Raport al Comisiei de la Cotroceni pe probleme de educație și cercetare [1]

Comisia prezidențială pentru analiza și elaborarea politicilor din domeniile educației și cercetării a încheiat redactarea raportului intitulat „România educației, România cercetării”, informează un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale, remis AMOS News.

Raportul Comisiei prezidențiale conține diagnoza și principalele soluții la problemele majore ale sistemului de educație și cercetare din România, se arată în comunicat.

Potrivit documentului, România de astăzi este o țară confruntată cu riscuri majore, întrucât sistemele educației și cercetării nu corespund cerințelor minime ale unei societăți și economii europene în care cunoașterea este sursa cea mai importantă a dezvoltării economico-sociale și personale.

Autorii consideră că, fără o schimbare profundă, decalajul cultural față de țările membre ale Uniunii Europene va crește, iar românii vor fi din ce în ce mai puțin competitivi pe piața europeană a muncii, se mai precizează în comunicat. Ca o consecință, autorii consideră că există riscul ca economia să stagneze și ca democrația să funcționeze cu sincope.

Raportul propune, pentru o schimbare cu adevarat profundă a sistemului de educație, realizarea unui memorandum pentru un pact național pentru educație și cercetare, un angajament al tuturor forțelor responsabile, din cadrul societății politice și civile, care consideră că viitorul României, competitivitatea și prosperitatea ei depind, într-o economie a cunoașterii, mai mult decât oricând, de schimbarea structurală a sistemului de educație.

Concluziile raportului Comisiei prezidențiale vor fi dezbătute public, în prezența președintelui Traian Băsescu, în data de joi, 12 iulie 2007, orele 15.00, la Palatul Cotroceni.


Publicat de : ---
Data publicării: 07 Iul 2007 - 05:36
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=25705&titlu=Raport_al_Comisiei_de_la_Cotroceni_pe_probleme_de_educatie_si_cercetare