Declarație de presa comună a președintelui României, Traian Băsescu, și a omologului sau german, Horst Köhler [1]

Președintele Romaniei, Traian Băsescu, s-a întâlnit astăzi, 2 iulie, la Palatul Cotroceni, cu președintele Republicii Federale Germania, Horst Köhler, care desfășoară o vizita oficială în țara noastră în perioada 2-3 iulie. La finalul întâlnirii, cei doi președinți au susținut o declarație de presă în care au prezentat concluziile convorbirilor.

Presedintele Basescu a apreciat prima vizita a presedintelui Köhler in Romania dupa intrarea tarii noastre in Uniunea Europeana, drept o „continuare a suportului pe care Germania ni l-a acordat si inainte de intrarea in UE”.

Seful statului roman a aratat ca, in cadrul discutiilor, a fost abordata problematica europeana, in special tratatul de modificare a Tratatelor Uniunii Europene si viitoarea extindere a Uniunii. Presedintele Basescu a mentionat „succesul deosebit al presedintiei germane”. La randul sau, presedintele Republicii Federale Germania a multumit Romaniei pentru sprijinul acordat presedintiei germane in ultimele sase luni, adaugand ca deciziile Consiliului European reprezinta un compromis bun pentru dinamica procesului de unificare europeana.

In acelasi context, cei doi oficiali au vorbit despre situatia Republicii Moldova: „Un alt subiect a fost legat de Republica Moldova, eu adresand rugamintea ca Germania sa analizeze posibilitatea ca, atunci cand se va discuta proiectul unor viitoare extinderi, in mod deosebit in Balcanii de Vest, sa primim sustinerea Germaniei ca Republica Moldova sa fie inclusa in acest grup de tari”.

Totodata, a mai spus presedintele roman, discutiile au atins si alte aspecte de interes comun, precum situatia din Balcanii de Vest, problematica Marii Negre si politica europeana de vecinatate.

Relatia bilaterala, „care devine tot mai puternica”, a fost, de asemenea, discutata in cadrul  intalnirii la nivel inalt, a afirmat presedintele Basescu. „Germania este cel mai important partener comercial al Romaniei, nivelul schimburilor comerciale in 2006 depasint 10 miliarde de euro”, a precizat seful statului roman. De asemenea, presedintele Köhler a afirmat ca tara sa se afla pe primul loc in ceea ce priveste schimburile economice ale Romaniei si nu intentioneaza sa cedeze acest loc. “Exista in ceea ce priveste forma si volumul de cooperare mai multe posibilitati care inca nu sunt epuizate pe deplin”, a continuat presedintele german.

Presedintele Horst Köhler a subliniat caracterul cordial al discutiilor cu presedintele roman, adaugand ca au purtat un dialog deschis, plin de substanta, care a vizat inclusiv problemele cu care se confrunta Romania.

In continuare, presedintele german a declarat ca, pentru Republica Federala Germania, bucuria intrarii Romaniei in UE este secondata de speranta si preocuparea ca reformele vor continua. Procesul de transformare a Romaniei, a precizat presedintele RFG, trebuie sa se desfasoare avand la baza aprecierile Comisiei Europene care a constatat existenta unor deficiente in ceea ce priveste independenta justitiei si in lupta impotriva coruptiei, precum si unele probleme in administratie. “Coruptia loveste in cercurile cele mai sarace ale populatiei, in intreprinderi, in comerciantii mici si mijlocii”, a afirmat  presedintele Horst Köhler, precizand ca lupta impotriva coruptiei este in favoarea majoritatii.

Intrebat de un reprezentant al presei care este pozitia Romaniei fata de vocile critice din Bundestagul german la adresa reformei Justitie din tara noastra, presedintele Traian Basescu a declarat ca „Romania trebuie sa fie, prin institutiile sale, mai profunda in lupta impotriva coruptiei, mai eficienta si mai credibila”.

Raspunzand unei intrebari din partea mass media privind sustinerea de catre Republica Federala Germania a procesului de aderare a Romaniei si a Bulgariei, presedintele Köhler a declarat ca decizia de aderare a fost luata pe baza eforturilor proprii ale Romaniei. In acest context, seful statului german a precizat ca este in interesul tarii noastre sa se continue procesul de combatere a coruptiei, de realizare a unei Justitii independente si a unei administratii eficiente. “Eu doresc sa va spun ca nu exista niciun motiv sa se odihneasca acum Romania si am uneori impresia ca cetatenii romani sunt deja mai departe in anumite privinte, decat elita politica”, a incheiat presedintele german.


Publicat de : ---
Data publicării: 03 Iul 2007 - 05:59
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=25660&titlu=Declaratie_de_presa_comuna_a_presedintelui_Romaniei__Traian_Basescu__si_a_omologului_sau_german__Horst_Köhler