Basescu: „Nu am motive sa capitulez“ [1]

Dupa ce a semnat decretele pentru numirea noilor ministri, presedintele Traian Basescu a ridicat problema legitimitatii noului guvern, pe care l-a comparat cu un consiliu de administratie

. Totodata, el a tinut sa declare public ca nu se va da batut.

Cu o zi inaintea investirii, astazi, a noului guvern PNL-UDMR, seful statului a aparut, aseara, putin dupa orele 19.00, cu o declaratie publica, folosind de citeva ori sintagma “dragi romani”. Presedintele a apreciat ca “noul guvern ultra-minoritar are o serioasa problema de legitimitate politica”.  Spune ca-i e greu sa inteleaga “cum un partid aflat in opozitie sustine la investitura acest cabinet, dar spune ca ramine mai departe in opozitie, ceea ce inseamna ca nu este de acord cu programul de guvernare.”

Jocuri politicianiste

In opinia sa, “un asemenea joc politicianist este extrem de periculos pentru democratia din Romania”. Seful statului considera ca “avem, pe de o parte, o Romanie a “baietilor destepti”, care s-au imbogatit pe cai ilegale si mai ales prin parazitarea banilor publici. Pe de alta parte, avem Romania oamenilor de afaceri corecti, a oamenilor onesti, competenti si muncitori, care nu-si primesc niciodata recompensa meritata”. El a mai spus ca pentru cei cercetati de justitie, daca aceasta isi face cu adevarat datoria, “avem de-a face cu acte de asa-zisa “politie politica””.

Majoritatea, la vedere!

Basescu sustine ca cea mai grava problema este in prezent “ca vointa majoritatii nu este corect reflectata in structura puterii politice”. “Parlamentul a votat un nou guvern. Insa responsabilitatea mea politica ma determina sa va spun ca acesta este un guvern cu o sustinere directa de numai 20% in Parlament si cu o majoritate negociata in culise, nu asumata la vedere. Aveam un guvern minoritar, acum avem unul ultra-minoritar”, a spus presedintele. In opinia sa, “actualul guvern seamana cu un consiliu de administratie, care reprezinta interese de afaceri, nu interesul general” si se intreaba “cine este interesat sa avem un guvern slab, incapabil sa promoveze reformele de care este atita nevoie?” Tot el raspunde:”Cei care vor un guvern slab sunt profitorii actualului sistem, pus la punct in anii de dupa 1989. Interesele nelegitime ale acestor grupuri sunt cu atit mai pervers protejate, cu cit statul isi pierde autoritatea si reprezentantii lui devin mai usor de manipulat.“

Frica de alegeri

Seful statului sustine ca “avem nevoie de un Guvern puternic, pentru a garanta progresul real si pentru a satisface asteptarile atit de firesti ale romanilor, mai ales dupa momentul istoric de la 1 ianuarie 2007”. Solutia? “Inca din 2005, am anuntat ca singura solutie pentru a ajunge la o situatie de echilibru politic durabil este sa ascultam vocea romanilor, exprimata prin vot”, a aratat Basescu, care constata totodata ca “unii au decis singuri ca alegerile, de orice fel, trebuie aminate, indiferent de consecinte”. Ii si identifica pe acestia drept cei care “vor sa conduca Rominia din spatele usilor inchise, vor sa va faca sa credeti orice minciuna, pentru ca ei sa-si continue netulburati ilegalitatile, fara temerea ca justitia i-ar putea sanctiona”.

“Nu capitulez!”

Seful statului avertizeaza: “O parte dintre actualii politicieni pot sa va tradeze si tocmai au facut-o, dar nu au cum sa va invinga! Pentru ca am fost ales de dumneavoastra, eu nu am motive sa capitulez. O capitulare din partea mea m-ar pune in tabara oamenilor politici incorecti fata de electorat si ar mentine la nesfirsit actualul sistem oligarhic.”

Rusine pentru ANI

Presedintele a reluat si tema votului uninominal, criticind Parlamentul pentru ca, de peste 50 de zile, nu a gasit sa trimita un aviz pe aceasta tema. Basescu vede aici “un semnal de absolut dezinteres fata de necesitatea de a construi o clasa politica eficienta si reprezentativa”.

Din acest motiv, crede ca “introducerea votului uninominal va fi primul pas pentru a pune intregul sistem politic pe baze cu adevarat democratice, pentru a avea guverne puternice si responsabile”. Convins fiind ca trebuie rezolvat deficitul de credibilitate a clasei politice “prin separarea afacerilor de politica”, apreciaza in acest sens ca “este inadmisibila aminarea si amputarea legii “Agentiei Nationale de Integritate””.

O noua Constitutie

De asemenea, seful statului apreciaza ca “e nevoie de o noua Constitutie, capabila sa evite blocajele institutionale si care sa fie adaptata realitatilor europene”. Basescu inisista insa ca “mai presus de toate, avem nevoie de alegeri, pentru ca vocea poporului romin sa nu fie sufocata, pentru ca cetatenii Romaniei si-au cistigat pentru totdeauna dreptul de a trai liberi si pe masura muncii lor”.

Totusi, investitura

La finalul declaratiei, presedintele li s-a adresat ziaristilor prezenti:”Ne vedem miine la investitura”. Astazi, de la orele 18.00 este prevazuta sa aiba loc, la Palatul Cotroceni, ceremonia de investitura a noului guvern. In dupa-amiaza zilei de ieri, pe baza hotaririi Parlamentului, seful statului le-a semnat decretele de numire noilor ministri si i-a revocat pe cei care nu se mai regasesc in noul cabinet. Se asteapta azi publicarea in Monitorul Oficial a decretelor, dar si precizrea punctului de vedere al Curtii Constitutionale cu privire la sesizarea premierului Tariceanu in care il reclama pe presedintele Basescu pentru refuzul de a-i semna numirea lui Adrian Cioroianu ca ministru de externe in locul demisionarului Mihai Razvan Ungureanu.

Boc: „Cel mai slab guvern din istorie“

Presedintele PD, Emil Boc, a caracterizat ieri noul guvern Tariceanu drept cel mai slab din istoria Romaniei. „A atins culmile neperformantei in ceea ce priveste componenta. Este cel mai slab guvern din istoria Romaniei, cu ministri extrem de neperformanti, care nu justifica ocuparea pozitiilor pe care le au. Se contureaza acelasi patrulater negru din perioada anterioara, PNL, PC, PSD, PRM“, a declarat Boc.


Publicat de : Cristian Oprea
Data publicãrii: 05 Apr 2007 - 06:00
 

Link ºtire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=24441&titlu=Basescu__„Nu_am_motive_sa_capitulez“