13.07.2007, Basescu: Bittner, Petrache si acum Costanda au urmarit sa obtina Satul francez [1]

Presedintele Traian Basescu a acuzat, intr-un interviu la Radio Romania Actualitati, ca in spatele scandalului legat de Parcul Bordei s-ar fi aflat "grupul de la Baneasa" Bitner-Petrache care au avut ca obiectiv sa puna mina pe Satul francez, vizat in prezent de Costica Constanda

.

Seful statului a aratat ca Primaria Capitalei a avut obligatia sa puna la dispozitie un teren pentru constructia Satului francez, fiind o clauza in contractul facut pentru realizarea acestei investitii- ca Primaria are obligatia sa puna la dispozitie un teren din proprietatea ei. Traian Basescu a subliniat ca documentul s-a semnat in 1991, iar Primaria nu credea atunci ca se va ajunge la retrocedari de terenuri, ceea ce insa s-a intimplat. "Proprietarii pamintului de sub Satul francez au cistigat in instanta terenul. Municipalitatea era in defect in doua zone in acest moment. O data fata de investitorul francez care a construit World Trade Center si Satul francez si, pe de alta parte, fata de proprietari. Solutia pe care am gasit-o a fost sa ofer proprietarilor un teren care era cert terenul Primariei, pe care aveam acte de proprietate  -  si va pot asigura ca acolo era spatiu verde", a spus seful statului. Totodata, presedintele a subliniat ca, din punct de vedere mediatic, se face o confuzie pentru ca Restaurantul Bordei nu a fost restituit de Primarie. Potrivit lui Traian Basescu, municipalitatea a restituit o suprafata echivalenta catre familia Lincaru si inca o familie, dar niciodata catre Costica Costanda. In plus, seful statului a adaugat ca proprietarii repusi in drepturi stiau ca pe acest teren nu pot construi decit pe 15% din suprafata, fapt aratat si de planul de urbanism general, insa terenul a fost vindut catre doi proprietari sau au fost doua vinzari succesive.

Mai mult, Basescu a explicat ca prin decizia pe care Primaria a luat-o s-a evitat preluarea vilelor din Satul francez de catre "grupul de la Baneasa". "Se stia ca Primaria a pierdut terenul de sub Satul francez si era asa-numitul "grup de la Baneasa": Bittner, Petrache, care aveau ca obiectiv sa puna mina pe vilele din Satul francez, urmare a colapsului legal in care intrase Primaria Capitalei. Efortul nostru a fost sa facem schimbul de teren si sa preluam in proprietatea Primariei Satul francez", a explicat seful statului. In plus, el a subliniat ca, multumita acestei solutii, bucurestenii sunt, in prezent, proprietarii pe terenul de sub Satul francez, pe 26 de vile, pe sala de sport, pe bazinul de inot, pe clubul din Satul francez si pe gradinita, toate valorind intre 200 la 300 de milioane de euro.

"Parerea mea este ca tot acest joc se face din alt motiv", a remarcat insa Traian Basescu, adaugind ca Parcul Bordei a ramas in constiinta publica drept parc, desi este vorba despre spatiu verde, si nu despre un parc. Potrivit sefului statului, se fac presiuni pentru a se ajunge la concluzia ca Costica Costanda trebuie sa primeasca terenul de sub Satul francez. "De fapt, se fac presiuni pentru ca Primaria sa ajunga la concluzia sa‑i dea domnului Costanda terenul de sub Satul francez, cu tot cu vile, cu sala de sport, cu club si sa lase aici terenul acesta", a sustinut Traian Basescu.

In plus, presedintele a spus, ca parere personala, ca judecatorii trebuiau sa tina cont de Planul de urbanism general, care spune ca pe acel teren nu se poate construi pe mai mult de 15% din suprafata si cu inaltime mai mare de P+2 etaje, atunci cind au dat o hotarire prin care cer sa se modifice Planul de urbanism general. "Dupa parerea mea, si este o parere personala, chiar daca vine de la presedintele Romaniei, aici a fost un amestec al puterii judecatoresti intr‑o putere executiva, care este Primaria Capitalei si Consiliul General. A fost un abuz, dupa parerea mea", a adaugat Basescu. El a spus si ca a sesizat CSM si a cerut o ancheta pe aceasta tema. "S‑ar putea ca judecatorii sa fi avut dreptate sau sa nu fi avut dreptate, dar dupa parerea mea, tot jocul se face pentru a impinge municipalitatea ca, pe presiune publica, sa‑i spuna domnului Constanda: "Vino, te rog, si ia terenul de sub Satul francez, cu toata averea de aici, si da‑ne noua spatiul verde din zona Parcului Floreasca". Aici este tot jocul si este un joc necinstit", a subliniat presedintele.

NewsIn Scrie opinia ta Pentru a va putea exprima opinia in legatura cu articolul curent trebuie sa va autentificati mai intai. Daca nu sunteti inscris pe site-ul Cotidianul, o puteti face aici O opinie 1 SCORPIO-(13-07-2007 20:52) Ce tot o da pe Petrache,Bittner iar acum pe Konstanda? El este autorul si principalul vinovat pentru aceasta "nebunie" ca doar nu se astepta ca dand Bordeiul la schimb noul proprietar sa planteze flori si pomi pe el platind pentru asta nu stiu cate milioane de euroi:era clar o afacere imobiliara. Si eu am avut teren in inima Bucuretiului pe care s-au construit tot felul de cladiri si mi-a dat la retrocedare vestitul "ciuciu" iar acum ma indreapta spre "fondul proprietatea" fond spre care trebuie indreptat si Konstanda daca nu-i plac variantele cu alte terenuri oferite de primarie. El, Basescu este principalul vinovat de toata nebuia asta, nu consilierii de la primarie care cica l-ar fi sfatuit gresit (de parca basescu se la sfatuit, el care le stie pe toate) sau nu stiu ce mahari citati mai sus. Ciocu` mic, joc de glezne si parchetul pe intreaga "afacere"
Publicat de : ---
Data publicării: 14 Iul 2007 - 06:57
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=25779&titlu=13_07_2007__Basescu__Bittner__Petrache_si_acum_Costanda_au_urmarit_sa_obtina_Satul_francez