Energie: Deputații cer relansarea dialogului cu Rusia [1]

Parlamentul European a adoptat, marți, cu largă majoritate, un raport ce plează pentru relansarea dialogului cu Rusia în materie de energie. Deputații intenționează să includă aspectul energetic în viitorul parteneriat cu Rusia și insistă ca Moscova să ratifice Carta Europeană a Energiei.

Rusia ar trebui să ratifice Carta Europeană a Energiei, iar "Uniunea Europeană ar trebui să considere negocierea unui document-cadru oficial privind relațiile energetice cu Federația Rusă, în contextul unui nou parteneriat", precizează Parlamentul, în raportul lui Godelieve Quisthoudt-Rowohl (PPE-DE, DE).

Rusia este principalul furnizor de petrol și gaze naturale către Uniunea Europeană. Vechiul acord de cooperare UE-Rusia expiră în decembrie 2007.

Întreruperea de către Rusia a livrării de gaze către Ucraina la începutul anului 2006 și a livrării de petrol către Lituania la începutul anului 2007 a îngreunat relațiile Moscovei cu Uniunea Europeană. Deputații solicită Moscovei "să-și trateze toți partenerii în mod egal" și să-și modernizeze centralele nucleare.
 
Îngrijorări privind oportunitățile de investiții în Rusia

"O cooperare economică eficientă între Rusia și Uniunea Europeană trebuie să se fondeze pe norme înalte de democrație și pe principiile pieței libere", consideră deputații europeni. Ei cer Rusiei "să continue reformele de piață, să se abțină de la politizarea economiei și să respecte independența organismelor publice și private".

Parlamentul notează, totodată, că Uniunea Europeană rămâne deschisă în ce privește investițiile ruse și consideră "foarte îngrijorător" faptul că întreprinderile străine ce operează în sectorul resurselor naturale în Rusia nu beneficiază de același grad de acces.

Deputații sunt îngrijorați în special de un proiect de lege care "autorizează guvernul rus să respingă oferte străine pentru companiile ruse. Ei consideră că o astfel de măsură riscă să afecteze gradul de atracție al Rusiei pentru investitorii Europeni, principala sa sursă de capital. Deputații doresc, totodată, eforturi sporite în lupta împotriva corupției.

Pentru Uniunea Europeană, este important ca Rusia să adere la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), dar aderarea sa "nu va trebui să ducă la creșterea nivelului de taxe de import și la consolidarea protecționismului", notează raportul.

Proprietatea intelectuală

Parlamentul consideră că sistemul judiciar rus ar trebui adaptat "pentru a proteja eficient proprietatea intelectuală", în special pentru a combate producerea și vânzarea de produse farmaceutice contrafăcute.

O altă problemă în relațiile UE-Rusia o constituie embargoul rus asupra produselor din carne de vită provenite din Polonia. Deputații cer ca Uniunea să "găsească o soluție la problemele legate de exporturi spre piața rusă", în special în ce privește măsurile sanitare și fitosanitare. Rusia reprezintă o piață importantă pentru exportul produselor agricole - carne, pește și produse lactate - din multe State Membre, au spus ei.


Publicat de : ---
Data publicării: 20 Iun 2007 - 06:06
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=25511&titlu=Energie__Deputatii_cer_relansarea_dialogului_cu_Rusia