Șoarecii atacă culturile cerealiere din sudul țării [1]

Culturile agricole semănate în toamna anului trecut ar putea fi in cea mai mare parte compromise din cauza atacului de șoareci.
De asemenea, schimbarea bruscă a vremii are o influență negativă asupra păioaselor, mai ales în sudul țării.

Ministrul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltarii Rurale, Gheorghe Flutur a declarat astăzi la Suceava că suprafete mari cultivate cu cereale păioase sunt afectate din cauza rozatoarelor. În sudul țării șoarecii au atacat rădăcinile culturilor cerealiere iar acestea ar putea fi compromise.
"Situația este îngrijorătoare. Avem atacuri de șoareci la grîi, orz,orzoaică. Și nu numai acesta. Este o perioadă de schimbare bruscă a vremii, îngheț, dezgheț și ne putem aștepta la surprize" a spus Flutur.
El a subliniat că "pentru noi este foarte important să încurajăm sistemul asigurărilor din agricultură care pănă acum nu a funcționat".
În acest sens el a purtat discuții serioase cu băncile pentru atragerea "într-un triunghi a producatorui agricol, bancă și sistemul de asigurări".
El a precizat că pînă în momentul de față producătorii agricoli au luat sută la sută riscurile asupra lor ori ar trebuie ca aceste riscuri să fie luate și de către bănci și societățile de asigurări .
"În lumae civilizată unde vrem să mergem producătorul agricol nu-și asumă singur aceste riscuri ci și le asumă și cu alte instituții", a mai spus Flutur.
Gheorghe Flutur a mai anunțat la Suceava că se va face o reformă instituționlă de fond de la înființarea cooperativelor de credit rural, acele bănci populare care să facă microfinanțarea în mediul rural iar la macrofinațare se poartă discuții cu băncile pentru a le face atractive.
Publicat de : Cristina STRUGARI
Data publicării: 08 Ian 2005 - 15:45
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=24&titlu=Soarecii_ataca_culturile_cerealiere_din_sudul_tarii