Ilascu, interzis la Cotroceni [1]

Aparut in editia din 4 Iulie 2007

Grupul „Ilascu“ nu s-a reunit la decorarea lui Andrei Ivantoc, Tudor Petrov Popa si Alexandru Lesco, Ilie Ilascu nefiind invitat la Cotroceni

.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, i-a decorat ieri cu Ordinul National „Steaua Romaniei“ in grad de cavaler pe Andrei Ivantoc, Alexandru Lesco si Tudor Petrov Popa, fostii detinuti din Grupul „Ilascu“. De la ceremonie a lipsit Ilie Ilascu, fondatorul grupului. „Desi am incercat sa ajung la ceremonie, am fost avertizat ca fara invitatie si fara sa fiu trecut pe un tabel nominal nu am sa pot intra in Palatul Cotroceni“, ne-a declarat cel care a fost mentorul grupului, incarcerat de autoritatile de la Tiraspol la inceputul anilor ’90 pentru actiuni prounioniste. Purtatorul de cuvint al Administratiei Prezidentiale, Valeriu Turcan, sustine insa ca „cei trei au stabilit lista de invitati“.

Totusi, Ilie Ilascu mai povesteste un episod cel putin ciudat in legatura cu vizita in Romania a fostilor sai camarazi: „Nu au fost lasati sa se intilneasca, de cind au venit in Romania, cu prea multa lume. Au fost tinuti in Vila Lac 2. Abia am reusit sa vorbesc cu Ivantoc peste gard si dupa aceea sa-l iau acasa la mine, pe furis, vreo trei ore“. In plus, Ilascu mentioneaza ca nici pe Tudor Petrov Popa nu l-a putut intilni, iar cu Alexandru Lesco s-ar fi intilnit din intimplare in Vilcea. Parlamentarul PRM crede ca izolarea este cauzata de luptele politice din Romania. „Le-a bagat cineva in cap sa nu se intilneasca cu mine pentru ca m-am inscris intr-un partid extremist“, a declarat Ilascu pentru Cotidianul.

La ceremonia de decorare, presedintele Basescu a spus ca „cele trei nume (Ivantoc, Petrov Popa si Lesco – n.r.) inseamna dragoste, eroism, dorinta de a te sacrifica pentru neam“. El a precizat ca ei sint oameni care s-au batut pentru „filonul romanesc al tarii lor; au sapat file de istorie intr-o tara care cindva a fost parte a Romaniei“. Basescu le-a multumit pentru ce au facut „pentru tara dumneavoastra si pentru tara noastra“. Modesti, cei trei au spus ca decoratia „nu e a noastra, e a romanilor“. La ceremonie au fost prezenti, alaturi de familiile celor trei, Radu Beligan si Mariana Nicolesco.


Publicat de : ---
Data publicării: 04 Iul 2007 - 06:08
 

Link ştire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=25673&titlu=Ilascu__interzis_la_Cotroceni