Aviz negativ asupra solicitarii privind suspendarea din functie a lui Basescu [1]

    Curtea Constitutionala a dat ieri aviz negativ solicitarii privind suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu, desi judecatorii au constatat anumite incalcari constitutionale ale sefului statului

.
Totodata, Curtea a constatat cu majoritate de voturi, ca refuzul presedintelui Romaniei de a numi un membru al Guvernului la propunerea Prim-ministrului a declansat un conflict juridic de natura constitutionala, care a incetat sa mai subziste ca urmare a emiterii Decretelor Prezidentiale nr. 193/12 martie 2007, nr. 237/22 martie 2007 si nr. 379/4 aprilie 2007. In exercitarea atributiilor prevazute de art. 85 alin.(2) din Constitutie, Presedintele Romaniei nu are un drept de veto, dar poate cere prim- ministrului sa renunte la propunerea facuta, atunci cand constata ca persoana propusa nu indeplineste conditiile legale pentru exercitarea functiei de membru al Guvernului.
In cadrul aceleiasi sedinte, Curtea Constitutionala a dat urmatorul Aviz consultativ prevazut de art. 146 lit. h din Constitutie: Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, con-stata ca propunerea de suspendare din functie a domnului Traian Basescu, presedintele Romaniei, prezentata in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si a Senatului de 182 de deputati si senatori la 21 martie 2007, se refera la acte si fapte de incalcare a Constitutiei, savarsite in exercitiul mandatului care, prin continutul si consecintele lor, nu pot fi calificate drept incalcari grave, de natura sa determine suspendarea din functie a Presedintelui Romaniei, in sensul prevederilor art. 95 alin. (1) din Constitutie.
Ramane ca Parlamentul sa decida, pe baza datelor si informatiilor care-i vor fi prezentate cu ocazia dezbaterilor asupra existentei si gravitatii faptelor pentru care s-a propus suspendarea din functie a presedintelui Romaniei, in concordanta cu dispozitiile art. 95 din Constitutie.
Potrivit procedurii de suspendare prevazuta in Regulamentul sedintelor comune ale Senatului si Camerei Deputatilor, in termen de 24 de ore de la publicarea avizului Curtii Constitutionale in "Monitorul Oficial" Legislativul ia o hotarare privind suspendarea. In cazul in care Parlamentul decide ca seful statului este suspendat, incepe interimatul functiei prezidentiale si, potrivit Constitutiei, in termen de 30 de zile se organizeaza referendumul la care cetatenii sunt chemati sa se pronunte daca il demit sau nu pe Traian Basescu. Pana la data referendumului, atributiile presedintelui vor fi preluate de presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu. (D.P.)
Publicat de : Realitatea Romaneasc
Data publicării: 06 Apr 2007 - 05:37
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=24457&titlu=Aviz_negativ_asupra_solicitarii_privind_suspendarea_din_functie_a_lui_Basescu