Iulian Anghel: Basescu vrea sa medieze. Basescu nu are ce media! [1]

  Traian Basescu cheama partidele la consultari pentru domolirea crizei politice

. Prea tarziu.

In campania electorala din 2004 Traian Basescu l-a lasat perplex pe contracandidatul sau Adrian Nastase cu o fraza nostalgic-vinovata. Spune Traian Basescu: Adriane! Cine o fi blestemat poporul asta sa trebuiasca sa aleaga intre doi comunisti?

La doi ani de atunci, Traian Basescu cheama poporul la alegere. La fel face premierul Calin Popescu-Tariceanu. Alegere intre Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu. Dar intre ce sa alegi? Intre casa din Mihaileanu cumparata ilegal de presedinte sau intre "grupul de interese" Patriciu-Tariceanu? Intre biletelul "Traian, daca ai timp sa vorbesti la Parchet?" sau intre memoriul referitor la Alro, "Rog rezolvare, daca se poate in interesul Guvernului!"?

Grea alegere. Daca ar fi sa o faca in cunostinta de cauza, poporul are trebui sa fie in intregime unul de juristi. Jumatate din popor ar trebui sa lucreze la parchete si sa analizeze biletelele si implicatiile lor, iar cealalta jumatate ar trebui sa roboteasca la Curtea Constitutionala si sa analizeze cererile de suspendare ale presedintelui si justetea lor constitutionala. In timpul liber, poporul ar trebui sa se imparta in doua si sa o faca pe detectivul - o parte in urmarirea grupurilor de interese "din jurul premierului", iar cealalta a grupurilor de interese "din jurul presedintelui". La lasatul serii poporul ar trebui sa se intruneasca si sa puna cap la cap cele aflate. La sfarsitul cautarilor, ar trebui sa decida impreuna cine este vinovat. Evident, vorbim despre un popor fabulos. In realitate poporul, cel pe care il stim, isi vede de treaba. Prea multe sunt grijile zilei de azi pe maine.

Vazand sondajele referitoare la interesul oamenilor pentru actorii politici, uneori imi este mie greu sa-mi explic de ce scriu despre presedinte si despre premier. Si la fel, de ce oamenii politici vorbesc ei despre ei in loc sa vorbeasca despre ceea ce fac concret, despre, pana la urma, rostul pentru care au fost inventati: politicile publice si interesul public.

Evident, Elena Udrea l-a turnat pe Tariceanu in numele interesului public! Si, evident, Tariceanu sustine (nemarturisit deocamdata) suspendarea presedintelui in numele aceluiasi interes! Iata-i, asadar, sustinand, in fine, un interes comun! Si atunci eu, cetatean fiind, de ce trebuie sa aleg de vreme ce, laolalta, premier si presedinte, partidele care ii sustin, imi sustin interesul?

In realitate, nimic din toate acestea. Dar undeva s-a rupt ceva. Nu in spatiul politicilor publice, cum sustin protagonistii. Poate in spatiul politicilor "nepublice". Este uluitor cat de bine se inteleg unii oamenii politici si de la putere, si din opozitie - dusmani de moarte in vazul lumii - in spatiul politicilor "nepublice", dupa ce s-au certat in direct la televizor in numele politicilor publice. Dar, cum nimic nu este vesnic, poate interveni si ruptura. Atunci asistam la drame in direct in care armata salvarii politice sare cu toporul in numele intereselor publice.

Aceasta realitate are ceva bun in ea. Este, intr-un anume fel, un factor de progres. Aceasta realitate distruge aliante sau obliga la distrugerea aliantelor neprincipiale. Aceasta este starea de fapt. Si aici Traian Basescu are dreptate. Viata este, la orice pas, alegere. Avem de ales intre Basescu si Tariceanu, "case din Mihaileanu", "grupuri de interese", intre putere, intre opozitie. Avem de ales intre a nu alege nimic - nu suntem cu totii copoi in urmarirea "grupurilor de interese", iar Romania nu este o natiune de juristi-detectivi. Dar putem alege. Fara mediatori. Traian Basescu spune ca doreste sa medieze intre partide. Traian Basescu nu are ce sa mai medieze. Traian Basescu poate doar sa constate, eventual sa certifice, o stare de fapt: divortul din sanul puterii.

Cei care au trecut prin asta spun ca atunci cand divortezi, cand te decizi sa o faci, trebuie sa o faci repede. PD si PNL au decis sa divorteze, deci trebuie sa o faca repede, daca nu cumva va fi trebuit sa o faca demult. De aceea, spectacolul partajului puterii este - pentru multi - mai dezgustator decat triumful puterii si impartirea averii unei vedete Playboy.

Iulian Anghel este editor politic la ZF


Publicat de : ---
Data publicării: 19 Mar 2007 - 08:47
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=24146&titlu=Iulian_Anghel__Basescu_vrea_sa_medieze__Basescu_nu_are_ce_media_