Prefect de patru zile [1]

Deoarece presedintele Romaniei, Traian Basescu, si-a exprimat “dezamagirea” cu privire la numirea sa, Silvian Ionescu a parasit ieri scaunul de prefect, dupa doar patru zile de la instalare.

Fost ofiter DIE, exclus de Basescu de pe listele parlamentare la recomandarea Coalitiei pentru un Parlament Curat, care l-a inclus in rindul slujbasilor fostei Securitati, Silvian Ionescu a aparut ieri in fata presei si, vizibil marcat, si-a anuntat demisia.
“Demisionez din functia de prefect al Bucurestiului pentru ca nu doresc ca asupra mea si asupra acestei institutii sa planeze indoieli. (...) Consider ca pot face in continuare multe lucruri utile, dar, in acelasi timp, nu vreau ca numele si persoana mea sa creeze nici un fel de discutii sau subiecte de presa”, a declarat Silvian Ionescu
El a precizat ca cererea de demisie a fost deja aprobata de premierul Calin Popescu-Tariceanu. “Presedintele Traian Basescu si-a exprimat public dezamagirea pentru numirea mea in functie. (...) In cele doua zile de ragaz am vazut atit reactia colegilor mei, cit si sprijinul neconditionat al acestora, insa umbra de dezamagire a presedintelui Romaniei a prevalat”, a mentionat Ionescu.
Este pentru a doua oara cind Silvian Ionescu isi da demisia dintr-o functie publica, efect al unor reactii negative ale lui Traian Basescu. Ionescu a mai demisionat din functia de consilier general pe care a cistigat-o la alegerile locale din anul 2000, dupa ce numele sau a fost implicat intr-un scandal referitor la preluarea de contracte de servicii publice de catre unii consilieri municipali.

Doamna prefect

Surse din PD au declarat ca, probabil, in functia de prefect va fi numit consilierul general Mioara Mantale (PD). Nu este exclusa insa si o alta varianta. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ieri ca inlocuitorul lui Silvian Ionescu va fi desemnat in citeva zile. Pina la numirea noului prefect, interimatul va fi asigurat de unul dintre cei doi subprefecti.

Demisie “eleganta”

Presedintele Traian Basescu a apreciat “eleganta” fostului sau subaltern politic. Consilierul prezidential Adriana Saftoiu a precizat ca motivatia pentru care Traian Basescu a declarat public ca a fost dezamagit si neplacut surprins de numirea lui Silvian Ionescu in functia de prefect al Capitalei s-a datorat faptului ca, inainte de a deveni sef al statului, el a cerut Biroului Permanent National al PD ca, atit la desemnarea candidatilor pentru parlament, cit si la numirea prefectilor, sa tina cont de criteriile Coalitiei pentru un Parlament Curat. “De altfel, Silvian Ionescu a fost propus pentru a candida la parlament, insa atunci Traian Basescu i-a explicat ca apreciaza munca sa pentru partid, dar ca nu poate fi de acord cu desemnarea lui deoarece nu respecta criteriile CPC”, a precizat Saftoiu. Vicepresedintele PD Radu Berceanu l-a apreciat si el pe fostul prefect care, “nedorind sa creeze nici un fel de probleme, a inteles sa faca acest gest”. “Sint convins ca se va gasi o solutie pentru prefectura care sa nu mai nasca semne de intrebare”, a afirmat Berceanu.

Fostul prefect de Bucuresti Silvian Ionescu este seful cancelariei PD. Are 53 de ani si, conform CV-ului, este absolvent de Comert Exterior. Intre 1974 si 1989 a fost ofiter in Ministerul de Interne, in cadrul Departamentului de Informatii Externe, iar in 1989 il regasim ca “luptator in revolutie”, apoi secretar general al FSN si, din 1991, om de afaceri. Silvian Ionescu a fost subiectul unor anchete de presa care dezvaluiau modul in care acesta drena bani de la Primaria Capitalei pentru repararea de strazi prin intermediul unei firme de apartament. Numele lui este legat si de scandalul Bancorex.

“Viitorul prefect, care va fi el...”

Demisionarul Silvian Ionescu a cerut presei “un ragaz pina luni”, pentru a se dezmetici, probabil, din cazatura de pe scaunul de prefect. El nu a dorit sa detalieze declaratiile cu privire la motivele care l-au determinat sa demisioneze. In schimb, a fost deschis cu privire la scurta sa activitate ca prefect.
“Pentru prima data dupa cinci ani si jumatate am reusit sa intrunesc Consiliul Consultativ in plen pe doua teme pe care le-am fixat eu - invatamintul si pensiile. Cererea de rectificare a bugetului trimisa guvernului pentru ca banii alocati la sectoare profesorilor sint total insuficienti. Ca exemplu va dau sectorul 3, unde lipseau vreo 300 de miliarde, la domnul Ontanu lipseau vreo 200 de miliarde, la sectorul 1 la fel... La toate sectoarele lipseau fonduri din buget pentru salarizarea profesorilor. Am emis un ordin al prefectului si am cerut tuturor sectoarelor sa reuneasca aceste sume si sa mergem cu o adresa catre guvern si sa cerem rectificare bugetara. De asemenea, am cerut tuturor primariilor sa se puna de acord impreuna cu inspectoratul scolar pentru demararea unui program de reparatii in scoli”, prezinta Silvian Ionescu cea mai importanta realizare a sa ca prefect de patru zile. (A.I.)
Adriana Istodor
Publicat de : e.fogarasi
Data publicării: 14 Ian 2005 - 07:06
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=213&titlu=Prefect_de_patru_zile