CNSAS cere SRI sa-i puna la dispozitie arhivele Securitatii [1]

Noua dintre cei 11 membri ai Colegiului CNSAS au adresat directorului SRI, Radu Timofte, o scrisoare in care il avertizeaza ca a venit vremea sa se puna capat relatiilor nefiresti de pana acum dintre cele doua institutii.

Mai exact, spun cei noua, SRI trebuie sa se conformeze declaratiilor facute de seful statului, Traian Basescu, care a precizat ca arhiva SRI trebuie sa treaca cu cladire cu tot in custodia CNSAS, cu exceptia acelor dosare ale fostei securitati care contin date ce pot periclita siguranta nationala. Basescu, precizeaza semnatarii, a formulat si solutia temporara ce precede preluarea integrala a arhivelor fostei Securitati: folosirea "dublei chei" sau a "dublului sigiliu". Ceea ce vrea sa insemne ca in arhive trebuie sa patrunda un reprezentant al SRI si unul al CNSAS si sa decida impreuna daca dezvaluirile dintr-un dosar sau altul mai pot aduce atingere intereselor nationale. Presedintele Basescu precizase chiar ca, in eventualitatea unui dezacord intre cei doi, ultimul cuvant apartine trimisului CNSAS. Membrii CNSAS cer sefului SRI sa dispuna "traducerea neintarziata in fapta a solutiei oferite de presedintele Romaniei".
S.P.A.

Publicat de : e.fogarasi
Data publicării: 14 Ian 2005 - 06:59
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=209&titlu=CNSAS_cere_SRI_sa_i_puna_la_dispozitie_arhivele_Securitatii