Iliescu: "Șeful statului încalcă obligațiile pe care i le conferă Constituția" [1]

<IMG class=photoshare-clickable id=imageLocation o­nclick=handleOnClickImage(this) height=80 alt=IliescuIon4_60x hspace=5 src="http://www.amosnews.ro/index.php?module=Photoshare&type=show&func=viewimage&iid=502&viewkey=" width=60 align=left vspace=5 name=imageLocation>Fostul președinte al PSD, senatorul Ion Iliescu, a reiterat faptul că președintele Traian Băsescu ignoră prevederile constituționale care stabilesc rolul și locul șefului statului într-o țară democratică.

"Traian Băsescu trebuie să fie mediator, ori el a proclamat, și o face în practică, că vrea să fie președinte-jucător, asta este o viziune anticonstituțională. Când ești jucător, faci parte dintr-o echipă. Rolul pe care Constituția îl fixează este cel de arbitru, el trebuie să fie în fața părților care se confruntă (putrere și opoziție), ori el nu vrea, el vrea să fie președinte-jucător", a afirmat, luni, la finalul ședinței Biroului Permanent Național, Ion Iliescu.


Senatorul PSD a atras atenția asupra faptului că Băsescu încalcă în mod repetat obligațiile pe care i le conferă Constituția. "În loc să fie factor de mediere, factor de rezolvare a conflictelor, el a devenit provocatorul conflictelor politice din societatea românească, iar această bătălie între palate a căpătat un accent dramatic, care, și în interior și în afară, perturbă procesul firesc al guvernării. În afară de faptul că el nu se consultă cu partidele, ignoră total opoziția, dar chiar cu cei care a venit la putere și cu care trebuie să conlucreze, cu guvernanții, el nu are o relație normală", a spus Iliescu.

Întrebat cum comentează declarația directorului CURS Sebastian Lăzăroiu, care susține că din demersul PSD de suspendare a șeful statului, Băsescu este singurul care va avea de câștigat, Iliescu a afirmat că social-democrații își asumă riscul de a pierde. "Eu nu cred în aceste sondaje. Este o procedură constituțională firească, normală în fața unei situații critice. Avem un președinte care nu-și îndeplinește rolul, să stea Parlamentul și să accepte această chestiune? Este misiunea Parlamentului care este principala instituție a democrației să-i tragă de mânecă pe toți cei care nu-și îndeplinesc rolul pe care îl conferă Constituția", a spus președinte de oanare al PSD.

Potrivit acestuia, demersul inițiat de PSD reprezintă "o lecție de democrație" pe care Parlamentul trebuie să o dea, lecție care este utilă și pentru președintele țării "să știe că poate fi și el chemat la ordine de cineva".

Cu acest prilej, Iliescu a amintit de demersul similar al opoziției din 1994 îndreptat împotriva sa.

"Acest demers a fost întreprins de opoziția de atunci, în legătură cu mine, care îndeplineam funcția de președinte, în condițiile în care eu răspundeam solicitărilor unor cetățeni care erau dați afară din casă, fără să existe o lege, pentru că se lucra atunci la legea restituirii. La Satu Mare, existau niște cetățeni ale căror case fuseseră distruse de inundații, iar autoritățile le-au oferit niște case care rămăseseră de la sașii care plecaseră. După 1989, prin acțiunea unor avocați au apărut revendicatorii, dar oamenii ce vină aveau? Și-au dat demisia atunci parlamentarii PNȚCD și PNL, care au inițiat aceste acțiuni? De unde această logică?", a spus Iliescu.

Publicat de : Daniela BĂRĂGAN
Data publicării: 30 Ian 2007 - 05:16
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=23212&titlu=Iliescu____Seful_statului_incalca_obligatiile_pe_care_i_le_confera_Constitutia__