Presa germana i-a cerut explicatii lui Basescu despre axa Bucuresti - Londra - Washington [1]

"In Europa Centrala si de Est, Romania este unul din cele mai atractive locuri pentru investitiile straine directe", afirma cotidianul german Handelsblatt intr-un articol in care anunta ca presedintele Traian Basescu a venit la Berlin pentru a atrage investitorii.

Handelsblatt arata ca Romania este atractiva datorita faptului ca impozitul pe profit este de 16 la suta, iar cheltuielile cu salariile sunt reduse, tara este apropiata de Vestul Europei, iar piata interna cuprinde 20 de milioane de cetateni. "Furnizorii germani de componente auto, producatorii de textile si mobila, precum si furnizorii de servicii financiare castiga bani buni in Romania", afirma cotidianul german. In articol, se apreciaza ca "speranta Romaniei" sta, in primul rand, intr-o serie de ministri pragmatici: Razvan Ungureanu (Externe), Codrut Seres (Economie), Ionut Popescu (Finante) si Monica Macovei (Justitie). Handelsblatt citeaza un oficial al delegatiei UE la Bucuresti, care apreciaza ca Romania va semna, la 25 aprilie, Tratatul de Aderare la Uniune. In plus, se va ajunge la un acord cu FMI pana la mijlocul anului. Potrivit cotidianului german specializat in probleme economice, saptamana trecuta, Fondul si Executivul au convenit asupra unui deficit bugetar de 0,7 la suta din PIB. In pregatirea vizitei de ieri a presedintelui Basescu la Berlin, doua importante publicatii germane - saptamanalul Der Spiegel si cotidianul Handelsblatt - i-au luat scurte interviuri sefului statului roman. Atat Spiegel, cat si Handelsblatt au apreciat ca angajamentul Romaniei in Irak, precum si celebra axa Bucuresti-Londra-Washington nu sunt privite cu prietenie de catre UE si i-au cerut lui Basescu sa comenteze aceasta situatie. El a explicat, printre altele, ca Romania se afla la granita de est a NATO si a Uniunii, iar nu departe se afla Transnistria, unde sunt stationate trupe rusesti. Intrebat de Handelsblatt daca UE ar trebui sa deschida Ucrainei perspectiva integrarii, Traian Basescu raspunde cu un categoric da. El a sustinut ca aceasta sansa ar trebui oferita si Moldovei, Georgiei, precum si republicilor din fosta Iugoslavie. In ceea ce priveste politica interna, presedintele Romaniei le spune cititorilor celor doua publicatii germane o serie de lucruri oarecum surprinzatoare pentru romani. El sustine ca, din ianuarie, s-a interzis utilizarea banilor publici pentru campanii publicitare in mass-media si ca absolut orice achizitie publica se va face doar prin licitatie.
Publicat de : Mircea MARIAN
Data publicării: 22 Mar 2005 - 09:15
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=2485&titlu=Presa_germana_i_a_cerut_explicatii_lui_Basescu_despre_axa_Bucuresti___Londra___Washington