PD si PSD au declansat olimpiada motiunilor [1]

Aparut in editia din 19 Iunie 2007

Democratii si pesedistii se lupta pentru suprematie in opozitie

. Amindoua partidele depun cite doua motiuni simple pe aceleasi domenii: agricultura si sanatate.

Primii care si-au anuntat ieri motiunile au fost democratii. In urma unei intilniri la virf intre PD si PLD, care a avut loc la sediul democratilor din Aleea Modrogan, Emil Boc si Theodor Stolojan au anuntat ca vor depune in Parlament doua motiuni simple: una pe sanatate, alta pe agricultura.

Zis si facut. PD si PLD au depus ieri doua motiuni simple la Camera Deputatilor. Motivul pentru care amindoua au fost depuse la Camera este simplu. Doar aici PD si PLD au numarul necesar de semnaturi pentru depunerea unei motiuni simple. La Senat le lipseau patru semnaturi. „Am vrut sa evitam tigania cu semnaturile care s-a creat la motiunea de cenzura“, ne-a declarat unul dintre deputatii PD.

Motiunea in domeniul sanatatii are 20 de pagini si poarta numele „Astazi, criza din sanatate are nume propriu: Eugen Nicolaescu“. Sint formulate zece capete de acuzare la adresa ministrului Sanatatii. Printre cele mai importante acuzatii ce i se aduc lui Nicolaescu se numara faptul ca a ignorat prevederile Programului de Guvernare al Aliantei; ca a lipsit bolnavii de banii pentru medicamentele compensate si ca a angajat cheltuieli din bani publici fara fundamentare profesionala sau economica.

De asemenea, este amintit la capitolul „abuzuri“ si episodul demiterii directorilor de spitale. Emil Boc a dat drept exemplu modul in care a fost demis Sorin Oprescu de la sefia Spitalului Universitar. Pe atunci si PD se afla la guvernare alaturi de PNL, insa nu a protestat fata de acest episod considerat acum ca fiind un abuz.

Motiunea democrata in domeniul agriculturii poarta numele „Decebal Traian Remes, groparul agriculturii romanesti“. Tot zece capete de acuzare sint formulate si impotriva ministrului Agriculturii. Principalul repros: intirzierea absorbtiei fondurilor europene pentru agricultura. In textul motiunilor, democratii au inserat si solicitarea adresata premierului de a-i demite pe cei doi ministri vizati.

La rindul lor, social democratii au anuntat ieri ca vor depune astazi doua motiuni. De asemenea, simple. De asemenea, pe agricultura si sanatate. Fiind mai numerosi decit parlamentarii PD si PLD, pesedistii ataca in ambele Camere. La Senat vor depune motiunea pe sanatate, iar deputatii se vor lupta cu motiunea pe agricultura.

Potrivit liderului PSD, Mircea Geoana, pe domeniul agriculturii problemele vizate sint neacordarea de despagubiri pentru calamitatile din agricultura si lipsa de sprijin financiar pentru micii agricultori, pentru care PSD propune acordarea de 350 de lei. Solicitari asemanatoare celor ale PD. Insa pe sanatate PSD cere revenirea la sistemul din 2004 privind medicamentele gratuite si compensate, adica cel de la finalul guvernarii PSD.

In privinta motiunilor simple anuntate de PD, Geoana a mentionat ca ele vor fi luate in considerare numai daca se va constata ca ele se refera la toata perioada de mandat al guvernului Tariceanu, si nu doar la cea a Cabinetului Tariceanu II. „Pentru PSD este mai important sa venim cu solutii constructive, care sa aduca raspunsuri concrete“, a subliniat Geoana. In opinia liderului PSD, motiunile PD si PLD pot fi luate in considerare doar daca vor fi „sincere“ si se vor referi si la mandatele lui Gheorghe Flutur si Mircea Cinteza. In plus, liderul PSD a precizat ca partidul sau nu va ezita sa depuna o motiune simpla si pentru desfiintarea Fondului Proprietatea, in situatia in care Guvernul va decide listarea acestuia la bursa, saptamina aceasta.

„Va trebui sa ne intilnim cu PD si sa avem o discutie privitoare la continutul motiunilor si eventual sa ne sincronizam“, ne-a declarat vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu. PD a anuntat deja, prin presedintele Emil Boc, ca va sustine si motiunile PSD.


Publicat de : ---
Data publicării: 19 Iun 2007 - 05:24
 

Link ştire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=25510&titlu=PD_si_PSD_au_declansat_olimpiada_motiunilor