Basescu si Tariceanu s-au potolit la Politie! [1]

    Sedinta de evaluare a activitatii Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) pe 2006 a inceput ieri-dimineata intr-o atmosfera glaciala

. Ea a fost determinata de prezenta presedintelui Traian Basescu si a premierului Calin Popescu-Tariceanu, pentru prima oara intr-o aparitie publica impreuna dupa show-ul de trista amintire dat de cei doi la televiziunea publica. Desi la bilatul MAI cei doi au stat unul langa celalalt, a fost evident ca intre ei se afla un zid de sticla. Nu s-au privit nici macar o data si nici nu si-au adresat vreun cuvant, in afara de adresarea protocolara de la inceputul discursurilor lor: "Domnule presedinte...", "Domnule prim-ministru...". Singurul moment in care este posibil ca intre cei doi sa fi avut loc un dialog sau un schimb de replici pare sa fi fost cele cateva minute pe care le-au petrecut in cabinetului ministrului Vasile Blaga, alaturi de acesta din urma. In timpul sedintei, premierul Tariceanu a incercat sa alunge starea de jena jucandu-se cu ochelarii, notand cate ceva sau ascultand cu o atentie fortata. Langa el, presedintele Basescu a stat aproape intepenit, privind permanent si incruntat intr-un punct fix. A fost si un moment in care cei doi au jucat telefonul fara fir: Basescu i-a spus la ureche cateva cuvinte lui Vasile Blaga, aflat in stanga sa, dupa care ministrul i-a transmis ceva premierului.
La finalul sedintei, Basescu si Tariceanu au plecat fara sa se salute. Pe scarile ministerului, atat Basescu, cat si Tariceanu au fost intrebati de ziaristi de ce nu vorbesc unul cu celalalt, dar niciunul n-a vrut sa raspunda.

Prea multi condamnati fug din tara

Discursurile celor doi demnitari au avut tonalitati diferite. Primul care a vorbit a fost Calin Popescu-Tariceanu, care nu s-a sfiit sa critice activitatea ministerului condus de un democrat. El a cerut conducerii MAI sa se implice mai hotarat in combaterea grupurilor de crima organizata. Numarul infractorilor care au parasit tara pentru a se sustrage pedepsei, precum Omar Hays-sam, este ridicat, a spus premierul, aratand ca peste 3.500 de persoane care au comis diferite infractiuni au parasit Romania in ultima perioada.
Premierul a extins critica si la fugarul liberal Gheorghe Flutur, fost ministru al Agriculturii, pe care l-a acuzat ca a raportat date false in ceea ce priveste gradul de acoperire la nivel national al Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), informatiile actuale indicand ca situatiile prezentate de acesta au fost incorecte. "A raportat un grad de indeplinire de peste 90% si, de fapt, constatam acum ca nu este asa", a spus Tariceanu, referindu-se la stadiul descentralizarii.

Politistii sa fie politicosi!

Discursul presedintelui a analizat activitatea MAI la modul general, constatand unele anomalii si cerand indreptarea lor. "Lupta impotriva coruptiei este un sistem complex si nu se limiteaza doar la Ministerul de Interne. As vrea sa va transfer ingrijorarea mea. Desi sunt cazuri dezbatute la televizor, la radio, prezentate si intoarse pe toate fetele, statul inca nu functioneaza liber de influente. Fie primarii, fie institutii centrale sau marile regii, fenomenul coruptiei inca e unul prezent si distorsioneaza decizia economica si influenteaza libera competitie si sansele egale", a afirmat Basescu. El a insistat asupra faptului ca declaratiile sale reprezinta "ingrijorari".
Presedintele a solicitat ca factorii implicati sa gaseasca solutii pentru echilibrarea capacitatii de procesare a dosarelor intre MAI si Parchete, avand in vedere ca exista 20.000 de ofiteri ai Politiei judiciare si doar 1.000 de procurori.
Basescu a adresat si felicitari, in speta Politiei Rutiere pentru fermitatea cu care a aplicat noul Cod rutier, desi au fost presiuni sa nu se aplice. Dar i-a facut si o recomandare acesteia: "Am remarcat ca exista echipaje ale Politiei Rutiere care la trecerea coloanei oficiale cer participantilor la trafic sa treaca pe banda intai spunand: "Va rog sa treceti pe banda intai", in timp ce alte echipe spun: "Treci pe banda intai". "Este obligatorie nota politicoasa in relatia cu cetateanul!", a spus Basescu.
Publicat de : Ion Navalici
Data publicării: 28 Feb 2007 - 06:08
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=23851&titlu=Basescu_si_Tariceanu_s_au_potolit_la_Politie_