Basescu desfiinteaza invatamintul [1]

Aparut in editia din 13 Iulie 2007

Presedintele Traian Basescu si ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, s-au contrat la prezentarea raportului despre educatie

.

Prezentind concluziile raportului intocmit de consilierii de la Cotroceni despre starea educatiei, seful statului a deplins faptul ca multe universitati din Romania „elibereaza doctorate pe banda rulanta, ca intr-o sectie de uzina“. Traian Basescu a aratat ca in invatamint sint „cultivate mediocritatea si compilatia“ in detrimentul excelentei si al inovatiei. A comparat situatia din Romania cu cea din SUA, unde doar 13 la suta dintre cele 4.000 de universitati acorda doctorate. El a adaugat ca in doar 50 dintre acestea sint elaborate si sustinute mai bine de jumatate dintre tezele de doctorat. „La noi toata lumea produce doctorate“, a spus seful statului.

Presedintele a explicat ca educatia trebuie regindita inclusiv pentru prescolari. A adus si un argument: „Nu ne mai putem multumi cu un sistem de crese si gradinite care asigura un soi de veghe asupra copilului, fara a-i stimula competentele si a-i cultiva talentele“. Basescu a mai spus ca Romania are cel mai slab sistem de educatie nu doar in comparatie cu statele UE. El a subliniat ca educatia din Romania este mai proasta chiar si fata de cea din statele vecine. Traian Basescu a tinut sa precizeze, la un moment dat, dupa ce-si rostise discursul, ca prezentarea raportului nu are nici o legatura cu recentul examen de bacalaureat. Presedintele a mai afirmat ca, desi unii vor spune ca foloseste tema educatiei pentru a obtine capital politic, el nu isi propune decit ajungerea la un consens politic pentru ca educatia sa fie reformata.

Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, l-a contrat, in discursul sau, pe seful statului. Liberalul de la Educatie a sustinut ca raportul nu aduce nici o noutate. „Nu sint lucruri noi. Solutiile sint cuprinse deja in pachetul proiectului legislativ al invatamintului, iar diagnoza este intr-un studiu comandat de anul trecut de Ministerul Educatiei (n.r. - Raportul Nevoi si prioritati de schimbare educationala in Romania)“, a spus Adomnitei. Cu toate acestea, Mircea Miclea, presedintele Comisiei prezidentiale care a elaborat raportul Cotrocenilor, a precizat ca sistemul educational „trebuie reformat in ansamblul lui, nu punctual“.


Publicat de : ---
Data publicării: 13 Iul 2007 - 05:49
 

Link ştire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=25765&titlu=Basescu_desfiinteaza_invatamintul