Deputatii au dinamitat în unanimitate doua bugete ale Romaniei [1]

29

.06.2007

Incepand cu 1 Ianuarie 2008, punctul de pensie va fi majorat la 37,5% din salariul mediu brut pe economie, de la 31% cat este în prezent, potrivit legii votate ieri de Camera Deputatilor. Prezent în Parlament, ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a anuntat, citat de Newsin, ca majorarea va duce valoarea punctului de pensie la 568 de lei, începand de la 1 ianuarie, de la 396 de lei, în prezent. Pacuraru a prognozat ca valoarea punctului de pensie va ajunge la 747 de lei, în 2009, adica 45% din salariul mediu brut pe economie.

Cresterea pensiilor este un proiect al PSD, votat ieri în unanimitate de parlamentari de la toate partidele: au fost 210 voturi pentru, niciun vot împotriva, nicio abtinere. La finalul votului, toate partidele, începand cu PSD si PNL, s-au întrecut sa-si asume meritele pentru acest succes.

In varianta initiala a proiectului pesedist, punctul de pensie ar fi trebuit majorat la 45% înca de la 1 ianuarie 2008, dar Guvernul a raspuns ca nu are bani pentru o astfel de crestere. Mai mult, în prima faza, Executivul a afirmat ca nu are fonduri pentru satisfacerea niciuneia dintre cererile PSD. Ulterior, dupa ce PSD a amenintat cu motiunea de cenzura si cu un vot împotriva legii de abilitare a Guvernului de a emite ordonante pe timpul verii, Calin Popescu Tariceanu a cedat putin cate putin.

Miercuri, în comisia de munca, se ajunsese deja la un acord pe cresterea pensiilor. Ministrii Pacuraru si Vosganian încercasera sa impuna o crestere în doua etape, la 1 ianuarie si 1 iunie, dar parlamentarii s-au opus, cerand ca majorarea sa aiba loc înca din prima zi a anului viitor.  Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a gasit fonduri, desi deocamdata doar pentru o majorare intermediara, la 37,5%. El a explicat, ieri, ca resursele financiare pentru acoperirea acestor majorari de pensii vin din cresterea economica, din eliminarea plafonului contributiilor celor cu peste 5 salarii medii pe economie si impozitarea stimulentelor si primelor acordate salariatilor, care pana acum nu erau impozitate.Pesedistii erau ieri încantati de succes.

Mircea Geoana a laudat faptul ca nu a existat niciun vot împotriva majorarii pensiilor, ceea ce dovedeste ca toti parlamentarii manifesta “o sensibilitate fireasca pentru pensionari”. “Este cel mai important proiect care a trecut prin Parlament în ultimii ani”, a considerat Geoana. “Faptul ca premierul si PNL achieseaza la un proiect al PSD dovedeste întoarcerea la problemele de zi cu zi ale pensionarilor”, a spus si Marian Sarbu, fostul ministru pesedist al Muncii. El a precizat ca de la 1 septembrie se dubleaza pensiile agricultorilor si cresc cu 5% pensiile din sistemul de stat. Potrivit lui Sarbu, aceasta masura, împreuna cu majorarea punctului de pensie la 37,5% de la 1 ianuarie 2008, va face ca o pensie de 4 milioane de lei de acum sa devina de 6 milioane de lei.

Legea pensiilor este lege organica, Camera Deputatilor este camera decizionala, iar actul normativ urmeaza sa fie promulgat de presedintele Traian Basescu.

La votarea Legii pensiilor, PSD a invitat, ieri, cateva zeci de pensionari la lojele Camerei Deputatilor, ca sa vada “minunea” cu ochii lor.


Publicat de : ---
Data publicării: 29 Iun 2007 - 05:45
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=25617&titlu=Deputatii_au_dinamitat_in_unanimitate_doua_bugete_ale_Romaniei