Puturile de adancime din Bucuresti - închise de pe vremea cand Basescu era primar [1]

29

.06.2007

Societatea mixta romano-franceza Apa Nova Bucuresti, care are în grija puturile de alimentare cu apa de mare adancime, le tine în conservare de pe vremea cand presedintele Traian Basescu era înca primarul general al Capitalei. In noiembrie 2004, directorul Andreas Baude a anuntat, într-o conferinta de presa, ca societatea a decis acest lucru, întrucat „apa provenita din puturile de adancime (celelalte surse de captare în afara de statiile de la Arcuda si Rosu) strica nivelul de calitate al apei oferite bucurestenilor”.

Dar aceste puturi au un caracter strategic si asigurau un aport de 10 la suta din totalul apei potabile necesare. Apa Nova a luat aceste decizii si din ratiuni de eficienta financiara, cu toate ca anumite studii municipale aratau ca, dimpotriva, ar fi trebuit marita cantitatea apei de adancime, provenita din surse pure din punct de vedere microbiologic si care asigura minimul necesar în caz de poluare a apei de suprafata, razboi, alte crize ori calamitati naturale. Aceasta trecere în asa-zisa conservare a puturilor de la Ulmi, Arcuda si Rosu (unele construite de pe vremea celui de-al doilea razboi mondial, potrivit unor fosti angajati ai Apa Nova) a fost decisa înca pe vremea cand primar general era Traian Basescu, iar acesta nu s-a aratat atunci îngrijorat de soarta rezervelor strategice de apa.

Dar responsabilii Apa Nova îi linistesc atat pe bucuresteni, cat si pe presedinte: bazinele hidrografice din jurul Bucurestiului pot asigura alimentarea cu apa pentru înca 12 luni. „Exista debite suficiente pe ambele rauri, astfel încat sa asigure necesarul pentru urmatoarele 12 luni”, declara surse din Apa Nova. „Sefii nostri au avut ieri (miercuri – n.n.) o întalnire cu reprezentantii celor de la Apele Romane, care le-au spus acest lucru. Iar reprezentantii nostri le-au cerut sa ne anunte din timp daca rezervele scad atat de mult, încat sa apelam la apele din subteran”, mai spun aceleasi surse.

Apa Nova a renuntat la puturile de adancime fara a informa Agentia de reglementare tehnica ARBAC si, mai mult, conducerea firmei romano-franceze sustinea în 2004 ca, în caz de forta majora, sursele pot fi repuse în functiune imediat. “In eventualitatea unei situatii de forta majora privind apa de suprafata, puturile pot fi repuse în folosinta imediat, fara nici un risc pentru locuitorii Capitalei”, sustinea, în noiembrie 2004 Giovana Soare, director de comunicare la firma Veolia Water Romania.

 Pe de alta parte, fosti angajati si surse din Apa Nova spun ca acum puturile, cel putin cele de la Ulmi, sunt „nisipate” (adica s-au umplut cu nisip), nemaifiind întretinute. „Pai noi de ce credeti ca le-am cerut termenul de sase luni? Dar nu stiu daca se pune problema sa apelam la apa din subteran, mai bine sa ramana acolo, pentru cand va fi nevoie de ea”, este explicatia sursei citate de la Apa Nova.

 


Publicat de : ---
Data publicării: 29 Iun 2007 - 05:47
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=25619&titlu=Puturile_de_adancime_din_Bucuresti___inchise_de_pe_vremea_cand_Basescu_era_primar