Basescu si Tariceanu: s-au intilnit, nu s-au privit, nu si-au vorbit [1]

Presedintele si premierul s-au ignorat reciproc ore in sir dupa ce ieri s-au trezit asezati unul linga celalalt la bilantul MAI

.

Nu s-au salutat, nu si-au vorbit si au incercat din rasputeri sa se evite din priviri. Asta mai bine de doua ore si jumatate, cit au fost nevoiti Traian Basescu si Calin Popescu sa stea umar linga umar la bilantul Ministerului Administratiei si Internelor. Eforturile au dat insa rezultate: cei doi oameni de stat au reusit ieri sa nu-si manifeste public puternica si anecdotica antipatie reciproca.

Un fel de baba-oarba

Nici unul nu a schitat vreo grimasa cind celalalt a luat cuvintul. Despre impunsaturi in discursuri sau in declaratii de presa, nici vorba. Insa Basescu si Tariceanu au fost ieri campionii unui alt sport extrem: au stat unul linga celalalt fara sa se vada. Practic, fiecare a adoptat o pozitie pe scaun in asa fel incit preopinentul sa dispara din cimpul vizual.

Basescu, la un pas de intepenirea gitului

Daca Basescu a stat aproape doua ore cu capul intors, de mai avea un pic si raminea cu capul intepenit, Tariceanu a fost la un pas de a deveni una cu dosarul din fata sa. Dosar pe care l-a citit pe fata, pe dos, cu cleme, fara cleme si iar cu cleme. Doar-doar nu i-o intilni privirea celuilalt. Poate singura urma de iritare la Basescu a fost joaca nervoasa cu un stilou.

Au vorbit prin Blaga

Desi erau la doar citiva centimetri unul fata de celalalt, Basescu a preferat sa comunice cu Tariceanu prin intermediul lui Vasile Blaga, care era nevoit sa se ridice de pe scaun ca sa-i povesteasca la ureche premierului ce vrea presedintele. Privita la rece - de oameni care se presupune ca nu ar fi la curent cu razboiul dintre ei -, imaginea a fost cea a unor demnitari extrem de seriosi si de preocupati de ceea ce se petrecea in sala. Pentru cunoscatori insa, tensiunea dintre cei doi era flagranta.

Tactica de premier

Si la plecare, Tariceanu a reusit sa nu stea nici cu spatele, dar nici cu fata cind trecea Basescu pe linga el. Facindu-si brusc de lucru, el a adoptat o pozitie in diagonala fata de traiectoria presedintelui. Cert este ca presedintele si premierul au parasit sala fara sa se salute. Pe scarile cladirii, inainte sa se urce in masini, atit Basescu, cit si Tariceanu au fost intrebati de presa de ce nu vorbesc unul cu celalalt, dar ambii au evitat sa raspunda.

Participarea comuna la bilantul MAI a fost prima aparitie publica de dupa schimbul dur de replici din ultima vreme.  Este vorba de suita de replici incepute la TVR, cu exact o saptamina in urma. Ulterior, cei doi au continuat sa se atace, prin declaratii de presa, comunicate si scrisori.

Care coruptie?

Prezentarea bilantului MAI s-a desfasurat intr-o atmosfera tensionata si in ceea ce-i priveste pe sefii din Politie, care au stat ca pe ace. Atmosfera s-a mai destins in timpul interventiei presedintelui, care a „remarcat progresul” facut de MAI pe parcursul anului trecut. Basescu a tinut sa felicite Jandarmeria, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), dar si pe politistii de la Rutiera care au aplicat noul Cod rutier, desi acesta a fost aspru criticat. Presedintele a vorbit insa foarte putin despre coruptie. (G.G.)


Publicat de : Cristian Oprea
Data publicării: 28 Feb 2007 - 06:08
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=23847&titlu=Basescu_si_Tariceanu__s_au_intilnit__nu_s_au_privit__nu_si_au_vorbit