Locuitorii sectorului 4 se cer la Negoita sau la Vanghelie [1]

O firma-fantoma construieste un bloc pe Strada 11 Iunie, subrezind casele vecinilor, care ar vrea sa "emigreze" in sectoarele 3 sau 5

.

Fundatia sapata abuziv, pentru un bloc de locuinte, pe Strada 11 Iunie, nr. 51 pune in pericol siguranta unei strazi intregi de case cochete, construite in anii ‘30. Locatarii sunt disperati ca, de cateva luni, de cand a inceput santierul au apelat la toate institutiile abilitate sa-i ajute, dar sunt tratati cu indiferenta.

Primaria Sectorului 4 a autorizat in mod suspect santierul, desi la dosar nu exista acordul vecinilor. Firma Pine Invest Corporations, beneficiara constructiei, are inca din 2005 sediul-fantoma chiar la adresa la care construieste azi imobilul si unde, deocamdata, nu exista nici fundatia. Arhitectul primariei le-a sugerat locatarilor, carora li se clatina casele, sa se adreseze justitiei.

Mesterul Manole sau Dorel?

12 familii de pe strada Intrarea Capitan Preotescu din sectorul 4 au depus vineri la primarie o reclamatie, indignati ca in spatele caselor lor se foreaza de cateva luni, se toarna betoane, care apoi se sparg si se toarna din nou. „Se sapa chiar sub casele noastre, suntem terorizati. La mine nu se mai incuie usa, la vecini le-au cazut cartile din biblioteca, in capat, la o alta casa, sunt infiltratii in subsol. Casele se misca de cate ori cei de pe santier excaveaza chiar sub zidurile noastre”, explica situatia profesoara Cristina Vinaru, locatara de la nr. 12.

Oamenii banuiesc ca muncitorii firmei nu sunt experimentati sau firma nu are un plan clar deoarece, „pana acum, au turnat si spart de trei ori acelasi zid, turnat de jur imprejurul ariei ce va fi construita, chiar sub zidurile caselor noastre, fara sa respecte distanta legala intre proprietati”, arata si locatara de la nr. 14, farmacista Valeria Donea.

Blestematul sector 4

Locatarii nu sunt la prima reclamatie. Au fost in audienta la arhitectul-sef, Daniel Caramida, au reclamat la Inspectia de Stat in Constructii. „Toata lumea ne spune ca nu e treaba noastra, ca firma are autorizatie, desi noi nu am fost intrebati inainte, nu ne-am dat acordul. La primarie ni s-a fluturat un proiect prin fata, iar oficial ne-au trimis o adresa prin care suntem sfatuiti sa ne facem expertize pe cont propriu si sa dam firma in judecata daca nu ne convine ceva”, descrie atitudinea autori-tatilor inginerul constructor Donea, locatar pe strada afectata.

Oamenii sunt indignati ca platesc anual impozite, dar nu beneficiaza de niciun serviciu de la primarie: „Pe strada noastra nu a trecut niciodata masina de maturat, nu s-a asfaltat de pe vremea copilariei mele. Sectorul 4 e blestemat. Numai primari slabi am avut, dar Inimaroiu ii intrece. Ne uitam si noi la sectorul 3, la 5. Pana si Vanghelie tot a mai facut ceva, a renovat scolile. Dar aici nimic. Macar de ne-ar lua si pe noi Negoita sau Vanghelie, ca tot suntem la granita”.

Viceprimarul Radu Silaghi, responsabil cu disciplina in constructii din sectorul 4, a vizitat vineri santierul cu probleme de pe Strada 11 Iunie: „Constructorul are obligatia sa protejeze casele din jur. Daca n-o face, oamenii pot sa-l dea in judecata, dar pana atunci... te mananca sfintii. Sa vedem cum putem sa-i ajutam”.

Locatarii sunt sceptici insa. „Cred ca se vor mobiliza abia cand ni se vor darama casele, si atunci vor aparea la televizor cu o situatie de criza pe care o rezolva pe picior”, conchide profesoara Vinaru.

Suspect

Cu ce firma „se pun” locatarii

Dupa cateva luni de interventii la institutiile statului, locatarii au ajuns sa primeasca semnale, pe diverse cai, cu mesajul „nu stiti cu cine va puneti!”.

„A venit un domn care s-a dat drept patronul firmei Pine Invest, Sorin Safer, si a adus o asa-zisa firma de evaluare. Dar abia acum, dupa ce s-au produs atatea vibratii si casele noastre s-au subrezit. Ne-a sugerat ca oricum casele sunt vechi, sa ne facem altele”, se indigneaza Valeria Donea. Firma Pine Invest are insa ca unic actionar o firma olandeza, OCIF EDR BV, si doi administratori de nationalitate israeliana.

Firma figureaza din 2005 la Registrul Comertului cu sediul pe Strada 11 Iunie, unde, sustin vecinii, de ani intregi nu a fost nicio cladire, ci numai o padure de 30 de copaci batrani, pe care firma i-a taiat ca sa faca loc viitorului bloc cu sapte etaje. Aceiasi administratori israelieni mai au insa  cateva firme infiintate in perioada 2006-2007, unele dintre ele cu sediul la aceeasi adresa unde, deocamdata, nu se gaseste decat santierul ilegal. Niciun reprezentant al firmei nu a raspuns la telefon pentru a-si spune punctul de vedere.


Publicat de : ---
Data publicării: 16 Iul 2007 - 05:35
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=25789&titlu=Locuitorii_sectorului_4_se_cer_la_Negoita_sau_la_Vanghelie