12 parlamentari n-au deschis gura decat la depunerea juramantului [1]

9

.07.2007

In cazul în care cineva ar dori sa-i împarta pe deputati si senatori pe categorii, pe langa cele legate de corectitudinea lor, proiectele depuse, avere, s-ar putea lua în considerare si „vorbaria”. Un studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP) arata ca în Parlament exista personaje foarte vorbarete si unele care doar au depus juramantul.

Monitorizarea IPP are la baza luarile de cuvant în penul Camerei Deputatilor si Senatului, unde alesii ar trebui sa intervina pentru a face legi mai bune sau pentru a-si exprima parerile politice. De asemenea, ei au posibilitatea de a adresa interpelari membrilor Guvernului în privinta unor probleme de interes local, din circumscriptia pe care o reprezinta. Clasamentul general în functie de luarile de cuvant la Camera este condus, de departe, de liberalul Bogdan Olteanu. Acesta a vorbit de la microfonul plenului de 2588 de ori, iar în acest sens se poate spune ca a fost ajutat de postura de presedinte.

De exemplu, în ultima sedinta a Camerei Deputatilor din sesiune parlamentara, Olteanu a vorbit în continuu timp de cateva ore, în care a reusit discutarea sau trecerea în revista pentru votul final a nu mai putin de 92 de acte normative, dupa cum arata site-ul institutiei. Pe locul secund se afla vicepresedintele PC, deputatul Daniela Popa, cu 1428 de luari de cuvant, iar pe pozitia a treia este deputatul PRM, Lucian Bolcas, cu 820 de luari de cuvant. Urmatoarele locuri, cu un numar semnificativ de interventii, sunt ocupate de doi fosti grei ai PSD, ex-ministrul Transporturilor, Miron Mitrea, cu 680 de luari de cuvant si ex-presedintele social-democratilor si al Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, cu 560 de luari de cuvant.

Trebuie spus ca cei doi lideri ai PSD au avut o activitate parlamentara intensa în perioada în care erau la putere în partid si detineau functii de conducere în Parlament, dupa care aproape au disparut din peisajul parlamentar odata cu trecerea lor pe linie moarta si cu declansarea unor cercetari de catre DNA. Topul luarilor de cuvant are si 11 „necuvantatori”, adica parlamentari care nu au deschis decat o singura data gura în plen si anume atunci cand au depus juramantul. Printre acestia se regasesc nume „celebre”, cum ar fi fostul consilier prezidential Octavian Stireanu, de la PSD, si fostul sef al privatizarilor, Tiberiu-Ovidiu Musetescu, tot PSD.

Si la Senat, cel mai „vorbaret” a fost presedintele institutiei, pesedistul Nicolae Vacaroiu. El a avut 2971 de luari de cuvant si este urmat în top de Doru Ioan Taracila (PSD) cu  1785 luari de cuvant, Gheorghe Funar (PRM) cu 1057 luari de cuvant, Teodor Melescanu (PNL)  cu 776 luari de cuvant  si Radu Berceanu (PD) cu 522 luari de cuvant. La coada clasamentului se afla Bobes Marin (PD), cu o singura interventie, Octav Cozmanca (PSD), cu 2 interventii, Novolan Traian (PSD), tot cu 2 interventii si Serbanescu Verginia (PD), cu 4 luari de cuvant.


Publicat de : ---
Data publicării: 09 Iul 2007 - 06:01
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=25715&titlu=12_parlamentari_n_au_deschis_gura_decat_la_depunerea_juramantului