotat cu peruci sau în care ar renunța definitiv la resturile de podoabă capilară.

Analiștii au fost de acord că ultima soluție ar fi cea mai indicată, pentru că, în general, persoanele total chele sunt mai simpatice. Amintiți-vă de Kojak, sau chiar de fostul ministru al Culturii, Răzvan Theodorescu.

Mai mult, faptul că nu ar avea concurență din acest punct de vedere - neînregistrându-se la ora actuală nici un șef de stat cu o asemenea înfățișare - l-ar putea ajuta în dobândirea unui rol tot mai important pe scena internațională.

Tot după cum se știe, încăpățânarea este una dintre trăsăturile de bază ale caracterului băsescian, așa încât este greu de presupus că va ceda de bună voie vreunei insistențe.

În această situație nu rămâne decât soluția inițierii unui referendum, în care populația să-și spună punctul de vedere: trebuie sau nu trebuie ca președintele să-și schimbe înfățișarea?

Corespunde interesului național renunțarea la această șuviță rebelă, care poate transmite mesaje false sau distorsionate, punând în pericol siguranța națională? Românii nu mai pot continua să fie indiferenți față de această problemă! Și e clar că ceva trebuie făcut.
Publicat de : Octavian Andronic
Data publicării: 28 Mar 2005 - 12:23
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=2663&titlu=Mesa_prezidentiala___tema_de_referendum_