Basescu se declara dispus sa renunte la referendumul pentru uninominal

Presedintele Basescu este dispus sa renunte la organizarea referendumului pentru votul uninominal

. Conditia presedintelui este adoptarea de catre Parlament a unei legi privind tipul de vot uninominal intr-o forma agreata de toata lumea, iar adoptarea sa nu treneze pana in 2008, a declarat ieri purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Adriana Saftoiu.

Prima runda de consultari dintre presedintele Basescu si liderii partidelor politice  pe tema referendumului  privind votul uninominal a fost ieri deschisa de delegatia PSD, reprezentata la nivel de esalonul doi in partid, urmand reprezentantii PD si cei ai UDMR.  Daca PRM a anuntat ca nu va calca in curtea Palatului Cotroceni, liberalii trimit astazi, in cea de-a doua zi a consultarilor, artileria grea a contestatarilor sefului statului, Crin Antonescu si Ludovic Orban.
Presedintele Basescu a subliniat atat la inceputul intalnirii cu PSD, cat si la cea cu PD ca nu doreste afectarea alegerilor europarlamentare. Seful statului i-a intampinat surazator pe liderii PSD, anuntandu-i ca discutia va fi inregistrata, urmand ca acestora sa le fie pusa la dispozitie caseta. "Avem variante pe care as vrea sa le inteleg de la dumneavoastra, intentionez sa introduc in intrebare variantele de sistem de vot uninominal", a spus Basescu, exprimandu-si speranta ca solutia va fi negociata. Vicepresedintele PSD Victor Ponta a afirmat la finalul consultarilor ca, in cazul adoptarii de catre Parlament a legii privind votul uninominal, referendumul devine inutil. El a  precizat ca seful statului a impartasit aceasta opinie. Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Adriana Saftoiu, a afirmat ca senatorul Cristian Diaconescu a afirmat in cadrul consultarilor ca o astfel de lege poate fi adoptata in termen de zece zile in Parlament.
De altfel, pesedistii care au participat ieri la negocierile de la Palatul Cotroceni s-au bucurat constatand ca, potrivit relatarilor lor, "presedintele a fost foarte cooperant". "A fost de acord ca problema votului uninominal sa se rezolve in Parlament, daca noi stabilim rapid un termen de adoptare a legii si ne-a spus ca el renunta la referendum. Ne-a spus chiar ca o sa-i convinga pe pedisti sa accepte sa stea cu noi la masa negocierilor", ne-au declarat surse participante la intalnirea de la Palatul Cotroceni cu seful statului.
Liderul PD, Emil Boc, a declarat ca legea privind votul uninominal ar trebui adoptata pana la sfarsitul sesiunii parlamentare. Democratii sustin in continuare varianta de vot uninominal propusa de Asociatia Pro Democratia, care imbina sistemul majoritar mixt cu sistemul proportional. "Mesajul pe care presedintele l-a transmis catre partidele politice, sau cel putin asa am inteles noi si poate ca nu trebuie sa tragem concluzii, dar, din cate am inteles, daca va exista un acord al partidelor politice cu privire la votul uninominal, acest acord ar putea fi o alternativa la referendumul pentru votul uninominal", a afirmat Boc.

Daca astazi Tariceanu ar semna hotararea de guvern pentru amanarea alegerilor europarlamentare, smecheria coalitiei anti-Basescu ar fi aceea ca ar obtine o dubla victorie: pe de o parte, s-ar amana alegerile de care se tem partidele nepregatite pentru campania electorala si pe de alta parte ar fi compromis si referendumul solicitat de Traian Basescu pentru votul uninominal. Ramane in picioare doar promisiunea votarii unei legi pentru uninominal in regim de urgenta. Ar mai putea ramane si strategia PSD-PC-PRM de a face referendum pentru demiterea lui Basescu, acesta fiind prevazut de procedura constitutionala pentru suspendare.

Tariceanu vrea sa amane alegerile, Basescu nu
Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a transmis ieri o scrisoare de raspuns presedintelui Traian Basescu, in care precizeaza ca va organiza alegerile pe data stabilita, 13 mai, "doar daca reprezentantii clasei politice vor ajunge la un compromis si vor fi de acord sa amane cele doua referendumuri". Practic, este o confirmare a variantei amanarii, in conditiile in care pesedistii nu se arata dispusi sa renunte la referendumul pentru demiterea sefului statului. In ceea ce-l priveste pe Traian Basescu, acesta a declarat ieri: "Nu intentionez ca prin data referendumului sa afectez alegerile europarlamentare". Democratii au anuntat ieri ca data pentru euroalegeri trebuie sa ramana 13 mai, asa cum au convenit si cu presedintele Basescu. Vasile Blaga a anuntat ca nu va semna o hotarare de guvern prin care se decide schimbarea datei de 13 mai: "Nu pot sa initiez o hotarare de guvern in care am hotarat data alegerilor si sa vin cu o alta HG prin care sa o aman".  Cei care vin cu o astfel de cerere dovedesc faptul ca le e frica de alegeri.
 
Publicat de : ---
Data publicării: 07 Mar 2007 - 09:30
 

Link știre