Geoana: Basescu isi "asasineaza partenerii politici"PD acuza PSD ca pune in pericol democratia [1]

PSD-ului i-a cazut ca o manusa retrimiterea la parlament de catre Traian Basescu a legii referendumului

. Chiar daca este o simpla coincidenta modificarea legii cu procedura de suspendare a sa. Pana una, alta PSD a reusit sa-si impuna punctul de vedere si sa modifice legea asa cum a vrut: referendumul pentru demiterea presedintelui sa se desfasoare in doua tururi de scrutin, ca si in cazul alegerii acestuia. Astfel, daca la primul tur de scrutin propunerea de demitere nu ar intruni jumatate plus unu din voturile alegatorilor inscrisi pe listele electorale, ar urma sa se organizeze un al doilea tur, in care ar fi necesara pentru demitere doar majoritatea voturilor celor care s-au prezentat la urne. "Ceea ce se desfasoara insa in acest moment, incercarea aceasta disperata de a schimba legile cu orice pret, ca sa fie favorabile unui demers, acesta este un pericol pentru democratie", a afirmat liderul PD, Emil Boc, luni seara la televiziunea publica.

In termeni extrem de duri, Mircea Geoana a pledat in aceeasi emisiune televizata, ca seful statului sa primeasca "o adevarata lectie" de la opozitie. Și aceasta deoarece "in doi ani de zile, nu a avut decat un simulacru de consultare la Cotroceni. De doi ani de zile, este principalul instigator la instabilitate politica. Este cel care isi asasineaza, in termeni politici, partenerii de alianta, asa cum a facut PD si pe vremea taranistilor", dupa cum a acuzat Mircea Geoana ieri.

"Mintile bolnave"

Limbajul agresiv al liderului PSD Mircea Geoana, adoptat in toate discursurile in ultimul timp, a fost folosit si luni seara. Mircea Geoana "s-a incalzit" mai intai cu o caracterizare "blanda" la adresa liderului PD, Emil Boc, pe care l-a calificat, indirect, drept "regele play-backului in Romania", aluzie la faptul ca adevaratul presedinte al PD ar fi Traian Basescu. A continuat apoi mult mai dur, afirmand ca cei care vorbesc despre intelegeri intre PNL si PSD sunt "minti bolnave". "Nu numai ca o infirm, dar cred ca numai minti bolnave pot sa sustina faptul ca eu cu domnul Tariceanu avem o discutie despre suspendarea domnului Basescu", a afirmat Geoana. Și totusi, "avem discutii cu primul-ministru din cand in cand, inclusiv la guvern, pe strategiile postaderare, pe ce se va intampla in sesiunea parlamentului, care incepe peste cateva zile, e o alta discutie", a recunoscut Mircea Geoana.

Dizolvarea parlamentului

Pe de alta parte, liderul PD, Emil Boc, a afirmat ca intregul demers al PSD trebuie sa aiba o finalitate chiar si in cazul in care parlamentul va spune "da" suspendarii presedintelui, iar la referendum poporul va spune "nu" demiterii sefului statului. Iar finalitatea trebuie sa fie dizolvarea parlamentului, dupa cum sustine liderul democrat. "Daca electoratul spune <nu> vointei parlamentului, adica nu-l suspenda pe presedinte, nu merge cu votul pentru demiterea presedintelui, ma intreb ce legitimitate mai are parlamentul. Deci, este riscul acesta... si logica institutionala este ca in acel moment, evident ca o solutie morala, logica, fireasca, fara a fi constitutional, este autodizolvarea parlamentului", a declarat Emil Boc.

Constitutia insa precizeaza clar, la articolul 89, conditiile in care se poate dizolva parlamentul: "Dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, Presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura". Acelasi articol mai arata ca "in cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singura data". De asemenea, "Parlamentul nu poate fi dizolvat in ultimele 6 luni ale mandatului Presedintelui Romaniei si nici in timpul starii de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta".


Publicat de : Teodora Georgescu
Data publicării: 31 Ian 2007 - 05:41
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=23232&titlu=Geoana__Basescu_isi___asasineaza_partenerii_politici__PD_acuza_PSD_ca_pune_in_pericol_democratia