Revista presei de vineri, 14 ianuarie [1]

<IMG style="WIDTH: 120px; HEIGHT: 70px" alt="" hspace=5 src="http://www.informatia.ro/modules/subjects/pages/images/Iconuri/revistap.gif" align=left vspace=5 border=0>Principalele subiecte din ediția de vineri, 14 ianuarie, a cotidianelor centrale se referă la averea președintelui Traian Băsescu; posibilitatea exprimată de premierul Călin Popescu-Tăriceanu de a convoca alegeri anticipate după integrarea României în Uniunea Europeană; demisia prefectului Capitalei, Silvian Ionescu; Colegiul CNSAS - adept al 'soluției Băsescu'; întâlnirea de la Predeal a deputaților PD care urmăresc schimbarea președintelui Camerei inferioare a parlamentului; dorința liderilor din Ardeal și Banat ai PSD de a reforma partidul cu adevărat; evoluția conflictelor din mass-media și, în special a celui din interiorul Societății Române de Radiodifuziune; fața mai puțin cunoscută a omului Călin Popescu-Tăriceanu care împlinește astăzi 53 de ani.

Modelul Băsescu: 'bogat și cinstit' (Cotidianul)

Un apartament, două autoturisme, 100.000 USD în conturi și 100 ha teren intravilan, plus conducerea unei țări întregi. La acestea se rezumă actuala avere a președintelui României.

Traian Băsescu este cel mai bogat dintre toți șefii de stat pe care România i-a avut după 1989. Conform declarației de avere depuse de președinte, acesta intră la Cotroceni cu o avere mai mare decât a lui Ion Iliescu și Emil Constantinescu. În conturi, șeful statului are puțin peste 100.000 de dolari, însă începând cu 2002 deține un 'apartament' de 369,96 metri pătrați. De asemenea, tot din anul 2002, Traian Băsescu are în proprietate două terenuri intravilane însumând puțin peste 100 de hectare. Mai precis, în perioada în care era primar general al Capitalei, el a achiziționat 31,5 la sută dintr-un teren intravilan cu o suprafață de 173,96 ha și un alt teren intravilan cu suprafața de 46,3 ha. În anul 2003, Băsescu și-a cumpărat un autoturism Matiz și, mai nou, este în curs de a-și achiziționa o mașină Peugeot 407.

Conform declarației de avere, președintele României este acționar la trei societăți comerciale: SC Prod Cros SRL, cu 28 la sută din acțiuni; SC Triton SA, cu 20 la sută din acțiuni, și SC Vega Transport SRL, unde este singurul acționar, însă societatea nu are activitate.

Cupoanele pentru privatizarea în masă, Traian Băsescu le-a depus la șase societăți comerciale printre care SC Rocar SA și Stirom. De la acestea, susține Băsescu, primește dividende.

În declarația sa de interese, Traian Băsescu arată că, deși în ultimii patru ani a oferit consultanță în calitate de expert judiciar, în prezent nu exercită o astfel de activitate.

În comparație cu Băsescu, Ion Iliescu are un apartament de 160 mp și un Cielo achiziționat în 1996

Alegeri anticipate după aderarea la UE / Tăriceanu vrea să guverneze până în 2007 (Curentul)

Premierul liberal, Călin Popescu-Tăriceanu, se gândește să stea la Palatul Victoria cel puțin până în 2007, când se va încheia procesul de aderare a României la Uniunea Europeană. El mizează astfel pe faptul că va avea susținerea necesară îndeplinirii programului de guvernare și nu se va impune declanșarea alegerilor anticipate.

Perspectiva alegerilor anticipate pare a fi tot mai îndepartată în viziunea premierului Călin Popescu-Tăriceanu. Inițial, după declarațiile președintelui Traian Băsescu, el susținuse declanșarea anticipatelor, în condițiile în care nu ar fi reușit să-și pună în aplicare programul. Într-un interviu acordat agenției Reuters, șeful executivului face unele precizari în legatură cu acest subiect: 'Va trebui, probabil, să examinăm posibilitatea de a organiza alegeri anticipate după 2007, atunci când România va deveni membră a Uniunii Europene. Dar nu înainte de 2007.'

Invocând ca prioritate finalizarea procesului de integrare europeană, Tăriceanu spune că anticipatele nu sunt de dorit în această perioadă în care autoritățile de la București ar trebui să se concentreze asupra obligațiilor asumate față de oficialii europeni. De altfel, premierul se arată încrezător în îndeplinirea obiectivului de aderare la 1 ianuarie 2007. 'Nu cred că UE se va afla în poziția de a aplica clauza de salvgardare, pentru că principalele chestiuni care îngrijorau în trecut - justiția, concurența, corupția - sunt principalele obiective ale noului guvern. Deci sunt încrezător că putem atinge acest obiectiv.' Cât privește impactul reformei fiscale asupra deficitului bugetar, premierul susține că acesta va fi, probabil, menținut între 1 și 1,5 la sută. 'Introducerea unei cote unice și reducerea impozitului pe profit va oferi mai mult sprijin creșterii economice, astfel încât bugetul va avea mai multe venituri'.

Tăriceanu mai spune că moratoriul impus de UE în privința adopțiilor internaționale se va menține, dar vor fi luate în considerare excepții ale legii. 'Va fi inființată o comisie internațională care să primească toate petițiile, să le analizeze și să decidă în privința lor. Nu vreau ca această examinare, caz cu caz, să fie făcută de guvern, care ar fi subiectiv. Așa că această comisie va fi compusă din profesioniști ai UNICEF', a declarat premierul liberal.

La o săptămână de la numirea în funcție / Prefectul Capitalei și-a dat demisia ca să nu-l mai dezamăgească pe Băsescu (Adevărul)

Silvian Ionescu, numit prefect în urmă cu șase zile de guvernul Tăriceanu, a renunțat, ieri, la funcție, pe motiv că președintele Traian Băsescu și-a exprimat dezamăgirea în legătura cu numirea lui 'într-o funcție de prim-plan'. 'Președintele Traian Băsescu și-a exprimat public dezamăgirea față de faptul că am fost numit într-o funcție de prim-plan. Am luat un timp de două zile, iar azi dimineață (ieri - n.r.) m-am prezentat la domnul prim-ministru Călin Popescu-Tăriceanu și i-am înmânat demisia, pe care dânsul a acceptat-o. Ați văzut reacția colegilor mei în toate aceste două zile și sprijinul necondiționat pe care conducerea partidului mi l-a acordat. Totuși, între umbra de dezamăgire a președintelui și sprijinul colegilor mei, eu fiind până în clipa de față demnitar, a trebuit să prevaleze dezamăgirea președintelui. Demisionez din funcția de prefect al Bucureștiului pentru faptul că nu doresc ca asupra mea sau asupra acestei instituții să planeze îndoieli. Totodată, consider că fiecare dintre noi trebuie să acționeze în aceeași direcție, pentru ca actul de guvernare să fie unitar. Ca președinte al Organizației PD sector 3 și membru în Biroul Permanent Național, mi-am adus contribuția la succesul Alianței la alegerile generale din vară și am făcut parte din echipa de campanie la alegerile generale și prezidențiale din toamnă. Pentru că, prin munca de partid, am obținut rezultate bune, apreciate public de colegii mei și de însuși președintele României, fapt pentru care sunt recunoscător, consider că pot face în continuare multe lucruri utile, dar, în același timp, nu vreau ca numele și persoana mea să creeze nici un fel de discuții sau subiecte de presă', a declarat Silvian Ionescu. El a precizat că rămâne președintele PD sector 3 și că nimeni nu i-a cerut să facă acest gest de o­noare.

Satisfăcut, președintele apreciază 'eleganța' prefectului demisionar

Traian Băsescu nu și-a ascuns satisfacția față de decizia contestatului Silvian Ionescu de a demisiona din funcția de prefect al Capitalei. 'Președintele apreciază eleganța acestui gest al d-lui Ionescu și precizează că motivatia declarațiilor pe care le-a facut la postul Realitatea TV, în care-și exprima dezamăgirea față de numirea domniei sale în funcția de prefect, se datora faptului că, înainte de a fi ales șef al statului, Traian Băsescu s-a pronunțat, în ședința Biroului Permanent Național al PD, pentru respectarea criteriilor de moralitate impuse de Coaliția pentru un Parlament Curat (CPC), atât la desemnarea candidaților la parlament, cât și la numirea prefecților', a spus purtătorul de cuvânt al președintelui, Adriana Săftoiu, mandatată de președinte să-i exprime punctul de vedere. Potrivit Adrianei Săftoiu, prefectul demisionar a avut probleme și atunci când era în cărți pentru ocuparea unui fotoliu de senator sau deputat, iar Traian Băsescu s-a opus plasării lui Ionescu pe un loc eligibil tot din cauza că trecutul securistic al acestuia încălca flagrant cerințele CPC.

Colegiul Dosarelor - adept al 'soluției Băsescu' (România liberă)

Colegiul CNSAS s-a adresat directorului SRI, Radu Timofte, solicitându-i să predea CNSAS arhiva fostei Securități, instrumentele de evidență ale acesteia și clădirea unde este depozitată, urmând ca la început să se recurgă la soluția de acces la arhive evocată de președintele Traian Băsescu. Cei nouă membri ai CNSAS arată în solicitare că în perioada trecută de la înființarea instituției, în 2000, a reieșit că respectarea Legii accesului constă în capacitatea CNSAS de a furniza societății adevărul despre fosta Securitate. Furnizarea adevărului despre fosta Securitate presupune arhiva acesteia și instrumentele de accesare, arată Colegiul.

'SRI a refuzat sistematic să ni le predea pe amândouă - și arhiva, și formele de evidență ale arhivei au rămas din 2000 în posesia ilegală a SRI, care le-a administrat unilateral, fără nici o posibilitate de control din partea CNSAS', arată semnatarii. Ei menționeaza că SRI a interzis membrilor Colegiului accesul la alte forme de evidență decât cea pe hârtie și a refuzat de fiecare dată să ofere 'justificări plauzibile' pentru starea de descompletare a dosarelor, pentru 'inexistența' anumitor dosare, cum ar fi cele 'de obiectiv'.

Colegiul CNSAS precizează că președintele Traian Băsescu a pus capăt acestei situații oferind soluția ca aplicarea Legii 187 să se realizeze prin predarea către CNSAS a arhivei fostei Securități, împreună cu instrumentele de evidență ale acesteia și cu clădirea în care fosta Securitate a depozitat-o.

Președintele Băsescu a lansat soluția ca, până la îndeplinirea formelor legale de preluare integrală a arhivei fostei Securități, cu tot cu clădire și instrumentarul de evidență, să se recurgă la regula 'dublei chei' și a 'dublului sigiliu'. Aceastăa regulă înseamnă că de fiecare dată când are nevoie CNSAS de accesul în arhivă să fie prezent și un reprezentant din partea SRI, astfel încât dosarele privind securitatea națională să nu fie accesate de CNSAS, fapt prevăzut de lege. CNSAS consideră că această soluție asigură în mod deplin respectarea Legii siguranței nationale, fiind susținută de Colegiu încă de la înființare.

Membrii Colegiului CNSAS precizează că așteaptă din partea directorului SRI 'traducerea neîntârziată în faptă' a soluției oferite de președintele țării. Cererea este semnată de nouă membri ai Colegiului, în frunte cu președintele Colegiului, Gheorghe o­nișoru.

La Predeal / Democrații au pus la cale debarcarea lui Năstase (Curentul)

Deputații democrați iau în calcul la începutul acestei sesiuni legislative varianta contestării procedurii prin care a fost desemnat președintele acestei Camere, Adrian Năstase. În acest sens, democrații lucrează la o strategie de presiune în direcția umaniștilor lui Dan Voiculescu pentru crearea 'unei coaliții pentru o majoritate prezidențială' capabilă să le puna pe tavă obiectivul dorit: înlăturarea lui Năstase din fruntea Camerei Deputaților.

Adunați la Predeal, la inițiativa liderului lor de grup Cozmin Gușă, deputații PD mizează pe caracterul neregulamentar al procedurii de alegere ce a fost aplicată în cazul lui Adrian Năstase. 'Înlăturarea lui Năstase nu mai este o problemă. E deja prevazută în regulament', a afirmat Gușă, apreciind că în acest caz nu mai este necesară modificarea regulamentului Camerei. 'În cazul lui Năstase nu mai e nimic de discutat, pentru că procedura de vot a fost neregulamentară'. Liderul grupului deputaților PD a catalogat votul exprimat la numirea lui Năstase ca șef al Camerei Deputaților drept unul ilegal: 'Când e vorba de voința personală, votul este secret. Nu trebuie să fie văzut de nimeni pentru a se putea exercita voința în afara comandamentului de partid', a mai spus Gușă.

Fostul negociator-șef cu UE, Vasile Pușcas, vrea reformă / 'Este posibilă apariția unui alt președinte al PSD, în afară de Iliescu sau Năstase' (România liberă)

Liderii ardeleni și bănățeni ai PSD insistă în continuare pentru reformarea partidului, în ciuda declarațiilor împăciuitoare ale conducerii centrale a partidului. Fostul negociator-șef cu Uniunea Europeană, deputatul de Cluj Vasile Pușcaș, este unul dintre cei care au inițiat și condus reuniunea liderilor filialelor PSD din vestul țării. El a declarat că este posibilă apariția unui alt candidat la funcția de președinte al PSD, în afara lui Ion Iliescu și Adrian Năstase. Vasile Pușcas spune că este nevoie de inițierea unor platforme în PSD, care apoi să-i impună pe liderii partidului. El insistă că în acest moment liderii PSD din Transilvania și Banat nu discută despre nume, ci doar despre platformele care se vor înfrunta la viitorul congres.

Deși s-a vehiculat zvonul potrivit căruia unul dintre acești candidați ar putea fi fostul ministru de stat Ioan Rus, acesta a negat categoric o asemenea variantă, spunând însă că-și dorește să faca parte din viitoarea echipă de conducere a PSD. Până la congresul partidului, reformiștii din PSD încearcă să-și îmbunătățească programul politic. Vasile Pușcaș a declarat că se va baza în principal pe trei elemente. Din punct de vedere doctrinar, ardelenii din PSD doresc ca fostul partid de guvernământ să adere expres și precis la valorile social-democrației europene. Din punct de vedere organizatoric, ei doresc restructurarea partidului, astfel încât PSD să devină apt în curând să preia guvernarea țării și să gestioneze problemele care vor apărea după anul 2007, când este preconizată aderarea României la Uniunea Europeană. Apoi, ardelenii din PSD doresc conturarea unui leadership care să asigure apropierea față de cetățean. Adica 'spălarea' PSD de imaginea de partid arogant care s-a conturat în perioada în care această formațiune politică s-a aflat la guvernare.

După congresul PSD, ardelenii și bănățenii din fostul partid de guvernământ doresc să impună un sistem colegial de luare a deciziilor. Vasile Pușcaș a adăugat că este nevoie de o mai bună reprezentare a organizațiilor locale ale PSD în procesul de luare a deciziilor și a spus că, din acest motiv, la nivelul organizațiilor orășenești, municipale, comunale sau sătești ale Partidului Social-Democrat declarația adoptata la Cluj de cei 14 lideri de filiale a fost foarte bine receptată.

Fostul ministru a mai spus că, deocamdată, se discută în PSD dacă este necesară crearea unor structuri regionale care să funcționeze la un nivel intermediar între conducerea centrală și cea județeană a partidului, ori se va realiza pe orizontală o rețea care să includă mai multe filiale ale PSD și care ar urma să aibă un cuvânt de spus în politica partidului.

Mișcările din PSD sunt tratate cu neîncredere de adversarii politici. Liderii clujeni ai Alianței PNL-PD au spus că este vorba mai degrabă de o strategie populistă de imagine decât de o tentativa reală de reformare a fostului partid de guvernământ.

Furtună de bani în presă (Cotidianul)

Presa centrală a cunoscut în ultima vreme tulburări care au întors pe dos redacții întregi. Zeci de jurnaliști au plecat de la ziare mari, pentru a-și păstra libertatea de expresie. Cu sau fără legătură cu aceste migrații, mai multe cotidiane și-au schimbat sau își vor schimba patronatele.

Perioada de dinaintea și din timpul campaniei electorale pentru alegerile generale a fost una foarte tensionată pentru media. Presiunile politice asupra jurnaliștilor, fie ei angajați în instituții private, fie în televiziunea și radioul publice, s-au intensificat. Pe acest fond, au izbucnit conflicte majore între grupuri de jurnaliști de la 'Evenimentul zilei', 'România liberă', TVR și Radio. Aceștia au denunțat cenzura practicată în redacțiile lor și au protestat public. Iar ieșirile la rampă nu s-au încheiat. Un grup de ziariști din Societatea Română de Radiodifuziune a făcut public, ieri, într-o conferință de presă, un raport privind îngrădirea libertății de expresie în instituție și afacerile dubioase făcute de conducerea Radioului.

Pe de altă parte, piața a început să se reașeze. 'România liberă' și 'Ziua' au fost preluate de alți investitori, 'Independent' și 'Gardianul' vor fi vândute, în parte sau integral, în curând.

Unul dintre cei mai mari patroni de presă este Global Media, firma sindicatelor din industria petrolieră.

Sfârșitul lui 2004 și începutul acestui an au fost marcate de o agitație fără precedent în presa centrală. Protestele vehemente ale unor grupuri de jurnaliști, migrația în masă a unor gazetari de la principalele ziare și schimbarea patronilor unor publicații întregesc tabloul.

Recentele mișcări din presa centrală conturează o tendință de coagulare a instituțiilor de presă în trusturi importante. Prin urmare, vor fi mai puțini patroni de media influente. Dar apare riscul ca instituțiile de presă care contează să fie mai ușor de controlat, prin presiunile puterii politice asupra proprietarilor. Un risc de luat în seamă, mai ales prin prisma conflictelor de la 'Evenimentul zilei' și 'România liberă'. Dincolo de aceste două scandaluri, care au ținut capul de afiș multe luni, s-au petrecut și alte manevre în presă demne de semnalat.

Ziarul 'Cotidianul' a fost relansat, într-o nouă formulă publicistică, împreună cu trustul 'Academia Cațavencu'. Spre acest ziar au migrat o serie de jurnaliști de la 'Jurnalul național', 'Adevărul' și 'Evenimentul zilei'.

Pe de altă parte, trustul Global Media - al sindicaliștilor petroliști, trust ce deține Realitatea TV, Alfa TV, Radio Total, ziarul 'Ziua' și o salbă de televiziuni și posturi de radio locale - a făcut achiziții importante. După Realitatea TV, sindicaliștii conduși de Liviu Luca au cumpărat, luna aceasta, încă 30 la sută din acțiunile ziarului 'Ziua', astfel încât acum cotidianul le aparține în totalitate. De asemenea, Global Media negociază cu Horia Alexandrescu preluarea pachetului majoritar de acțiuni la ziarul 'Independent'. Ieri, Alexandrescu ne-a declarat că se află în faza de finalizare a negocierilor și că, dacă își va vinde toate acțiunile, nu va rămâne la conducerea cotidianului.

Ziarul lui Turturică

Global Media a semnat o colaborare cu echipa lui Dan Turturică plecată de la Ev.z., care s-ar putea implica fie în întărirea ziarului 'Ziua', fie în relansarea 'Independent'. Însă Dan Turturică ne-a spus că el și oamenii care i-au rămas alături sunt interesați să facă un ziar nou, nu să resusciteze unul aflat deja pe piață.

Liviu Luca e peste tot

Global Media a devenit, în ultimul an, unul dintre cele mai mari trusturi de presă de la noi. Iar Liviu Luca, liderul sindicaliștilor petroliști acționari la Global Media, este una dintre cele mai influente persoane din viața publică. Pe lângă media cumpărate, trustul are un parteneriat cu Prima TV și Radio Star - ale lui Cristian Burci. De altfel, Global Media și Burci sunt asociați în Graffiti Press, axată pe editare.

Ultimul ziar care își va schimba proprietarul în curând este 'Gardianul'. Cotidianul a fost înființat în 2002, de Gabriel Stănescu și Sorin Ovidiu Bălan, cu banii lui Șerban Roibu, fiul senatorului Aristide Roibu - trezorierul PSD. 'Gardianul' trece drept oficină a PSD. După alegeri, Gabriel Stănescu și Șerban Roibu au început să caute un investitor. Gabriel Stănescu ne-a spus că negociază cu Sorin Roșca Stănescu, pentru ca acesta să preia o parte din acțiuni și managementul ziarului.

Val de demisii

Contactul dintre patronii de presă și puterea politică s-a soldat în ultimul an cu conflicte aprige în cel puțin două redacții: 'Evenimentul zilei' și 'România liberă'.

După ce a preluat Ev.z., Ringier a dat asigurări că nu va schimba conducerea redacției și nici politica editorială. În octombrie anul trecut însă, fără să invoce un motiv de ordin managerial, Ringier l-a înlăturat pe Cornel Nistorescu din funcția de director editorial. Majoritatea ziariștilor de la Ev.z. au protestat, spunând că demiterea lui Nistorescu este o cedare a patronatului în fața presiunilor PSD. Conflictul s-a stins relativ repede, dar a reizbucnit înainte de Crăciun, când redactorul-șef Dan Cristian Turturică a fost detașat la Bacău, iar în locul lui a fost instalat Răzvan Ionescu. La capătul a 10 zile de proteste, 35 de ziariști au demisionat. Cei mai mulți dintre ei colaborează cu Global Media.

Petre Mihai Băcanu câștigă

La 'România liberă', disputa dintre patronat și redacție s-a tranșat prin schimbarea acționariatului. Din septembrie până în decembrie 2004, ziarul a dus o luptă furibundă chiar împotriva propriului proprietar, grupul german WAZ, pe al cărui reprezentant, Klaus Overbeck, l-a acuzat de presiuni pentru favorizarea PSD. O încercare a WAZ - patron și al ziarului 'Național', care a susținut pe față PSD în campania electorală - de a impune o nouă conducere a redacției a eșuat. Într-un târziu, Petre Mihai Băcanu, directorul R.l., a găsit un investitor, Dan Adamescu, patronul magazinului Unirea, dispus să preia o parte din acțiunile trustului WAZ și să păstreze echipa redacțională.

Scandal la Radio (Ziua)

11 ziariști cer schimbarea directorului SRR, Dragoș Șeuleanu

Un grup de jurnaliști din cadrul Societății Române de Radiodifuziune (SRR), intitulat Initiațiva Profesională Radio România (IPRR), și Agenția de Monitorizare a Presei (AMP) au lansat ieri, în cadrul unei conferințe de presă suștinute la Grupul pentru Dialog Social, un 'Raport privind politica editorială și financiară a SRR în 2003-2004'. Materialul conține o serie de referiri la 'cenzura' și 'abuzurile administrative ale actualei conduceri a SRR'.

În document sunt criticate activitățile editoriale și financiare derulate în timpul mandatului directorului general Dragoș Șeuleanu, cerându-se schimbarea din funcție a acestuia. 'Demersul nostru profesional vizează depolitizarea activității editoriale în SRR și reinstaurarea unui climat de normalitate în această instituție', mentioneaza reprezentanții IPRR. Semnatarii raportului sunt Cerasela Rădulescu, Dana Cotoară, Mihaela Dumitrescu, Magdalena Tara, Răzvan Dumitrescu, Radu Șarpe, Bogdan Rădulescu, Marius Tița, Bogdan Ioan Matei, Ștefan Stoica, Nicolae Tomescu.

Alături de aceștia, în conferința de presa de ieri au fost prezenți reprezentanți ai conducerii Radioului, care au respins acuzațiile aduse în material. Semnatarii raportului au apreciat, însă, că orice cale de dialog este 'închisă'. Ei au promis că vor distribui documentul către comisiile parlamentare pentru abuzuri și mass-media, precum și altor instituții ale statului și unor organizații internationale care militează pentru libertatea de exprimare. Pentru realizarea raportului, cei 11 jurnaliști au fost sprijiniți de mai multe o­nG-uri, printre care AMP, Freedom House, Convenția Organizațiilor de Media (COM), Societatea Academică din România (SAR), Fundația pentru o Societate Deschisă, Asociația Pro Democrația.

Acuzații grave

În raport se suține că actualul președinte director general al SRR, Dragoș Șeuleanu, a 'subminat eforturile de integrare europeană'. 'Prin cenzura direct comandată de el subordonaților responsabili cu elaborarea politicii editoriale, instaurată la radioul public, prin politizarea și transformarea SRR într-o mașinărie de propagandă pentru partidul de guvernământ (PSD), actualul director președinte general SRR a încălcat unul dintre cele mai importante criterii politice ale aderării: libertatea presei', scrie în material.

Autorii raportului precizează că, în urma monitorizării interne făcute de ei au putut fi inventariate 'cel puțin 280 de cazuri de manipulare a informației jurnalistice - atât în radiojurnale, buletine de știri, cât și în emisiunile politice - cu scopul de a reduce până la eliminare criticile opoziției politice parlamentare de atunci (PNL-PD, dar și PRM), pe de o parte, iar, pe de alta, pentru a face campanie de public relations pentru partidul de guvernământ, și, în special, pentru guvernul condus de premierul Adrian Năstase'.

Se cere comisie de anchetă

La capitolul 'Tehnici de manipulare și propagandă la Radio România', raportul menționeaza metoda 'reacției la reacție', prin care 'PSD trebuia să aibă întodeauna ultimul cuvânt'; plasarea PSD în prime-time, opoziția în buletine cu audiență scăzută; 'cenzura cu pixul și foarfeca'. Apoi, Șeuleanu este acuzat că 'a pus Radio România Internațional pe butuci', prin desființarea a cinci secții din departamentul emisiunilor pentru străinătate, dar și că a lasat SRR fără 'redacții de tradiție' - precum Literatură-Arte, Învățământ-Programe Educaționale - și fără bibliotecă.

Raportul conține și o secțiune intitulată 'Informații și date privind posibile acte de corupție', IPRR apreciind că 'există mari suspiciuni privind posibile operațiuni de deturnare de fonduri publice și abuzuri economice'. Pentru a lămuri aceste cazuri, membrii IPRR cer constituirea unei comisii de anchetă, formată din specialiști în probleme de fraudă și deturnare de fonduri publice, precum și implicarea comisiilor parlamentare pentru cultură, artă, și mijloace de informare în masă.

Taberele, față în față

În conferința de ieri, Mircea Toma (AMP) a jucat rolul de moderator între 'taberele' din SRR. Prima dată a luat cuvântul 'acuzarea'. Conform declarațiilor lui Razvan Dumitrescu, reprezentantul salariaților în Consiliul de Administrație al SRR, 'demiterea lui Dragoș Șeuleanu este dorită de majoritatea jurnaliștilor din SRR', care sunt 'terorizați' de conducere. 'Dragoș Șeuleanu este un individ cu mentalitate de vătaf și comportament abuziv', a spus Dumitrescu. El a precizat că, dat fiind că toate căile de dialog cu Dragoș Șeuleanu au fost epuizate, refuză orice discuție cu reprezentanții conducerii SRR, urmând să se adreseze altor foruri de mediere pentru aplanarea conflictului.

Angajatii SRR prezenți la conferință au denunțat și autocenzura care ar exista în redacțiile de știri. 'Există o autocenzură care funcționeaza foarte tare la noi', a spus Radu Croitoru, care a apreciat că ziariștii din RRA devin 'scriitori după dictare'. 'Și dacă după a cincea dictare, știrea tot nu corespunde, ea este schimbată de redactorul șef, fiind difuzată ulterior în forma corectă', a declarat Croitoru.

Viorel Popescu, director RRA, prezent la conferință în calitate de reprezentant al conducerii postului, s-a arătat nemulțumit că nici unul dintre protestatari nu l-a anunțat despre nemulțumirea existentă în interiorul instituției. 'Nici unul din acești oameni nu a venit la mine să semnaleze aceste cazuri care, dacă sunt reale, sunt foarte grave', a spus Viorel Popescu. El i-a acuzat pe ziariștii din RRA că preferă să citeze surse externe de instituție decât să preia informațiile de la studiourile teritoriale sau de la corespondenții SRR, ceea ce reprezintă 'cea mai mare sfidare' pentru postul public de radio. 'Liberatatea presei este absolut autentică și reală la Radio România Actualități', a adăugat el. Întrebat ce reacție are conducerea SRR la protestul jurnaliștilor și la dorința lor de a-l demite pe președintele Dragoș Șeuleanu, Viorel Popescu a spus că parlamentul este singura instanță care poate decide schimbarea lui Șeuleanu din funcție, iar acțiunile ziariștilor 'nu au nici o relevanță'.

Romantism de premier (Libertatea)

Viața de prim-ministru nu este aproape deloc ușoară, iar o astfel de funcție presupune, în primul rând, schimbări în 'orarul' propriei familii. Călin Popescu-Tăriceanu, care astăzi împlinește 53 de ani, are 'în dreapta' lui o soție tânără, Ioana (27 de ani), de profesie avocat și un băiețel, Mihai, alintat Bubu sau Busu, care în octombrie 2004 abia a împlinit doi ani. 'Vreau și nu vreau să fie prim-ministru', ne mărturisea Ioana Tăriceanu cu puțin timp înainte de turul al II-lea al alegerilor prezidențiale, când nu știa încă de ce parte se va înclina balanța puterii și a responsabilității formării noului guvern. 'Pentru familie ar fi o pierdere, dar nu vreau ca el să fie dezamăgit, pentru că știu cât de mult a muncit și își dorește', spunea ea atunci.

Între timp, 'apele' politicii s-au mai limpezit, iar Călin Popescu-Tăriceanu a devenit prim-ministru. Cum a influențat acest lucru viața propriei familii? 'Cea mai mare schimbare cred că o reprezintă faptul că petrecem mult mai puțin timp împreună. Ne-am dori să fie altfel, dar înțelegem că nu întotdeauna se poate', ne-a spus, de curând, doamna Tăriceanu. 'Oricum, sunt 100 la sută alături de soțul meu, pentru că știu cât de multe lucruri bune vrea să facă pentru țară. Sunt alături de el, chiar dacă programul lui zilnic de la guvern se termină deseori undeva spre miezul nopții'.

Povestea lor de iubire a început spre sfârșitul anului 1996, tot în preajma unei campanii electorale. El, un politician deja experimentat, un bărbat cu două casatorii 'la activ' și un copil, Călin jr., născut tot în ianuarie, dar '96, rod al celei de-a două casnicii. Ea, o tânără studentă la Drept care, conform propriei mărturisiri, a gândit: 'Uite un bărbat frumos care se uită la mine'. În vara lui 2003 s-au căsatorit, iar în februarie anul trecut au avut și cununia religioasă.

Cum este bărbatul Tăriceanu, în particular? 'Soțul meu are aceasta calitate de a fi romantic. O cină romantică e orice cină pe care o luam împreună, indiferent dacă rămânem acasă sau mergem la un restaurant. Important e să fim unul lângă celălalt. Ne bucurăm de fiecare secundă petrecută împreună', ne-a mărturisit Ioana Popescu-Tăriceanu. Chiar dacă regretă că nu mai are timp acum pentru a 'încăleca' una din cele trei motociclete pe care le are: două Harley-Davidson și un Triumph și nici pentru mașinile sale de colecție: două Citroen, din '55 și '67, și un Fiat din '66, actualul prim-ministru pare însă a nu fi renunțat la romantism: 'Orice gest de tandrețe, ca sărutul din fiecare dimineață, înainte de plecare, poate fi cel mai romantic gest', ne-a mai spus soția acestuia.

Bush recunoaște: Saddam Hussein nu avea arme (Ziua)

Președintele american, George W. Bush, a declarat că nu regretă decizia de a invada Irakul, chiar dacă în această țară nu au fost descoperite arme de distrugere în masă. 'Credeam că vom găsi arme de distrugere în masă. Multe persoane din Statele Unite, din întreaga lume sau din cadrul o­nU credeau că Saddam Hussein dispunea de astfel de arme. Trebuie să descoperim punctele slabe din informațiile colectate', a comentat șeful Casei Albe, într-un interviu difuzat, miercuri, de postul de televiziune ABC. Bush a reiterat o declarație formulată de nenumărate ori pe parcursul îndelungilor eforturi ale inspectorilor de a găsi o dovadă a presupusului arsenal irakian de distrugere în masă: 'Saddam era periculos, iar lumea este mai sigură de când el nu se mai află la putere'. Bush a acordat acest interviu după ce, la aproape doi ani de la declanșarea războiului împotriva Bagdadului, Casa Albă a recunoscut, miercuri, în sfârșit, că în Irak nu s-au găsit arme de distrugere în masă sau arme nucleare. Postul de televiziune ABC a difuzat, miercuri, doar fragmente din interviu, acesta urmând să fie prezentat integral în această seară.
Publicat de : ---
Data publicării: 14 Ian 2005 - 03:45
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=228&titlu=Revista_presei_de_vineri__14_ianuarie