Ce se intimpla cu Ion Iliescu? [1]

De la inceputul anului, cind a revenit ca simplu membru al partidului pe care vrea sa-l conduca, Ion Iliescu e nervos. Il siciie, in primul rind, aceia care s-au saturat si nu-l mai vor ca presedinte PSD.

Il agaseaza apoi noua putere, care a inceput sa descilceasca din itele afacerilor tesute de baronii partidului si care vrea, culmea, sa afle si adevarul despre revolutie - de parca americanii ar sti cine l-a impuscat pe Kennedy si revolutia romana ar fi ramas singurul mister nedezlegat. Mai sint si ziaristii astia, care pun tot felul de intrebari, iar intelectualii sint "de dreapta", nu de stinga, cum i-ar fi placut. Pai, sa nu te enervezi?
Senatorul PSD Ion Iliescu a afirmat simbata, la Piatra Neamt, ca ministrul justitiei, Monica Macovei, are "un comportament arbitrariu si abuziv" si ca "incalca in mod flagrant principii pe care le promova atunci cind apartinea societatii civile".
Atac la Monica Macovei
Iliescu a tinut sa precizeze ca nici unul dintre ministrii care au detinut portofoliul Justitiei pina in prezent "nu si-a permis sa mearga sa-i mustruluiasca pe membrii CSM sau sa se ocupe de PNA si Parchet" si ca Monica Macovei nu avea dreptul constitutional sa faca asa ceva.
Referindu-se la raportul Freedom House, senatorul PSD a sustinut ca actualul ministru al justitiei a beneficiat de o bursa a acestei organizatii si, din aceasta cauza, faptul ca a apelat la serviciile acestui "ONG american" este un lucru imoral si incompatibil cu functia pe care o detine in prezent.
Iliescu a mai spus ca aceste initiative ale Monicai Macovei sint "o actiune agresiva impotriva structurilor justitiei".
Despre intelectuali
Tot la Piatra Neamt, in cadrul Conferintei judetene a PSD, Ion Iliescu a explicat ca societatea civila romaneasca si mediile intelectuale sint dominate de "grupuri minoritare, insa foarte incisive, de dreapta". Iliescu a spus, usor dezamagit, ca PSD nu a stiut sa se apropie suficient de intelectualitate, desi, in opinia sa, in Romania aceasta categorie "nu poate fi decit de stinga".
"Lumini si umbre"
Despre relatia cu presa, fostul sef al statului a vorbit tot la sfirsitul saptaminii trecute, la Toplita. El crede ca are o relatie fireasca si complexa cu jurnalistii, una "cu lumini si umbre".
Atentie, insa. Iliescu asteapta respect de la reprezentantii presei, pentru ca si acestia sa fie respectati. Senatorul PSD a explicat ca are "unele impulsivitati" fata de anumite comportamente care "nu raspund deontologiei jurnalistice".
"Daca-i zici ceva de revolutie, ia foc!"
Liderii PSD sint extrem de rezervati in a comenta declaratiile suburbane ale lui Ion Iliescu referitoare la ziaristi, lucru de inteles daca ne gindim ca fostul presedinte are mari sanse sa devina seful PSD. Mai mult ca sigur, marti, cind este programata sedinta Delegatiei Permanente a partidului, subiectul nu va fi pus pe ordinea de zi, pentru ca este greu de crezut ca vreunul dintre membrii acestui for va indrazni sa aduca in discutie derapajele verbale ale lui Iliescu. Unii lideri ai PSD condamna, sub protectia anonimatului insa, comportamentul fostului presedinte, sustinind la unison ca este vorba de o reactie inacceptabila, care nu face decit sa deterioreze relatia partidului cu presa, si asa mult prea tensionata. Ei au pus nervozitatea lui Iliescu pe seama situatiei din PSD si a incertitudinii in care se scalda acesta. "E intr-o stare de nervozitate pina cind nu revine el in prim-plan. In plus, si-a terminat prost mandatul de presedinte. Asta-i stilul de altadata, ce sa-i faci? Daca-i zici ca va fi inculpat in dosarul Revolutiei sau ca a fost lovitura de stat, ia foc", comenta un membru al conducerii PSD.
13-15 iunie 1990, un nou motiv sa se enerveze Ion Iliescu
Nervozitatea lui Ion Iliescu e simplu de explicat, daca ne uitam la tot ce-a facut el in ultimii 15 ani. Format la scoala de partid sovietica, acesta chiar a crezut in comunism. Cind a vazut ca lucrurile nu merg chiar asa cum le visa, a inceput sa comploteze prin parcuri, ca sa-l dea jos pe cel care "a intinat nobilele idealuri ale socialismului". Pina la urma, a reusit, dar vremurile
i-au luat-o inainte. Iliescu nu a inteles insa niciodata acest adevar simplu. N-a priceput, doar a mimat democratia. Din cind in cind, mai obosea. Si atunci chema minerii. Sint episoade de care nu-i place sa i se reaminteasca.
Cum sa-ti faca placere sa te auzi din nou spunind: "Ne adresam tuturor fortelor democrate ale tarii cu chemarea de a sprijini actiunea de lichidare a acestei rebeliuni legionare, de a conlucra cu fortele de ordine si cu armata pentru restabilirea ordinii, izolarea si arestarea elementelor extremiste care trebuie aduse in fata justitiei pentru a da socoteala de cele comise". Acum 14 ani, Parlamentul Romaniei a intocmit un raport asupra evenimentelor din 13-15 iunie 1990, cind Ion Iliescu a trecut cu mult peste limitele acceptate ale democratiei. Poate acest raport este singurul care mai pastreaza cuvintele lui Ion Iliescu adresate minerilor: "Va multumesc pentru tot ce ati facut in aceste zile, in general pentru toata atitudinea dumneavoastra de inalta constiinta civica". Probabil, fostul sef al statului e convins si acum ca minerii au plantat panselute in fata Teatrului National.
Publicat de : Victor Bratu
Data publicării: 28 Mar 2005 - 12:22
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=2662&titlu=Ce_se_intimpla_cu_Ion_Iliescu?