Vanatoarea de primari [1]

    In ultimele doua zile, procurorii anticoruptie au pus "tunurile" pe primarii - la rand, Oradea, Constanta, Arad si ieri Petrosaniul - luand la rost edili si functionari, acuzand de coruptie si abuzuri in serviciu

. Carol Schreter (foto), primarul din Petrosani, este ultimul pe lista DNA, el urmandu-i la doar o zi omologului sau din Arad. La Constanta, procurorii au trimis in judecata un intreg lot de noua inalti functionari, prilej pentru edilul Radu Mazare sa bata iar in victima "razboiului" comandat de presedintele Basescu.
Ultimul vizat de "raidurile" procurorilor prin administratiile publice locale este primarul municipiului Petrosani, Carol Schreter. Acesta, impreuna cu secretarul primariei, Adrian Negoe, sunt cercetati pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si abuz in serviciu in forma calificata.
Potrivit Mediafax, procurorii anticoruptie verifica modul in care s-a facut avansarea unor functionari publici, in conditiile in care in urma unui control al inspectorilor Curtii de Conturi s-a stabilit ca mai multi functionari au fost avansati fara a fi respectata procedura legala. De asemenea, cercetarile DNA vizeaza si contractul de atribuire a parcarilor din Petrosani unei firme private, precum si situatia inregistrata la Serviciul de Asistenta Sociala, unde mai multi functionari ar fi adus un prejudiciu bugetului local numai in 2005 de aproape 450.000 de lei.
Presa locala relateaza ca echipa de control a Curtii de Conturi a descoperit ca angajatii Primariei Petrosani au acordat ajutoare sociale unor persoane care nu aveau acest drept. Inspectorii Curtii au verificat prin sondaj o suta de dosare, gasind nereguli grave in 29 dintre ele.
Primarul Carol Schreter se considera nevinovat si sustine ca nu poate fi facut raspunzator de nici unul dintre aceste aspecte cercetate de procurorii DNA. Schreter a spus ca pana acum procurorii DNA Alba Iulia nu i-au adus la cunostinta oficial faptul ca pe numele sau s-a inregistrat un dosar penal si ca este cercetat, iar tot ce stie este doar de la reprezentantii presei, care i-au solicitat un punct de vedere in legatura cu aceasta cercetare penala.
Problemele edilului din Petrosani nu se termina insa aici. Mai nou, si localnicii s-au revoltat impotriva lui, acuzand mizeria din oras. Ei sustin ca piata centrala a ajuns un focar de infectie, unde cainii comunitari si muntii de gunoaie sunt la concurenta cu clientii. "Zona aceasta a ajuns o ghena de gunoi, o latrina. Nu se poate ca un cartier intreg sa ajunga un focar de infectie din cauza autoritatilor locale", spun localnicii infuriati.

"Razboiul lui Basescu"

Ofensiva procurorilor impotriva primariilor a inceput cu o zi in urma, cand primarul Aradului, Gheorghe Falca, a fost acuzat de luare de mita si abuz in serviciu, un consilier local al Primariei Oradea a fost arestat pentru coruptie, iar noua functionari din Primaria Constanta - opt inspectori si un director - au fost trimisi in judecata pentru fapte similare.
Aceasta ultima isprava a DNA l-a infuriat pe primarul Constantei, Radu Mazare, care spune ca "invinuirile sunt penibile", ele explicandu-se prin razboiul pe care DNA il duce impotriva sa, la ordinul presedintelui Traian Basescu. Plangerile impotriva subalternilor lui Mazare au fost formulate de o singura persoana, un om de afaceri din oras, care este de mai multa vreme in conflict cu edilul Constantei, conflict iscat cand primaria a blocat accesul auto la unul dintre depozitele de materiale de constructii detinute de afacerist. Acesta din urma a reclamat ca angajatii municipalitatii i-au cerut in urma cu cinci ani sa sponsorizeze primaria cu 60 de milioane de lei. Mazare a confirmat ca inspectorii sai au solicitat sponsorizari pentru diverse actiuni ale administratiei locale, dar nu vede o problema in acest fapt.
Publicat de : Razvan Pritulescu
Data publicării: 31 Ian 2007 - 05:38
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=23227&titlu=Vanatoarea_de_primari