Turismul parlamentar a costat 2 milioane de euro [1]

Aparut in editia din 13 Iulie 2007

Alesii au vizitat pe bani publici, printre altele, Tanzania, Noua Caledonie, Guyana Franceza si Madagascar

.

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0in 0in 0pt">Liberalul Relu Fenechiu a reusit performanta sa voteze

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0in 0in 0pt">in Parlamentul de la Bucuresti chiar si atunci

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0in 0in 0pt">cind nu se afla in tara.

Institutul pentru Politici Publice (IPP) a prezentat joi un studiu privind deplasarile in interes de serviciu ale parlamentarilor romani in strainatate in perioada 1 ianuarie 2005 - 31 octombrie 2006. Conform studiului, suma totala decontata de alesi de pe urma deplasarilor s-a ridicat la doua milioane de euro. 204 deputati (din 331) au totalizat 4.095 de zile de deplasare, iar 111 senatori (din 137), 2.215 zile.

La Camera, Adrian Severin si Minodora Clivetti (ambii PSD) sint lideri cu 182, respectiv 168 de zile petrecute in strainatate. Severin a avut cele mai multe deplasari pe linie de OSCE, fiind raportor al acestui organism, iar Clivetti pe linie de APCE, fiind membru in biroul de conducere si presedinte de comisie. La Senat, „conduc“ in acest top Ilie Ilascu (PRM), cu 199 de zile de deplasari - APCE si Comisia interparlamentara Bucuresti-Chisinau, si Frunda Gyorgy, 106 zile de deplasari, el fiind seful delegatiei Romaniei la APCE.

Franta si Belgia reprezinta principalele „destinatii“ ale parlamentarilor romani. Senatorii si deputatii au avut 319 deplasari in Franta si 182 in Belgia. La distanta foarte mare se afla SUA, Turcia si Germania, in fiecare din aceste state inregistrindu-se aproximativ 50 de deplasari.

Explicatia acestor diferente mari este simpla: in Franta si Belgia se afla majoritatea institutiilor si organismelor UE. S-au inregistrat insa si deplasari spre destinatii exotice, cum ar fi Noua Caledonie, Oman, Guyana Franceza, Tanzania sau Madagascar. Cu exceptia deplasarii din Oman, unde s-a desfasurat o actiune pe linie NATO, in celelalte state au avut loc intruniri pe linie de francofonie.

O serie de aspecte legate de anumite deplasari in strainatate sint prezentate critic in studiul IPP. Astfel, potrivit IPP, in jur de 52.000 de euro au fost cheltuiti cu ocazia deplasarilor grupurilor de prietenie „in unele tari care prezinta interes foarte scazut pentru tara noastra, precum Maroc sau Pakistan“. „S-au creat tot felul de grupuri de prietenie cu tari care numai democratice nu sint si chiar sint pe «axa raului»“, a declarat coordonatorul proiectului Adrian Moraru, el exemplificind cu Pakistan, Belarus, Siria si chiar Turcia pe care o considera ca fiind o tara necivilizata.

Autorii studiului au mai depistat si patru deputati - Minodora Clivetti (PSD), Cezar Preda (PD), Relu Fenechiu (PNL) si Valeriu Buzea (PRM) - care, in perioada 21 - 30 iunie 2006, in acte se aflau in delegatie, dar in acelasi timp apar pe lista votantilor din plen.

Alesi pe sprinceana

IPP a identificat o serie de parlamentari care au participat la unele actiuni, desi nu aveau specialitatea necesara: Ruxandra Jupa (PRM), jurista, Levente Csaba (senator in comisia agricola), la o reuniune pe teme aerospatiale; Florin Iordache (PSD - com. juridica) si Nicolae Popa (ex-PC - agricultura) la reuniuni pe teme de aparare; Radu Podgoreanu (PSD - cultura) la o reuniune pe tema energiei regenerabile.


Publicat de : ---
Data publicãrii: 13 Iul 2007 - 05:44
 

Link ºtire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=25755&titlu=Turismul_parlamentar_a_costat_2_milioane_de_euro