Oficial, Basescu si Tariceanu se inteleg bine [1]

Aparut in editia din 22 Iunie 2007

Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu se inteleg bine doua zile, de dragul Constitutiei europene

.

Summitul de vara al UE a inceput joi, la Bruxelles, unde liderii celor 27 de state comunitare negociaza pe marginea unui nou tratat menit sa inlocuiasca Constitutia UE. Aceasta a fost blocata in vara lui 2005, cind a fost respinsa, prin referendum, de Franta si Olanda.

Discutiile se anunta extrem de tensionate din cauza unor domenii-problema asupra carora liderii UE nu cad de acord: Carta drepturilor fundamentale, sistemul de vot, transferul de putere intre institutiile UE si cele nationale.

Romania e reprezentata la summit de presedintele Traian Basescu, de premierul Calin Popescu Tariceanu si de ministrul de Externe, Adrian Cioroianu. Seful statului si cel al Guvernului au plecat spre capitala belgiana separat si sint cazati in hoteluri diferite. Totusi, declaratiile lor referitoare la pozitia Romaniei sint parca doua copii la indigo. Atit Basescu, cit si Tariceanu au declarat ca Bucurestiul doreste un acord cit mai rapid si care sa pastreze cit mai mult din Tratatul Constitutional din 2004.

Nici in ceea ce priveste sistemul de vot Romania nu doreste o reincepere a negocierilor. „In prezent, tara noastra are repartizate voturi in functie de ultimul recensamint. Data fiind tendinta noastra demografica, nu cred ca ne-ar avantaja o reincepere a negocierilor“, a declarat Traian Basescu. Aceeasi pozitie a fost afisata si de premierul Tariceanu: „Am intrat in UE cu mari asteptari. Constitutia face parte din aceste ambitii si am vrea sa pastram din ea cit mai mult. Data fiind situatia actuala, sintem insa dispusi la compromisuri. Propunerile facute de presedintia germana reprezinta o solutie acceptabila“, a spus premierul. Tariceanu s-a declarat dezamagit ca, dupa ce Romania a muncit atit de mult pentru a intra in UE, exista inca tari care ridica probleme ce au fost rezolvate o data in 2004.


Publicat de : ---
Data publicării: 22 Iun 2007 - 06:15
 

Link ştire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=25554&titlu=Oficial__Basescu_si_Tariceanu_se_inteleg_bine