Iliescu il contrazice pe Geoana pe tema referendumului privind Tratatul de aderare la UE [1]

Senatorul PSD Ion Iliescu a declarat ca nu vede utilitatea organizarii unui referendum in privinta Tratatului de aderare a Romaniei la UE, idee lansata de presedintele Comisiei de politica externa a Senatului, Mircea Geoana.

"Poate fi o idee, desi, personal, nu stiu ce ne-ar da asa ceva. In opinia publica romaneasca ideea integrarii in UE a fost si este si astazi sustinuta de o majoritate evidenta a populatiei. Speram in aceasta integrare in ce priveste dezvoltarea noastra ca tara, dezvoltarea puterii economice, imbunatatirea conditiilor de viata”, a spus Iliescu, citat de Mediafax. "Nu stiu daca este potrivit sa intervenim cu asa ceva”, a adaugat Iliescu. "Toate tarile, cu exceptia Ciprului, care au aderat dupa anul 2004, dupa semnarea Tratatului de aderare au procedat, la nivel national, la supunerea acelui tratat de aderare spre referendum popular”, a spus Geoana.


PNL tot impotriva

Potrivit deputatului PNL Eugen Nicolaescu, Romania se va integra in UE fara adoptarea Constitutiei Europene prin referendum national. In urma modificarii Constitutiei Romaniei, in 2003, Parlamentul isi asuma responsabilitatea ratificarii prin vot legislativ a Tratatului constitutional. Aceste lamuriri survin pe fondul "atitudinii ciudate” de care a dat dovada fostul ministru de externe. Mircea Geoana a solicitat referendum pe tema integrarii europene pentru a masca luptele interne din PSD, a fost de parere Nicolaescu. Geoana a spus ca "un tratat de o astfel de importanta, care statueaza obligatii pentru generatiile de romani care or sa vina" ar trebui sa fie supus unui referendum popular desi, documentul poate fi adoptat numai prin votul Parlamentului.
Publicat de : A.D.
Data publicării: 25 Mar 2005 - 08:41
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=2610&titlu=Iliescu_il_contrazice_pe_Geoana_pe_tema_referendumului_privind_Tratatul_de_aderare_la_UE