Primarul Videanu si consilierii municipali PNL se înjura la catafalcul Parcului Bordei [1]

26

.06.2007

Parcul Bordei, cu care a fost împroprietarit de Traian Basescu controversatul om de afaceri Costica Constanda, a provocat o ruptura totala între primaria lui Videanu si consilierii municipali ai PNL. Decizia primarului general al Capitalei, Adriean Videanu, de a pune în aplicare sentinta data de judecatorii Curtii de Apel Bucuresti prin care Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) este obligat sa-i plateasca omului de afaceri despagubiri de aproximativ 18 milioane de euro si sa-l lase sa betoneze o treime din parc a starnit furia liberalilor. Acestia l-au acuzat pe Videanu de „lipsa de raspundere fata de bucuresteni” si de „o graba suspecta în a lua pozitie în favoarea unei hotarari a Curtii de Apel Bucuresti prin care Parcul Bordei este, practic, desfiintat si lasat la bunul plac al unui controversat om de afaceri”.

Liberalii cred ca în spatele acestei decizii „se afla interese oneroase, personale sau de grup, desfasurate în detrimentul interesului general” si ca vor ataca sentinta Curtii de Apel Bucuresti pana la Strasbourg. Consilierul municipal PNL Dan Meran sustine ca „primarul Videanu a recurs la o manevra politica prin care a vrut sa ne arate pisica. Inainte sa se grabeasca si sa declare ca suntem buni de plata, ar fi trebuit sa ceara o ancheta ca sa vada cum s-a putut pierde un astfel de proces si din vina cui.

Primarul Videanu întai ar fi trebuit sa utilizeze toate caile de atac si apoi sa declare ca va pune în practica sentinta, cu atat mai mult cu cat aceasta nici macar nu a fost redactata. Din informatiile mele, judecatorii s-au pronuntat fara ca la dosar sa existe toate avizele necesare, cum ar fi cele de mediu sau urbanism. In acest caz, instanta judecatoreasca a pronuntat o sentinta prin care a luat locul unui organ ales, respectiv CGMB. Sentinta creeaza un precedent periculos, trebuie sa vedem cum s-au acordat despagubirile si, daca va fi nevoie, o vom ataca si la Strasbourg”. La randul sau, la aflarea vestii ca omul de afaceri Costica Constanda a castigat definitiv si irevocabil procesul cu municipalitatea, primarul Videanu a dat-o pe respectarea proprietatii si lupta politica: „Intotdeauna i-am dat dreptate lui Constanda.

In locul lui, i-as fi împuscat pe toti din primarie. Omul avea o proprietate pe care n-o putea folosi. In spatele votului negativ dat de consilierii liberali întotdeauna s-au aflat fostul viceprimar general Ludovic Orban si primarul Chiliman, care voiau sa duca astfel un razboi politic împotriva lui Basescu”. De altfel, cel care se afla în spatele împroprietaririi omului de afaceri Costica Constanda cu Parcul Bordei este taman fostul primar general al Capitalei Traian Basescu. La data cand a semnat decizia prin care unor mostenitori li s-a dat Parcul Bordei în schimbul unor terenuri din Satul Francez, Traian Basescu declara: „Pentru cele 3,3 hectare de pamant, terenul dat la schimb pe malul Lacului Floreasca, municipalitatea are acte de proprietate. Este singurul teren pentru care putem dovedi ca ne apartine.

Schimbul de terenuri este în avantajul municipalitatii. Pe de o parte, terenul din Satul Francez aduce venituri importante, iar pe cel dat la schimb, pe malul Lacului Floreasca, proprietarul nu poate construi decat pe 15 la suta din suprafata”. In mod cel putin inexplicabil, Costica Constanda a reusit performanta ca, în Parlament, Legea mediului sa fie modificata în favoarea sa. Sub pretextul ca actul normativ trebuie dezbatut în regim de urgenta, fiind cerut de UE, legea a fost modificata astfel încat parcurile proprietate privata sa poata fi betonate. Dupa aceasta victorie a urmat decizia judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti prin care Costica Constanda a primit dreptul de a ridica blocuri de cinci etaje pe o treime din suprafata obtinuta prin cumpararea drepturilor litigioase de la cei împroprietariti de Traian Basescu. Mai mult, acum, „dupa patru ani de umilinte pe la usile primariei”, Costica Constanda mai vrea 10 milioane de euro ca daune morale. 


Publicat de : ---
Data publicării: 26 Iun 2007 - 06:06
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=25573&titlu=Primarul_Videanu_si_consilierii_municipali_PNL_se_injura_la_catafalcul_Parcului_Bordei