Seful CJ Botosani, judecat pentru 20 de milioane de lei [1]

Aparut in editia din 28 Iunie 2007

Ultimele achizitii ale lui Constantin Contac: o casa de vacanta, un Audi A6, un BMW X5, un Volkswagen Touareg si noua autobasculante Iveco

.

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0in 0in 0pt">Constantin Contac (stinga) dadea banii pe care fiul sau Liviu

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0in 0in 0pt">(dreapta) ii platea firmelor lui Constantin Contac pentru lucrari

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0in 0in 0pt">de asfaltare executate de intermediari.

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Botosani, Constantin Contac, a fost trimis in judecata de Directia Nationala Anticoruptie sub acuzatia de spalare de bani, fals in declaratii si operatiuni financiare in situatii de incompatibilitate. Conform procurorilor, el ar fi desfasurat, alaturi de fiul sau, Liviu Contac, fost director la Directia Judeteana de Drumuri si Poduri (DJDP), unitate subordonata CJ, afaceri din bani publici care aveau ca obiect activitati de intretinere a drumurilor, respectiv, transport de materiale.

Dupa aparitia reglementarilor privitoare la incompatibilitatile alesilor locali, firmele controlate de Contac nu au mai putut incheia contracte directe cu DJDP si au apelat la un intermediar. Este vorba de Construct Com SRL, care detinea doar doua camioane si un autoturism, dar care a cistigat toate licitatiile organizate de DJDP avind ca obiect intretinerea drumurilor si transport de materiale. Potrivit procurorilor, firma Construct Com a beneficiat de informatiile divulgate de Liviu Contac, pe atunci sef la DJDP, pentru a depune oferta cu cel mai mic pret.

Construct Com incheia mai departe contracte de inchiriere de utilaje de la Transporturi Auto SA, firma la care Constantin Contac era actionar majoritar. Banii de la DJDP ajungeau astfel, prin firma Construct Com SRL, la societatile controlate de Contac. Potrivit procurorilor, pentru serviciile facute, Construct Com a incasat, cu titlu de comision, o cota de numai 0,43% din profit.

Anchetatorii au stabilit ca, in acest mod, presedintele CJ ar fi dobindit foloase necuvenite in valoare de 20 de milioane de lei, adica peste sase milioane de euro. Cu banii dobinditi prin astfel de operatiuni, Constantin Contac ar fi achizitionat o casa de vacanta de circa 800.000 de lei, un Audi A6 fabricat in 2007, un BMW X5 produs in 2006, trecute pe societatea 99 CCC SA (alta firma controlata de Contac), un Volkswagen Touareg si noua autobasculante Iveco, trecute pe firma Transporturi Auto SA, tot a lui Contac.

Presedintele CJ Botosani este acuzat si de fals in declaratii pe motiv ca, in perioada 2004-2007, ar fi omis, cu buna stiinta, trecerea in declaratiile de avere a unei sume de aproximativ un milion de dolari. Procurorii DNA au instituit sechestru asigurator pe averea lui Contac, iar dosarul a fost inaintat spre judecare Tribunalului Botosani.

„Magistratii o sa dovedeasca ca a fost un joc politic. Voi dovedi cu martori ca nimic nu este adevarat. Era normal sa fiu trimis in judecata, pentru ca procurorii sa scape de acest dosar, dar voi arata ca am fost nevinovat“, a afirmat Contac, care a mentionat ca se va indrepta ulterior impotriva statului roman si a celor care au instrumentat acest dosar.

Fiul presedintelui CJ, Liviu Contac, si administratorul Construct Com, Ioan Andrici, au fost de asemenea trimisi in judecata de procurorii anticoruptie.


Publicat de : ---
Data publicării: 28 Iun 2007 - 06:28
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=25604&titlu=Seful_CJ_Botosani__judecat_pentru_20_de_milioane_de_lei