Analiza PSD: ce ar face Basescu in locul lui Geoana [1]

Pesedistii incearca sa patrunda in mintea adversarului Traian Basescu, anticipindu-i miscarile si tacticile

.

Cum ar fi procedat Traian Basescu daca voia sa-l demita pe presedintele Romaniei? Aceasta intrebare si-au pus-o cei de la Institutul  Social Democrat „Ovidiu Sincai“ (ISD), organizatie civica apropiata de PSD si condusa de Adrian Severin. „Cu imaginatia sa debordanta“, Traian Basescu ar fi avut - spun cei de la ISD - trei variante de atac. „Suspendarea succesiva“ e prima dintre ele. „Acest tip de strategie consta in deschiderea mai multor actiuni impotriva presedintelui, astfel incit, inainte de aflarea rezultatului referendumului privind o cerere anterioara, Parlamentul sa adopte o noua decizie privind suspendarea“, spune analiza ISD.

A doua strategie la care s-ar fi gindit Basescu ar fi „aminarea sine die a referendumului national“. „Rationamentul de tip basescian ar putea fi urmatorul: «Constitutia in articolul 95 nu prevede sanctiuni daca referendumul nu este organizat in termen de 30 de zile de la decizia Parlamentului. Pe cale de consecinta (…) referendumul national este aminat pina la expirarea mandatului prezidential»“.

Solutii pentru tragerea de timp

In fine, cea de-a treia varianta de atac ar fi „repetarea referendumului national in lipsa indeplinirii cvorumului necesar validarii“. Analiza ISD spune ca, „in conditiile unei prezente la vot de sub 50%, referendumul nu este valid; el trebuie repetat pina cind devine valid pentru a deveni procedural. Pentru repetare, termenul constitutional de 30 de zile nu opereaza. Prin urmare, referendumul ar putea fi repetat, spre exemplu, peste un an“. Paralel cu aceste actiuni - mai spun cei de la ISD -, Traian Basescu ar fi declansat si alte cai de atac colaterale. Asa ca pesedistii se gindesc la cum ar putea sa redeschida dosarele Flota si Casa din strada Mihaileanu, urmind ca dosarul de Securitate al lui Basescu sa fie si el cautat cu mai multa atentie.


Publicat de : Cristian Sutu
Data publicării: 30 Ian 2007 - 05:15
 

Link ştire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=23208&titlu=Analiza_PSD__ce_ar_face_Basescu_in_locul_lui_Geoana