Guvernul il atentioneaza pe Basescu ca majorarea pensiilor nu e treaba lui [1]

    fot basescu tariceanu
Scrisoarea despre sursele de finantare a cresterii pensiilor trimisa de Guvern presedintelui Traian Basescu este analizata de Departamentele economic si legislativ ale Presedintiei

. Ea cuprinde nici trei pagini si raspunde in mica masura solicitarilor presedintelui, care voia elemente de detaliu ale finantarii, cu estimare pana in 2013.
Scrisoarea semnata de ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, si ministrul Muncii, Paul Pacuraru, insista asupra faptului ca asumarea deciziei politice de majorare a pensiilor este atributul institutional al Guvernului, care raspunde in fata Parlamentului, institutie care a aprobat deja aceasta lege. Mai pe sleau spus, Guvernul nu are a da scocoteala presedintelui Romaniei despre modul cum va fi finantata majorarea pensiilor.
In document se arata ca Guvernul isi respecta obligatiile interne si externe, cu masuri incluse in proiectia bugetara pe 2008, cu alocari financiare consistente pentru educatie, cercetare, agricultura, sanatate, precum si la bugetul comunitar. In scrisoare se aminteste ca angajamentul de protectie sociala a persoanelor trebuie respectat. De asemenea, semnatarii sustin ca efectele dezvoltarii economice, a castigurilor salariale si a numarului de salariati vor permite in 2008 o crestere a pensiilor cu 43% fata de nivelul actual, fara majorarea unor impozite sau taxe si cu respectarea calendarului privind introducerea pilonului doi de pensii si reducerea CAS.
Intr-o declaratie publica, Pacuraru a explicat ca raspunsul Guvernului privind majorarea pensiilor trimis presedintelui Traian Basescu este unul politic, nu tehnic, si este rezultatul unei analize si a unei decizii politice. "Daca presedintele va accepta acest raspuns va promulga legea, daca nu, se va adresa Parlamentului. Asteptam sa vedem ce va decide", a mai spus ministrul Paul Pacuraru.
Continutul scrisorii Guvernului catre Cotroceni a fost taxat de Partidul Liberal Democrat (PLD) ca fiind "sfidator, demagogi si o insiruire de vorbe goale care nu conving pe nimeni". In opinia PLD, Curtea Constitutionala ar trebui sa se pronunte asupra Legii privind majorarea punctului de pensii de la 1 ianuarie 2008. (Ion Navalici)

Publicat de : Realitatea Romaneasc
Data publicării: 18 Iul 2007 - 05:37
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=25818&titlu=Guvernul_il_atentioneaza_pe_Basescu_ca_majorarea_pensiilor__nu_e_treaba_lui