Băsescu: Este în interesul României să continue dialogul cu executivul comunitar [1]

Președintele României consideră că Raportul Comisiei Europene dat publicității astăzi reflectă cu obiectivitate stadiul evoluțiilor din perioada parcursă de la precedentul raport publicat la 26 septembrie 2006, în special în domeniile reformei justiției și combaterii corupției, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale remis AMOS News.

Alături de o serie de progrese (precum înființarea ANI, accelerarea luptei împotriva corupției la nivel înalt, consolidarea CSM), raportul consemnează deficiențe în special în ce privește angajarea de personal specializat în instanțele judecătorești, obținerea de rezultate concrete în lupta împotriva corupției, mai ales la nivel înalt și elaborarea unei strategii comprehensive de combatere a corupției pentru sectoarele vulnerabile ale administrației locale, precizează comunicatul Președinției. În același timp, se așteaptă în lunile care urmează fapte care să probeze funcționalitatea Agenției Naționale de Integritate așa cum a fost proiectată, susține președintele României.

Șeful statului apreciază că spre acestea din urmă trebuie să se concentreze cu precădere întreaga atenție și efortul instituțiilor statului român, astfel încât următorul raport al Comisiei, din 2008, să constate îndeplinirea tuturor cerințelor formulate prin mecanismul de cooperare și verificare.

Independența justiției și eficiența administrației sunt obiective esențiale în procesul de modernizare a societății românești, apreciază Băsescu.

Președintele României își exprimă convingerea că, "și de data aceasta, Raportul Comisiei Europene va continua să sprijine, prin radiografia și concluziile pe care le conține, activitatea instituțiilor statului român în perioada care urmează". 

În opinia sa, mecanismul de cooperare și verificare s-a dovedit a fi un "instrument util de lucru în cooperarea cu Comisia Europeană și statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv după ce România a devenit membru cu drepturi depline".


Publicat de : ---
Data publicării: 28 Iun 2007 - 06:29
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=25610&titlu=Basescu__Este_in_interesul_Romaniei_sa_continue_dialogul_cu_executivul_comunitar