Votul uninominal a intrat în blocaj politic [1]

18

.07.2007

Parlamentarii din Comisia pentru elaborarea Codului electoral s-au reunit degeaba, ieri, în sedinta. Pret de doua ore, alesii nu au facut altceva decat sa mimeze interesul pentru introducerea votului uninominal în cadrul unor discutii sterile care au produs doar decizia suspendarii lucrarilor.

Membrii comisiei ar fi trebuit sa ajunga la o solutie în ceea ce priveste redistribuirea mandatelor, dupa ce, saptamana trecuta, cazusera de acord asupra posibilitatii organizarii alegerilor parlamentare în baza unui sistem de vot uninominal mixt compensat.

Aceasta însemna ca jumatate din numarul senatorilor si deputatilor sunt alesi, prin vot uninominal, dintr-un singur tur, iar cealalta jumatate a mandatelor este obtinuta prin redistribuire. PNL si PD, care sprijina proiectul Pro Democratia, doreau ca redistribuirea sa se faca prin vot uninominal, iar fotoliile de parlamentar sa fie ocupate de candidatii de pe urmatoarele locuri în functie de ponderea fiecarui partid, în timp ce PSD tinea ca redistribuirea mandatelor sa se faca pe listele de partid. Ieri, social-democratii nu au mai sustinut nici macar acest lucru.

PSD a propus ca la Camera Deputatilor sa fie aplicat un sistem de vot uninominal mixt, în timp ce la Senat sa fie impus un sistem uninominal majoritar, în doua tururi, ca în cazul primarilor.

PNL si PD s-au opus unei asemenea variante, motivand ca decizia ca votul uninominal mixt sa fie aplicat pentru alegerea ambelor Camere a fost luata înca de saptamana trecuta. Mai mult, presedintele comisiei, liberalul Mihai Voicu, a propus ca listele de partid, regasite în versiunea PSD, sa fie eliminate.

Social-democratii au refuzat, insistand cu  diferentierea modului de vot între Senat si Camera Deputatilor. Voicu a suspendat atunci sedinta, declarand ca „blocajul politic este evident”. „Totul depaseste orice imaginatie. Nu exista vointa politica pentru a avansa dezbaterile”, a continuat el, facand trimitere la reprezentantii PSD.

In schimb, Varujan Pambuccian, de la minoritati, i-a criticat deopotriva si pe social-democrati si pe liberali si pedisti.

„Sa mor eu daca mai înteleg ceva!”, a exclamat el, nervos, în fata discutiilor din comisie, dupa care, în semn de protest, a si parasit sala de sedinta. Pana cand fiecare grup parlamentar nu-si va definitiva punctul de vedere cu privire la redistribuirea mandatelor, Comisia de Cod electoral nu se va mai întruni.


Publicat de : ---
Data publicării: 18 Iul 2007 - 05:37
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=25820&titlu=Votul_uninominal_a_intrat_in_blocaj_politic