Palatele Victoria și Cotroceni se războiesc în comunicate de presă [1]

Într-un comunicat de presă remis AMOS News, Executivul aduce precizări cu privire la subiectul achiziționării aeronavelor speciale pentru Președinție. De la Cotroceni se spune că achiziționarea a două aeronave noi pentru ROMAVIA a fost un subiect aprobat de CSAT, deci avizat și de premier. În schimb, de la Palatul Victoria se precizează că avizul nu echivalează cu aprobarea unui document care să redoteze ROMAVIA cu avioane noi.

Replica Guvernului vine după ce Președinția a remis, mai devreme, un comunicat de presă în care se preciza că Administrația Prezidențială nu dispune de mijloace proprii de transport aerian și că, potrivit legii, responsabilitatea asigurării, contra cost, a transportului președintelui României revine Ministerului Apărării, prin Compania ROMAVIA.

Președinția a mai anunțat că redotarea Companiei ROMAVIA, subordonată Ministerului Apărării, a fost întocmită de compania respectivă și avizată de Guvern, prin semnătura premierului Călin Popescu-Tăriceanu.

În documentul venit de la Cotroceni, se mai arată că în ședința CSAT, din data de 28 iunie, la propunerea Ministerului Apărării, planul de redotare a fost prezentat și susținut de către ministrul Apărării, Teodor Meleșcanu, și Călin Popescu-Tăriceanu.

În schimb, comunicatul Guvernului arată că potrivit Legii nr. 415 din 27 iunie 2002 privind organizarea și funcționarea Consiliului Suprem de Apărare a Tarii, art. 7, alin. (3), orice propunere a ministerelor, pentru a fi inclusă pe ordinea de zi a ședinței CSAT, trebuie să aibă avizul primului-ministru.

Acest aviz nu înseamnă și aprobarea documentului, precizează Biroul de presă al Executivului.

În ceea ce privește subiectul achiziționării aeronavelor pentru Romavia, poziția Guvernului României este că un asemenea demers s-ar putea realiza "doar dacă disponibilitățile bugetare pe termen lung o permit".

Potrivit statisticilor prezentate de Președinție, în perioada 2005-2007, ROMAVIA a efectuat 57 de zboruri speciale pentru Guvern și 43 pentru Administrația Prezidențială.


Publicat de : Radu GEORGE
Data publicării: 24 Iul 2007 - 05:38
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=25878&titlu=Palatele_Victoria_si_Cotroceni_se_razboiesc_in_comunicate_de_presa