Alesii mai intarzie o saptamana avizul pentru referendumul prezidential [1]
Cererea presedintelui Traian Basescu privind organizarea unui referendum pentru votul uninominal va fi dezbatuta a doua oara de Parlament, de abia peste o saptamana
. Birourile Permanente ale celor doua Camere au decis, ieri, cu majoritate de voturi, ca mai intai comisiile juridice sa elaboreze un proiect de hotarare pe marginea solicitarii prezidentiale care sa fie supus votului plenului. "Cel tarziu martea viitoare, punctul de vedere al comisiilor juridice va fi pus pe ordinea de zi a celor doua Camere", a anuntat secretarul Camerei Deputatilor, deputatul PSD Valeriu Zgonea. In proiectul de hotarare, comisiile juridice vor mentiona si pozitiile exprimate de formatiunile politice in timpul sedintei de saptamana trecuta, cand solicitarea presedintelui nu a putut fi nici adoptata, nici respinsa, deoarece nu a intrunit voturile necesare pentru nici una din cele doua variante.
if(typeof(ord)=="undefined")ord=Math.random()*10000000000000000;
document.write(');
De asemenea, comisiile juridice trebuie sa precizeze si punctul de vedere al partidelor referitor la oportunitatea organizarii unui referendum pentru introducerea votului uninominal. PD sustine ca, potrivit articolului 76 din Constitutie, Parlamentul si-a dat inca de saptamana trecuta avizul pentru propunerea presedintelui, dar alesii au interpretat votul dupa prevederile neconstitutionale ale Legii referendumului.
In acelasi timp, Birourile Permanente au luat, ieri, in discutie si o scrisoare a senatorului PRM, Gheorghe Funar, prin care se cere un proiect de hotarare a Parlamentului pentru a impune cheltuielile referendumului initiatorului, respectiv presedintelui Traian Basescu, daca acesta nu indeplineste conditiile legale. "Noi am luat aceasta propunere ca pe o gluma politica si am considerat ca este bine ca, atunci cand exista declaratii politice, domnia sa sa se duca sa faca declaratii pe aceasta tema", a spus secretarul Camerei. Zgonea a admis ca exista multe dezbateri, in ultima vreme, pe acest subiect, dar trebuie sa se tina cont de faptul ca un referendum este echivalent, ca si costuri, cu alegerile la nivelul national.
Seful statului va putea lua o decizie privind referendumul doar dupa ce primeste o hotarare adoptata prin vot de catre Parlament, chiar daca nu este obligat, conform legii, sa tina cont de aceasta. raluca.dumitriu@gandul.info
Publicat de
:
Raluca DUMITRIU
Data publicării: 06 Mar 2007 - 08:58
| |
|