PSD reaminteste prevederile Constitutiei: Parlamentul schimbã sefii serviciilor secrete, nu presedintele [1]

PSD sustine cã afirmatia presedintelui Traian Bãsescu – potrivit cãreia va schimba sefii serviciilor secrete cu exceptia unuia – încalcã legea fundamentalã, întrucât Constitutia prevede cã numirea directorilor serviciilor de informatii se face de cãtre Parlament.

Potrivit dispozitiilor articolului 65 al. (2), lit. h) din Constitutia României, republicatã, Camerele Parlamentului se întrunesc si lucreazã în sedinte comune pentru „numirea, la propunerea presedintelui României, a directorilor serviciilor de informatii si exercitarea controlului asupra activitãtii acestor servicii", se aratã într-un comunicat al PSD. De asemenea, schimbarea sefilor serviciilor secrete se face tot de cãtre Parlament, presedintele României având numai competenta de a propune numirea sau eliberarea din functie a acestora. PSD sustine cã în Constitutia revizuitã se regãseste un pasaj potrivit cãruia „legile si toate celelalte acte normative rãmân în vigoare, în mãsura în care ele nu contravin prezentei Constitutii". Potrivit Legii sigurantei nationale, serviciile nationale de informatii sunt SRI, SIE si SPP si, în consecintã, textul privind numirea de cãtre Parlament se referã la aceste institutii. Restul serviciilor – cele din subordinea MApN, Ministerului Justitiei, Ministerului Administratiei si Internelor – sunt departamentale, la ele neaplicându-se prevederile respective din Constitutie.

Publicat de : e.fogarasi
Data publicării: 14 Ian 2005 - 07:16
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=224&titlu=PSD_reaminteste_prevederile_Constitutiei__Parlamentul_schimb&_atilde__sefii_serviciilor_secrete__nu_presedintele