UN PUMN IN FALCA LUI BASESCU [1]

Finul de cununie al presedintelui Traian Basescu si ginerele fostului vicepremier PD Gheorghe Seculici, este urmarit penal de DNA

. Primarul Aradului, Gheorghe Falca, este acuzat de luare de mita. Procurorii sustin ca acesta a facilitat vånzarea la un pret subevaluat a unui teren de cinci hectare de catre Consiliul Local Arad firmei Elecon Plus, primind in schimb un chilipir imobiliar: Falca a dat un apartament de 92 mp pe o casa si un teren de 242 mp apartinånd patronilor societatii aradene favorizate. In acest schimb avantajos consta luarea de mita

Patronii firmei Elecon Plus, Francisc Demeter si Gavril Radu Vasil, urmariti si ei penal pentru dare de mita,
nu ascund legatura veche de prietenie cu primarul Falca, nici faptul ca s-a facut acest schimb imobiliar (dar mai mult pentru „capriciul“ sotiei primarului, Ela Falca), nici ca firma lor a sponsorizat campania electorala a Aliantei D.A. cu cåteva miliarde bune sau ca isi fac voiaje impreuna cu primarul Aradului. Terenul obtinut sub valoarea de pe piata a fost våndut imediat unei firme din Timisoara, Plaza Center, la un pret mult mai mare

Finul lui Traian Basescu si ginerele fostului vicepremier PD Gheorghe Seculici este anchetat de DNA. Daca n-ar fi fost aceasta legatura de rudenie la nivel inalt, stirea ar fi trebuit sa inceapa asa: primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca, a fost pus, ieri, sub invinuire pentru luare de mita si abuz în serviciu. In fine, dosarul se afla la Directia Nationala Anticoruptie - Structura Centrala si priveste vânzarea unui teren, pe care se afla fosta fabrica de zahar din municipiu, la un pret subevaluat. Falca este acuzat ca a facilitat vånzarea de catre Consiliul Local in schimbul unui teren si casa oferite la pretul unui apartament de catre cumparatori, respectiv firma Elecon Plus. La o cercetare mai atenta, se poate observa ca procuroii DNA au mers pe o pura coincidenta. Altfel spus, Falca primeste un teren de 240 mp in schimbul unui apartament de 90 mp, deci terenul si casa oferite costau cat locuinta de la bloc. Dupa acest schimb, Consiliul Local a aprobat, pare-se cu sprijinul lui Falca, vånzarea unui teren din Arad de 50.000 mp firmei Elecon. Pretul mic al terenului oferit primarului din Arad i-a facut pe procurori sa considere ca Gheorghe Falca a luat mita. Astfel, fie ancheta se bazeaza pe convorbiri telefonice interceptate, care dovedesc faptul ca Falca a luat mita prin schimbul imobiliar, fie este superficiala, bazåndu-se doar pe o coincidenta. Si uite asa, Daniel Morar da lovitura in campania anticoruptie cu finul de cununie al lui Traian Basescu si ginerele, in acelasi timp, al fostului vicepremier PD Gheorghe Seculici.

Ieri, Gheorghe Falca a fost chemat la sediul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Timisoara pentru a i se aduce la cunostinta ca este urmarit penal pentru luare de mita si abuz in serviciu.
Alaturi de el, a fost pus sub invinuire viceprimarul Tiberiu Dekany, alti trei functionari ai Primariei Arad si doi asociati ai firmei Elecon Plus, acestia din urma, pentru dare de mita.
Procurorii lui Daniel Morar sustin ca, prin aceasta tranzactie imobiliara, Consiliul Local Arad a fost prejudiciat cu peste 1 milion de euro. Dupa cumpararea la un pret mult mai mic decat costa pe piata imobiliara, terenul a fost vandut mai departe unei firme, mult mai scump, unei societati timisorene.

Povestea terenului
Primaria municipiului Arad a vândut, anul trecut, catre SC Elecon Plus SRL cinci hectare de teren, la pretul de 16 euro metrul patrat, plusTVA. Firma a vândut aceeasi suprafata de teren societatii comerciale din Timisoara, Plaza Center SRL. În anul 2005, comisia de negociere a Consiliului Local si SC Elecon au ajuns la un acord prin care metrul patrat de teren este vândut catre cea din urma cu 16 euro plus TVA. Suma pe care Primaria a încasat-o este de 838.944 euro plus TVA. La începutul anului trecut, Consiliul Local a aprobat procesul verbal de negociere si pretul de 16 euro plus TVA pentru vânzarea, catre Elecon, a terenului de 5,2 hectare, situat pe malul Muresului. Câteva luni mai târziu, Adunarea Generala a Actionarilor de la „Plaza Center“ a hotarât cumpararea imobilelor de la „Elecon“ cu pretul de 2.936.304 euro plus TVA.
În luna iunie 2006, „Elecon“ a semnat contractul de vânzare - cumparare si promisiunea bilaterala de vânzare-cumparare si a primit un milion de euro avans pentru vânzarea terenului. Tot în aceeasi luna, „Elecon“ a semnat actele cu Primaria pentru cele cinci hectare si jumatate si a platit un milion de euro pentru cumpararea terenului. Astfel, dupa ce a cumparat metrul patrat cu 16 euro (plus TVA) de la Primarie, „Elecon“ l-a revândut cu peste 50 de euro (plus TVA) metrul patrat.
Potrivit agentilor imobiliari, pretul pe piata al metrului patrat de teren în zona în care „Elecon“ a achizitionat terenul este de 70-80 de euro. SC Elecon a platit Primariei pretul de achizitie la data de 14 iunie 2005, din banii încasati în avans de la „Plaza Center“. În acte apare ca firma aradeana s-a decis abia în 19 iunie sa vânda timisorenilor terenul pentru care cu cinci zile în urma aîncasat un milion de euro. Diferenta de doua milioane de euro, plus TVA, a fost virata ulterior de Plaza Center si a intrat în conturile Elecon la 6 iulie.

«Povestea» procurorilor
Dupa cum va spuneam, procurorii plecati de la Structura Centrala a DNA, pentru, asa cum ne-au declarat sursele noastre, a nu-i aduce pe toti invinuitii de la Arad la Bucuresti, au constatat ca Ghorghe Falca a primit mita un schimb imobiliar, mai exact un chilipir, pentru sprijini vanzarea de catre Consiliul Local Arad a celor cinci hectare de teren de pe malul Muresului. Potrivit referatului de urmarire penala, „Gheorghe Falca a primit, in schimbul unui apartament in suprafata de 92 metri patrati, o casa de locuit si terenul aferent, in suprafata de 242, 74 metri patrati pentru a facilita vanzarea la pret subevaluat a unui teren din Arad de 52.434 metri patrati. In cadrul procedurii de vanzare a acestui teren catre societatea comerciala Elecon Plus SRL, s-a cauzat Consiliului Local Arad, un prejudiciu de peste un milion de euro”.

Povestea municipalitatii
Iata si versiunea primarului Gheorghe Falca referitoare la povestea terenului Fabricii de Zahar din Arad: “Din anul 2004, SC ELECON PLUS SRL Arad a cumparat, în mai multe etape, activele care se mai gaseau în proprietatea SC Zahar SA Arad.
Începând cu data de 30 iunie 2005, aceasta a depus la Primaria Arad mai multe cereri - înregistrate sub numerele: 24.705, 32.095, 46.241 - pentru cumpararea terenului aferent acestor active, din incinta fostei Fabrici de Zahar, în suprafata totala de 52.434 mp. Aceste cereri de cumparare s-au facut în temeiul prevederilor OUG 88/1997 privind privatizarea societatilor comerciale si HGR 577/2002 aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OUG 88/1997, conform carora cumparatorul avea dreptul sa cumpere astfel de terenuri de la administratia locala „fara nici un fel de publicitate, prin negociere directa“ (art. 137, HGR 577/2002).
Conform criteriilor pentru stabilirea pretului vânzarii, prevazute în HGR 577/2002, Comisia de negociere - având în componenta reprezentanti ai Executivului, invitati fiind presedintii comisiilor Consiliului local municipal – a facut o analiza a valorii terenului, luând în considerare atât situatia de fapt a terenului în cauza, cât si unele tranzactii precedente, inclusiv anunturile publicitare privind vânzarile de terenuri publicate în presa locala si un contract de vânzare-cumparare a unui teren din aceeasi incinta, încheiat în aprilie 2004.
Desi pretul rezultat din aplicarea criteriilor prevazute în HGR 577/2002 a fost de 13 euro/mp, Comisia a negociat vânzarea terenului la pretul de 16 euro/mp, plus TVA, fata de 10 euro/mp, plus TVA cu cât s-a vândut, în aprilie 2004, terenul, în suprafata de 5874 mp, aflat în aceeasi incinta.
Pentru comparatie, va facem cunoscut pretul vânzarii altor terenuri:
- 20,60 euro/mp, plus TVA, teren în suprafata de 4594 mp, cu utilitati, situat în cartierul Micalaca, zona 300 (SC GEMI CENTER SRL);
- 39,99 euro/mp, plus TVA, teren cu utilitati, în suprafata de 168,3 mp, situat în Cartierul Alfa (SC ARTIMA SA);
- 20 euro/mp, plus TVA, teren în suprafata de 93 mp, cu utilitati, situat în Cartierul Aurel Vlaicu (SC ELDO SRL). În considerarea celor de mai sus, sustinem ca pretul obtinut la vânzarea acestui teren este în concordanta cu valoarea sa de circulatie si cu suma conditiilor concrete în care s-a facut vânzarea, inclusiv prevederile legale aratate.
Toate acestea ne îndreptatesc sa consideram, cu deplin temei ca Hotarârea Consiliului Local Muncipal Arad prin care s-a aprobat aceasta tranzactie este perfect legala si ca prin aceasta vânzare nu s-a produs nici un prejudiciu Municipiului Arad. De altfel, Prefectura Arad, institutia abilitata sa verifice legalitatea actelor administratiei locale, inclusiv hotarârile CLM, nu a atacat în contencios administrativ hotarârea mentionata.

Elecon a sponsorizat campania Aliantei D.A. Casa familiei Falca a fost «un capriciu» al sotiei primarului

Pe plan local, se spune ca firma Elecon Plus SRL este agreata primarului Gheorghe Falca. Actionarul cu 30 %, Radu Vasil, este sotul Mihaelei Vasil, directorul Casei Judetene de Pensii si fost consilier local PD. Sotii Falca si-au cumparat imobilul de pe I.L. Caragiale de la o firma a actionarilor Elecon (strada pe care, de altfel, firma mai detine trei imobile). Potrivit zvonurilor, in campania electorala pentru alegerile din 2004, Elecon era perceputa ca principala finantatoare a Aliantei D.A., iar patronii firmei si primarul îsi fac voiajele împreuna. Este adevarat ca Radu Vasil si Francisc Demeter nu fac un secret din amicitia lor cu Falca, insa au explicatii pentru zvonurile din targ - casa de pe Caragiale ar fi fost mai mult un capriciu al Elei decât o buna investitie pentru familia Falca; despre suma din campanie, ni se pare o suma mica; cåt despre voiaje, “nu poti sa-i comunici unui prieten care a ajuns primar, ca, din momentul acela – gata!, nu mai aveti ce discuta”.

Declaratia de avere – casa de locuit obtinuta in urma unui schimb imobiliar

Potrivit declaratiilor de avere din 2005 si 2006, Gheorghe Falca detine o casa de locuit de 169 metri patrati, situata pe strada Ion Luca Caragiale numarul 30, din Arad, obtinuta, in 2005, in urma unui schimb de imobile. Nu este trecut si terenul de sub casa, ca fiind in proprietate, ceea ce inseamna ca Gheorghe Falca fie a omis sa-l precizeze, fie nu detine acte pentru el.

Patronii firmei Elecon Plus - invinuiti de dare de mita

Firma Elecon Plus SRL are ca obiect de activitate, potrivit datelor de la Registrul Comertului, lucrari de instalatii electrice. Principalii actionari sunt Francisc Demeter, cu 55 %, si Gavril Radu Vasil, cu 30 %. Unicul administrator este tot Francisc Demeter. Potrivit datelor obtinute din surse judiciare, de la DNA, procurorii au pus sub invinuire, pentru dare de mita, doi asociati ai firmei aradene. Cel mai probabil este vorba despre cei doi mai sus-mentionati, firma avånd si un al treilea actionar, cu 15 % din capitalul social.

Nasul Traian Basescu i-a gasit mireasa lui Gheorghe Falca pe Muntele Gaina

Sotia primarului din Arad, Ela Falca, fosta Seculici, a avut parte de un petit original. Pe 21 iulie 2002, ea a fost ceruta de sotie pentru Gheorghe Falca de insusi presedintele Romaniei, pe atunci lider al Partidului Democrat. Traian Basescu a facut “targuiala”, dupa obicei, pe muntele Gaina. La începutul lunii octombrie a anului 2002, Ela s-a casatorit cu Gheorghe Falca, avându-i ca nasi pe Traian si Maria Basescu. Evenimentul monden a reunit peste 500 de invitati, la „Pavilionul Expozitional“ al Camerei de Comert din Arad. Participantii spuneau ca rochia Elei a costat 1.500 de dolari, iar costumul mirelui a fost 1.000 de dolari. De asemenea, verighetele, o combinatie de aur alb si galben, au fost aduse din Elvetia.


Publicat de : Andi Topala
Data publicării: 30 Ian 2007 - 05:15
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=23210&titlu=UN_PUMN_IN_FALCA_LUI_BASESCU