Traian Basescu va fi anchetat de o comisie parlamentara [1]

  Presedintele Traian Basescu va fi anchetat de o comisie parlamentara, seful "anchetatorilor" fiind desemnat liderul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, unul din marii adversari ai sefului statului

.

Senatorii si deputatii, reuniti in sedinta comuna, au votat ieri, la propunerea PC, constituirea unei comisii de ancheta, din care sa faca parte reprezentantii tuturor partidelor parlamentare, care va verifica argumentele aduse de social-democrati in cererea de suspendare a presedintelui si alte acuzatii suplimentare aduse ieri de conservatori.

In fruntea comisiei de ancheta a fost pus un adversar al sefului statului, senatorul Dan Voiculescu. Intre cei doi polemica este veche, inca de la preluarea guvernarii Basescu spunand despre Voiculescu ca este "solutia imorala" si "Felix motanul", liderul PC a revenit numindu-l "Traian Pinocchio".

Potrivit articolului 67 din regulamentul sedintelor comune ale Senatului si Camerei Deputatilor, presedintele de sedinta consulta deputatii si senatorii daca datele existente in sesizare sunt suficiente pentru a sesiza Curtea Constitutionala sau daca este necesara constituirea unei comisii comune de ancheta.

Reprezentantii PSD au fost de acord cu infiintarea comisiei de ancheta, alaturi de majoritatea parlamentarilor din PNL, PC si PRM. UDMR s-a abtinut, iar PD si PLD s-au opus infiintarii comisiei, invocand ca este neconstitutionala.

Liderul deputatilor PNL Crin Antonescu, desemnat membru in comisia de ancheta de luni, a declarat de la tribuna ca liberalii nu sunt convinsi de argumentele din solicitarea de suspendare, dar ca liberalii il vor ajuta pe Traian Basescu sa-si termine "cu bine acest ultim mandat la Cotroceni". Basescu este la primul mandat de presedinte si, constitutional, mai are dreptul la inca unul. De altfel, Antonescu a avut cel mai critic discurs la adresa sefului statului, fiind aplaudat zgomotos de toti parlamentarii, cu exceptia democratilor. "Il cunoastem bine pe omul politic Traian Basescu. Ne-a spus ca noi, cei care am format Guvernul, am pierdut alegerile, dar el a vrut sa le castigam. E o grava incalcare a Constitutiei? Ma tem ca da. E un soi de delir de infractionalitate, e o fapta pe care nu ai comis-o, dar o recunosti. E o forma de paranoia infractionala, care nu e incriminata de Constitutie", a afirmat vicepresedintele liberal.

Parlamentarii democrati au anuntat ca vor contesta infiintarea comisiei la Curtea Constitutionala si au refuzat sa-si numeasca reprezentanti in comisia de ancheta.

Curtea a mai dat dreptate PD si lui Traian Basescu si in ceea ce priveste legea referendumului, atunci cand a declarat neconstitutionale articolelele modificate de PNL, PC, UDMR, PSD si PRM referitoare la data declansarii referendumului si la validarea acestuia.

Partidele adversare lui Basescu doreau ca presedintele sa nu poata declansa o consultare populara decat cu 6 luni inainte de alegeri si sustineau ca referendumul poate fi validat cu majoritatea celor care se prezinta la vot, nu cu cea calificata (50% plus 1 din numarul alegatorilor inscrisi pe listele de vot), asa cum este in prezent

Punctul de vedere al PD este sustinut si de senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs, care a declarat pentru ZF ca unicul scop al comisiei de ancheta este "terfelirea" presedintelui, care va ajunge la mana unei comisii parlamentare. El sustine ca prevederea din regulament referitoare la infiintarea comisiei de ancheta a presedintelui este "pe langa Constitutie".

Comisia de ancheta are termen de trei saptamani (pana la 21 martie) pentru a-si finaliza concluziile asupra argumentelor PSD si celor noi, ale PC, care au fost prezentate ieri in plenul reunit.

Parlamentul va trimite Curtii Constitutionale eventuala cerere de suspendare a presedintelui Traian Basescu in termen de 3 zile de la depunerea raportului comisiei. Potrivit Constitutiei, presedintele Romaniei poate fi suspendat daca se considera ca a infaptuit fapte grave.

Noile acuzatii ale conservatorilor sunt "dezbinarea nationala", faptul ca ar duce o "politica de invrajbire" si ca ar fi uzurpat politica externa a Romaniei.

Deputatul conservator Sergiu Andon, presedintele Comisiei juridice din Camera, a sustinut ca seful statului ar fi incalcat chiar ieri legea fundamentala, prezentandu-se neinvitat la sedinta de guvern, pe care a prezidat-o fara ca pe ordinea de zi a Executivului sa fie probleme care sa permita prezenta sefului statului.

Principalul cap de acuzare al PSD impotriva lui Basescu este faptul ca l-a desemnat pe Calin Popescu-Tariceanu sa formeze Guvernul inainte de a se consulta cu partidele parlamentare.

Cel putin acest argument al PSD ii va pune intr-o situatie dificila pe liberali, in cazul in care ar dori sa-l suspende din functie pe Traian Basescu, intrucat votul lor ar insemna ca sunt de acord ca presedintele PNL Calin Popescu-Tariceanu a fost numit ilegal in fruntea Guvernului.

Raspunsul Cotrocenilor

Presedintele Traian Basescu a explicat aseara motivele pentru care nu a dorit sa participe la sedinta Parlamentului in care se discuta suspendarea sa. El a spus ca nu a dorit sa participe avand in vedere comportamentul parlamentarilor la anterioarele sedinte in care a tinut discursuri si a amintit de discursul prin care a condamnat regimul comunist, in timpul caruia "atmosfera a fost plina de insufletire" si apoi de sedinta in care a explicat afirmatiile referitoare la politicieni care lucreaza pentru mafioti, la care "Parlamentul a considerat ca nu trebuie sa participe".


Publicat de : ---
Data publicării: 01 Mar 2007 - 09:06
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=23877&titlu=Traian_Basescu_va_fi_anchetat_de_o_comisie_parlamentara