Primaria condusa de Emil Boc, buna de plata cateva milioane de euro [1]

16

.07.2007

Nu doar la Bucuresti, ci si la Cluj sunt la mare cautare afacerile imobiliare, mai ales atunci cand este vorba de terenuri apartinand statului. Astfel, Primaria Cluj - Napoca este pe cale sa piarda cateva milioane de euro, reprezentand contravaloarea unui teren în suprafata de 4356 mp, situat pe strada Ceahlau nr. 72 – 74. Acest teren a fost expropriat de statul comunist si se afla în folosinta Universitatii Tehnice (fostul Institut  Politehnic Cluj) înca din 1974. Acum este revendicat de catre proprietar, care îl cere primariei, institutie ce îl detine în acte.

Problema este ca Universitatea Tehnica refuza sa înapoieze acest teren, sustinand ca are nevoie de el pentru dezvoltarea institutiei. Proprietarii, o familie din Israel,  trebuie însa sa îsi recupereze pamantul, într-un fel sau altul – în natura sau prin despagubiri financiare. In plus,  Universitatea Tehnica nu are titlu de proprietate sau de preluare a terenului în cauza. Pe de alta parte, proprietarii cad la mijloc într-un conflict politic cu care nu au nimic de-a face, respectiv între primarul PD Emil Boc si rectorul universitatii Radu Munteanu, propus de PNL Cluj pentru functia de ministru al Educatiei. Miza afacerii fiind foarte mare – pretul terenului în zona variaza între 300 si 500 de euro mp – razboiul se duce la foc mocnit, fiecare parte încercand sa se blindeze cu acte.

Astfel, Primaria Cluj a notificat Universitatea Tehnica înca de anul trecut, solicitand restituirea terenului detinut fara baza legala. Practic, terenul respectiv a fost expropriat de regimul comunist si a trecut în proprietatea statului. In 1974, Consiliul Popular a dat terenul spre administrare temporara fostului Institut Politehnic Cluj, respectiv pana în 1979. Universitatea  a încercat  sa obtina proprietatea asupra terenului, dar nu a avut castig de cauza în instanta. In Cartea Funciara, terenul apartine Statului roman, cu drept de administrare pentru  Primaria Cluj-Napoca.

  Notificarile primariei catre Universitatea Tehnica nu au primit nici un raspuns. La fel s-a întamplat si cu solicitarile mostenitorilor proprietarului expropriat de comunisti. Pe de alta parte, acestia s-au adresat si instantei de judecata. Si, cum în acte terenul figureaza ca fiind la primarie, este de presupus ca institutia condusa de pedistul Emil Boc este buna de plata.


Publicat de : ---
Data publicării: 16 Iul 2007 - 05:35
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=25787&titlu=Primaria_condusa_de_Emil_Boc__buna_de_plata_cateva_milioane_de_euro