Basescu ataca Rusia din toate pozitiile [1]

Aparut in editia din 20 Iunie 2007

Romania propune crearea unei piete energetice alternative la cea ruseasca si cere eliminarea discriminarilor practicate de Rusia

.

Presedintele Traian Basescu a declarat ieri, la Baku, in Azerbaidjan, ca regiunea Marii Negre si cea a Marii Caspice trebuie sa devina un nod important al retelelor energetice catre pietele UE. Pe acestea, el le vede ca „alternativa de aprovizionare cu energie“. Seful statului roman a participat ca invitat la reuniunea la nivel inalt din capitala azera a GUAM, organismul de cooperare regionala care reuneste Georgia, Ucraina, Azerbaidjanul si Moldova.

In opinia presedintelui, „dezvoltarea infrastructurii de transport reprezinta un obiectiv important al regiunii“. Presedintele a adus in discutie preocu-parile la nivelul UE care s-au concentrat pe consolidarea securitatii energetice. Adresindu-li-se participantilor, Basescu a spus ca statele lor, „situate in proximitatea zonei caspice si central-asiatice, suscita atentie pentru ca detin rezerve energetice, dar si capacitati de productie si export considerabile“.

La intoarcerea pe Aeroportul Otopeni, seful statului a spus ca a pledat in fata omologilor sai pentru eliminarea discriminarilor practicate de Rusia in aprovizionarea cu energie, reglementarea situatiei retelelor de traznit al energiei si transparenta tarifelor la resursele naturale energetice. In alta ordine de idei, presedintele a pledat, la Baku, pentru ca Tratatul privind Fortele Conventionale din Europa sa fie ratificat doar dupa respectarea angajamentelor privind retragerea trupelor Federatiei Ruse din Moldova si Georgia.

In fata delegatilor GUAM, seful statului a spus ca se observa „cu ingrijorare initiative ce vizeaza rein-terpretarea unor tratate inter-nationale, cum ar fi Tratatul privind Fortele Conventionale din Europa“. Dupa cum a spus  Basescu, „Romania este preocupata de reglementarea conflictelor inghetate din zona Caucazului si a Marii Negre“.


Publicat de : ---
Data publicării: 20 Iun 2007 - 06:07
 

Link ştire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=25530&titlu=Basescu_ataca_Rusia_din_toate_pozitiile