Basescu, preocupat de coruptie - Tariceanu, de crima organizata [1]

Coruptia "inca distorsioneaza decizia economica si influenteaza libera competitie si sansele egale", a declarat ieri presedintele Traian Basescu la sedinta de bilant pe 2006 a Ministerului Administratiei si Internelor

. "Declaratiile mele nu sunt decat ingrijorari", a precizat Traian Basescu. Fara sa dea exemple concrete, seful statului a precizat ca sectoarele in care crede ca ar trebui sa se insiste sunt legate de energie, lucrarile publice si achitizitiile din sanatate. "Parca e ceva ce continua din 2000 si se tot duce si se duce si trebuie sa se opreasca", a mai spus Basescu.

Fisele posturilor din minister, publice

Atributiile fiecarui membru din conducerea Ministerului de Interne ar trebui sa fie publice, considera seful statului. Traian Basescu a gasit si o solutie pentru ca acest lucru sa se intample. Fisele posturilor pentru cadrele din conducerea institutiei, inclusiv pe cea a ministrului, precum si cele ale reprezentantilor conducerii Politiei sa fie publicate pe site-ul de internet al ministerului. Cererea vine dupa ce la intalnirea de luni a lui Basescu cu reprezentantii societatii civile, acestia i-au spus ca ar fi bine sa fie publicate pe site-ul MAI responsabilitatile ofiterilor din Politia Judiciara.

Ministrul Vasile Blaga a recunoscut ca in Germania sunt publice fisele posturilor si salariile cadrelor din conducerea Politiei si a adaugat ca acest lucru ce se poate realiza si in Romania.

Sa creasca numarul de procurori

Presedintele Basescu a cerut guvernului, Procurorului General si ministrilor de resort sa gaseasca solutii pentru a nu mai exista "un profund blocaj in viteza cu care dosarele ajung la judecator". Și asta in conditiile in care exista 20.000 de ofiteri ai Politiei judiciare si doar 1.000 de procurori. "Trebuie accentuate masurile de crestere a numarului de procurori", a spus Basescu. De asemenea, presedintele a atras atentia ca "frontiera de nord si est devine un element extrem de vulnerabil daca nu ne luam masurile care trebuiesc luate pentru prevenire si stopare a reelelor de trafic de droguri si de fiinte umane". Ministrul Vasile Blaga a precizat, insa, ca Romania a reusit sa securizeze frontierele cu 7 luni inainte de termenul limita dat de UE.

Chiar daca a felicitat Politia Rutiera pentru modul in care a aplicat noul Cod rutier, Traian Basescu i-a sfatuit pe politisti sa fie mai prietenosi cu cetatenii.

Tariceanu, nemultumit de infractorii care parasesc tara

In timp ce presedintele a reluat tema sa preferata cu privire la combaterea coruptiei, premierul Tariceanu s-a axat pe combaterea crimei organizate. Tariceanu a cerut MAI "mai multa determinare" in combaterea grupurilor de crima organizata si a precizat ca numarul infractorilor care au parasit tara pentru a se sustrage pedepsei, precum Omar Hayssam este ridicat.


Publicat de : Teodora Georgescu
Data publicării: 28 Feb 2007 - 06:08
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=23850&titlu=Basescu__preocupat_de_coruptie___Tariceanu__de_crima_organizata