Marți, 26 Iunie 2007 - 06:07 AM Aleg.RO: Putin catre Basescu: "Nici eu nu am 75%"

Publicat de: ---

Cotidianul Aparut in editia din 26 Iunie 2007

In Fanarul Istanbulului, presedintele a inaugurat Muzeul "Dimitrie Cantemir", dupa care s-a intilnit iar cu Putin .

Seful statului roman s-a intilnit ieri, la Istanbul, pentru a doua oara in ultimele 48 ore cu omologul sau rus, Vladimir Putin.

Noua intrevedere dintre liderul de la Bucuresti si cel de la Kremlin a fost prilejuita de participarea comuna la summitul aniversar al Organizatiei pentru Cooperare Economica la Marea Neagra (OCEMN) de la Istanbul. Cu o zi in urma, Traian Basescu si Vladimir Putin s-au vazut la Zagreb, la un summit regional consacrat energiei.

Desi o buna parte din relatarile de presa de ieri dadeau ca sigura supararea lui Putin pe Basescu, dupa ce acesta din urma declarase ca Romania nu accepta santajul energetic in scopuri politice, lucrurile au fost, conform unor surse din delegatia Romaniei, ceva mai calme. Potrivit acestor surse, Vladimir Putin i s-a adresat pe un ton prietenos lui Traian Basescu, facind aluzie la votul pe care i l-au dat romanii la referendum. "Bravo! Felicitari, nici eu nu am reusit un indice de 75 la suta!", i-ar fi spus presedintele Federatiei Ruse celui roman. Cei doi s-au intretinut si ieri timp de citeva minute.

In alocutiunea sa, in fata omologilor sai din statele membre ale OCEMN, presedintele Basescu a pledat pentru un "dialog institutionalizat intre UE si toate statele membre ale OCEMN, in diverse forme". Desi statea alaturi de Vladimir Putin, presedintele Basescu a facut trimiteri subtile la politica Moscovei. "Recent, ne-am intilnit la Baku, la summitul GUAM, pentru a oferi raspunsuri si la ingrijorarea unora din statele noastre membre privind provocarile la adresa integritatii lor teritoriale. Totodata, dorim identificarea de solutii integrate privind cresterea securitatii energetice a statelor noastre", a spus seful statului. El a deplins faptul ca, in zona, in domeniul energetic, "cooperarea ramine un deziderat", desi "in regiunea Marii Negre se afla rezerve mari de hidrocarburi".

Romania vrea, conform presedintelui sau, ca toate statele din zona sa aiba beneficii egale de pe urma utilizarii acestor resurse. Dupa Basescu a urmat la cuvint Putin. Discursul sau nu a putut fi urmarit decit de presa de limba turca. Din cauza unei defectiuni a instalatiilor de translatie simultana, nici macar canalul audio pe care este transmisa "vocea" originala nu s-a auzit in sala de presa.

Alaturi de Patapievici,  la Muzeul “Dimitrie Cantemir"

 Inainte de reuniunea OCEMN, presedintele Traian Basescu a inaugurat Muzeul "Dimitrie Cantemir" din Istanbul, alaturi de presedintele Institutului Cultural Roman, Horia-Roman Patapievici. Muzeul este situat ”n cladirea din cartierul Fanar, unde carturarul roman a fost tinut zalog timp de 22 de ani. Casa a fost restaurata prin efortul comun al Romaniei, Turciei, dar si al Delegatiei Comisiei Europene de la Ankara. Ceremonia de la Istanbul a avut loc pe o vreme caniculara, iar presedintele, impresionat de efortul traducatoarei de limba turca de a sta in soare, a mutat-o cu tot cu microfon la umbra.


(940 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Putin catre Basescu: "Nici eu nu am 75%" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65525984764099 seconds.