PNL Brașov își retrage membrii din CA-urile societățile care țin de primărie [1]

Biroul Județean al PNL Brașov a decis retragerea tuturor membrilor PNL din consiliile de administrație ale societăților care țin de Primăria Brașov, iar dacă până la 15 august nu va fi rezolvată problema companiei Apa va fi retras din funcție și viceprimarul Gabriel Andronache, transmite corespondentul AMOS News.

„Dacă până în 15 august nu se rezolvă problemele legate de Compania Apa Brașov, astfel încât să putem accesa grantul de 111 milioane de euro din fonduri structurale, ne vom retrage viceprimarul din echipa de conducere a Primăriei Brașov”, a anunțat, luni, președintele Consiliului Județean Brașov, Aristotel Căncescu, care este și președinte al organizației județene a PNL.

În plus, acesta a anunțat că va face un memoriu prin care să îl informeze pe președintele Traian Băsescu despre neînțelegerile dintre administrația județeană și cea municipală de la Brașov, aceste fricțiuni putând duce la pierderea unui grant de 111 milioane de euro pentru modernizarea Companiei Apa Brașov. Compania Apa este regie autonomă în portofoliul Consiliului Județean, iar primarul George Scripcaru, președintele PD Brașov, și-a manifestat deseori dorința ca municipalitatea să devină proprietarul ei având în vedere că peste 80% din patrimoniul regiei se află pe teritoriul orașului Brașov.

Compania Apa Brașov, furnizorul de apă potabilă și canalizare al municipiului Brașov, ar putea primi un grant de 111 milioane de euro din fonduri structurale, în cazul în care se va transforma în operator regional. Problemele au apărut pentru că administrația județeană solicită municipiului Brașov să intre în asocierea care va administra Compania Apa cu un aport de capital de șase milioane de euro. Primarul Scripcaru ar fi de acord, însă, dacă și administrația județeană ar veni cu aport de capital.

În cazul în care cele două părți vor cădea la pace, Compania Apa Brașov ar urma să furnizeze servicii de alimentare cu apă și canalizare către 13 localități - Brașov, Hărman, Sânpetru, Codlea, Ghimbav, Feldioara, Rupea, Hoghiz, Homorod, Ungra, Prejmer, Bran și Moeciu. În afară de Scripcaru, ceilalți primari, se pare, de-abia așteaptă încheierea unei înțelegeri prin care regia județeană să devină furnizorul regional al acestor servicii.
Ministrul Mediului și Dezvoltării Durabile, Attila Korodi, a trimis în urmă cu trei luni o adresă către toate primăriile implicate în acest proiect și către CJ Brașov, prin care avertiza că „în cazul în care până pe 21 mai nu veți lua măsuri concrete în vederea creării operatorului regional, sunteți direct responsabili atât pentru pierderea asistenței tehnice (în valoare de un milion de euro) pentru pregătirea proiectului de investiții, cât și pentru efectele negative pe care pierderea finanțării nerambursabile le va avea asupra populației județului Brașov”.

Din grantul de 111 milioane de euro, peste 56 de milioane de euro s-ar cheltui în municipiul Brașov pentru realizarea lucrărilor de reabilitare a conductelor de apă, precum și reabilitarea și extinderea rețelei de canalizare și de epurare a apelor uzate. Alte 25 de milioane de euro din acești bani ar urma să fie investite în Codlea, aproape 19 milioane de euro în Rupea, în Prejmer urmând să fie investiți aproximativ 8,5 milioane de euro, iar în sistemul de canalizare al zonei Bran - Moeciu vor fi investiți peste 5,5 milioane de euro.

Compania Apa Brașov a mai beneficiat după anul 2000 de un grant ISPA de 43 de milioane de euro, cofinanțarea din partea județului Brașov fiind de 17 milioane de euro.
De asemenea, regia de apă a contractat un credit de 50 de milioane de euro de la BERD în 1995, ambele investiții vizând modernizarea și reabilitarea rețelelor de apă din municipiul Brașov, precum și creșterea calității apei. Președintele Consiliului Județean Brașov spune că în ciuda acestor credite, prețul apei nu a crescut foarte mult. "Suntem pe locul 10 în țară la prețul apei și pe locul 20 la canalizare, dar avem cele mai mari investiții. În plus, grantul acesta din fondurile structurale ar fi cel mai mare din țară după cel acordat pentru reabilitarea Stației de epurare de la Glina, acela fiind de 250 de milioane de euro", a spus Căncescu.

Viceprimarul PNL al Brașovului, Gabriel Andronache spune că se va supune deciziei partidului și va elibera funcția în cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere între cele două părți.

Pe de altă parte, primarul Brașovului, George Scripcaru spune că „nu mă interesează problemele PNL-ului, pentru că am deja foarte multe acțiuni la PD, unde sunt președinte”.
PNL a decis să își retragă membrii și din Consiliile de Administrație ale RIAL SRL și RAT (Regia Autonomă de Transport) SRL, firme aflate în administrarea municipalității brașovene.


Publicat de : Mirela LEONTE
Data publicării: 24 Iul 2007 - 05:38
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=25873&titlu=PNL_Brasov_isi_retrage_membrii_din_CA_urile_societatile_care_tin_de_primarie