Ministrul delegat pentru lucrãri publice ºi amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, s-a întâlnit luni, cu reprezentanþii Primãriei Capitalei, ai primãriilor de sector ºi cu cei ai Prefecturii Municipiului Bucureºti pentru a discuta pe tema consolidãrii clãdirilor de locuit multietajate, încadrate în clasa I de risc seismic. Deºi invitaþia a fost adresatã primarilor, la întâlnire au fost prezenþi prefectul municipiului Bucureºti, Mioara Mantale ºi primarul sectorului 2, Neculai Onþanu, celelalte primãrii delegând alþi reprezentanþi pentru aceastã discuþie.
Ministrul Laszlo Borbely ºi-a exprimat nemulþumirea faþã de lipsa de interes a primarilor de sectoare faþã de un program extrem de important pentru prevenirea unui dezastru în eventualitatea producerii unui cutremur major.
"Am organizat aceastã întâlnire pentru cã este important sã gãsim împreunã soluþii pentru a-i convinge pe proprietari sã-ºi consolideze clãdirile. Responsabilitatea este în primul rând a primãriilor care au relaþia directã cu asociaþiile de proprietari. Anul trecut, în iunie am trimis o notificare în care am informat autoritãþile locale cu privire la termenul de 9 luni pe care îl aveau primãriile pentru a identifica, potrivit legii, clãdirile mai înalte de 3 etaje care au spaþii publice la parter ºi care au fost construite înainte de 1978. Din pãcate, Primãria Capitalei a primit rãspuns doar de la Primãria Sectorului 2. De asemenea, Primãria Sectorului 4 a rãspuns dar a transmis o listã ce cuprinde toate clãdirile construite înainte de 1978, nu doar pe care cu spaþii publice. Este inadmisibil aºa ceva, mai ales în condiþiile în care suntem þara care acordã cele mai mari facilitãþi pentru consolidarea clãdirilor", a declarat ministrul.
Ministrul Laszlo Borbely le-a cerut primãriilor sã definitiveze în maximum 2 sãptãmâni inventarierea clãdirilor de locuit cu spaþii publice la parter construite înainte de 1978.
Totodatã, a cerut prefectului municipiului Bucureºti sã iniþieze ºi la nivelul Prefecturii astfel de întâlniri pentru a-i determina pe primarii de sectoare sã se implice în programul de consolidare a clãdirilor.
Directorul Direcþiei de Investiþii din Primãria Capitalei, Bogdan ªoºoacã, a precizat cã Primãria Municipiului Bucureºti a trimis deja notificãri pentru 328 de clãdiri expertizate ºi încadrate în clasa I de risc seismic. De asemenea, Primãria Capitalei a trimis adrese ºi la primãriile de sector cãrora le-a cerut sã identifice ºi sã comunice clãdirile de locuit construite înainte de 1978 ºi care au spaþii publice la parter, astfel încât sã poatã trimite notificãri cu privire la obligativitatea expertizãrii.
În cadrul întâlnirii, Laszlo Borbely, le-a atras atenþia reprezentanþilor primãriilor cã, în 14 martie 2007, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul comun MTCT-MAI nr. 319/171, privind unele mãsuri pentru avertizarea populaþiei din zonele expuse riscului la cutremur, ordin care instituie obligaþia autoritãþilor administraþiei publice locale pentru realizarea ºi amplasarea panourilor de înºtiinþare ( bulina) în dreptul intrãrilor principale în clãdirile de locuit, în termen de 60 de zile.
Pentru urgentarea acþiunilor de proiectare ºi execuþie a lucrãrilor de consolidare la clãdirile încadrate în clasa I de risc seismic s-a promovat anul trecut Ordonanþa 14/2006, aprobatã prin Legea nr 128/12.05.2006, pentru modificarea ºi completarea Ordonanþei Guvernului nr.20/1994.
Modificãrile prevãd în principal identificarea ºi inventarierea, de cãtre autoritãþile administraþiei publice locale a clãdirilor cu peste P+3 etaje, construite înainte de anul 1978 ºi care deþin spaþii publice la parter sau alte nivele ale clãdirii, în termen de 9 luni de la aprobarea legii.
Obligativitatea expertizãrii tehnice a structurii de rezistenþã a clãdirilor identificate, în termen de maxim 2 ani de la notificarea de cãtre autoritãþile administraþiei publice locale a acestor clãdiri.
Obligativitatea realizãrii proiectãrii lucrãrilor de consolidare în termen de 2 ani de la notificarea încadrãrii în clasa I de risc seismic ºi începerii execuþiei lucrãrilor de consolidare în termen de 2 ani de la data finalizãrii proiectului de consolidare.
Publicat de
:
---
Data publicãrii: 20 Mar 2007 - 09:05