A mai cazut un mit! IPP: Alegerile din 2004 nu au fost fraudate [1]

Concluzia Raportului Institutului pentru Politici Publice (IPP) este ca una dintre cele mai grave acuzatii - fraudarea rezultatelor din 2004 prin intermediul programului de calculator care le-a centralizat - nu se sustine, fiind vorba de o eroare umana, imediat corectata.

IPP declara ca a efectuat o expertiza pe baza datelor obtinute de la BEC si de la birourile electorale judetene, corelate cu discutii cu reprezentantii partidelor si institutiilor si cu monitorizarea presei. Conform IPP, sesizarea neregulii a apartinut Institutului National de Statistica. Pe masura ce se introduceau datele, specialistii INS constatau ca se contura o prezenta la vot peste cea prognozata si ca anumite sectii aveau o prezenta la vot de 100 %. Specialistii au comunicat situatia membrilor BEC, care au cerut explicatii reprezentantilor sectiilor de votare in cauza. S-a dovedit ca acestia au completat gresit procesele-verbale, din cauza slabei instruiri si a faptului ca doua rubrici de pe formularele tipizate aveau denumiri identice. Corectarea greselii si introducerea datelor au coincis cu momentul in care numarul de voturi acordate candidatului Partidului Social Democrat incepea sa creasca simtitor, ca urmare a faptului ca la BEC soseau rezultate din mediul rural. Acestea au venit mai tarziu si s-au centralizat in a doua parte a procesului de numarare, iar coincidenta a dat impresia unei fraude in defavoarea candidatului Aliantei PNL-PD. La impresia generala a contribuit si presedintele BEC, Emil Ghergut, care, subliniaza raportul IPP, nu a reusit sa inteleaga explicatia tehnica si, ca urmare, nu a putut s-o prezinte convingator, "lasand impresia unei persoane care se incurca in explicatii".
Publicat de : PP
Data publicării: 11 Mar 2005 - 09:12
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=2063&titlu=A_mai_cazut_un_mit__IPP__Alegerile_din_2004_nu_au_fost_fraudate