Alegerea senatorilor si deputatilor se va face in circumscriptii uninominale [1]

    Comisia parlamentara pentru elaborarea Codului Electoral a stabilit ieri, prin votul majoritatii membrilor, ca votul pentru alegerea senatorilor si deputatilor se va da pe circumscriptii uninominale

. A fost prima si singura decizie a Comisiei dupa doua ore de discutii.
Aceasta varianta de vot pe circumscriptii uninominale a fost agreata de 11 dintre cei 15 membri ai comisiei, PSD, PNL si PD votand "pentru", PC si UDMR abtinandu-se, in timp ce PRM a votat impotriva.
Comisia de cod electoral urmeaza sa stabileasca, la sedintele urmatoare, in functie si de discutiile din interiorul partidelor politice, aspectele tehnice ale organizarii circumscriptiilor uninominale, dar si modalitatea concreta de repartizare a mandatelor de senatori si deputati.
Principiul agreat marti de membrii Comisiei de cod electoral va face ca actualele circumscriptii electorale sa fie reorganizate, urmand sa se infiinteze atatea circumscriptii cate mandate de parlamentari vor exista, potrivit normei de reprezentare stabilite de legea electorala, dar in proportia de 1 senator la 2 deputati. In cazul votului pe circumscriptii uninominale, partidele vor putea propune doar cate un singur candidat pentru fiecare circumscriptie. (I.N.)
Publicat de : Realitatea Romaneasc
Data publicării: 04 Iul 2007 - 06:05
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=25667&titlu=Alegerea_senatorilor_si_deputatilor_se_va_face_in_circumscriptii_uninominale